Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Засега работодателите в Пловдивска област не прибягват към осезаеми съкращения на работната ръка, въпреки че съществена част от икономиката е на трупчета вече десет дни.

Най-често на този етап те пускат отделни служители в платен или неплатен отпуск, или ги принуждават да минат на 4-часов работен ден. Тази картина отчитат към момента двата големи синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа“.
„Няма нещо драматично по отношение на трудовите правоотношения, но се наблюдават симптоми на приближаващо бедствие. Кога и в какви размери ще настъпи, е рано да се каже“, заяви пред 24plovdiv.bg председателят на КНСБ в Пловдив Боян Бойкински.

По думите му най-честото нарушение в момента е работодателите да принуждават работниците да излязат в неплатен отпуск – за седмица, две или месец.

По смисъла на член 160 от Кодекса на труда неплатеният отпуск се ползва единствено и само по решение и с писмено заявление на работника до работотодателя. В случая обаче собствениците убеждават своите служители сами да подават молби.

В някои от големите хотели под тепетата част от персонала е пуснат в неплатен отпуск. Налице са и епизодични съкращения.

По-рано днес социалният министър Деница Сачева обяви, че през последните дни в Бюрата по труда в цялата страна се регистрират по 1300 души на ден. В тях са включени и част от хилядите българи, които се завръщат от гурбет през последните седмици. В Пловдив броят на записващите се в Бюрото на труда варира между 50 и 70 дневно.

Малка част от учителите в Пловдив и областта са в платен годишен отпуск, но по-голямата част са на работа и преподават дистанционно.

Общинската администрация и служителите на предприятията до съвсем скоро работеха при нормален работен режим. "Поставихме въпроса да се въведе нов режим на организация, тъй като хората работят навън и са поставени под риск", посочи Бойкински.

Най-голямата грижа на синдиката е да се осигурят на работещите безопасни условия на труд – спазване на необходимата дистанция, предпазни облекла, маски и ръкавици.

Твърде рано е да се говори за по-сериозни съкращения. Към този момент работодателите обмислят нещата и очакват помощ от страна на държавата, за да спасят производството и да задържат работниците.

"В едно от най-големите предприятия в областта – КЦМ, върви нормален работен процес. Ръководството е взело всички превантивни мерки за безопасността на металурзите в създалата се ситуация", смята Боян Бойкински. КНСБ защитава правата на 25 хил. свои членове в областта. 

Най-засегнати от колапса са туристическия бранш, ресторантите, заведенията, хотелите, културните оператори, търговията на дребно, транспортния сектор и част от преработвателната индустрия и услугите. 
Координаторът на КТ „Подкрепа“ в Пловдив Атанас Кръстев смята, че в този критичен момент трябва да се повиши социалната роля на държавата, подобно на другите европейски страни.

Западните правителства излязоха с пакети от антикризисни мерки и предложиха социално икономически щит на най-потърпевшите от кризата.

КТ "Подкрепа" настоява работодателите първо да дават на служителите си полагаемите платени отпуски, които са останали от миналата година. Ако те са изчерпани, да им се отпусне служебен отпуск за 2020 г.

Друг проблем, който отчита синдиката е нежеланието на работници да се явят на работните си места от страх да не се заразят. В такива случаи най-често собствениците ги принуждават да излязат в неплатен отпуск, допълва Кръстев, чиито синдикат отговаря за 8 души в Пловдивско. 

Данните на национално ниво показват, че засега пораженията от спрялата икономика върху пазара на труда са незначителни.

В периода 16-20 март в бюрата по труда са се регистрирали 6894 безработни. През същия период работа са започнали 3 221 души, показват предварителните данни на Агенцията по заетостта.

Общият брой на регистрираните в бюрата по труда безработни към 20 март е бил 203 615. Броят им е с 635 или с 0,3% повече в сравнение 20 февруари, когато той е бил 202 980.