Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лоури Гарет
Лоури Гарет

Кризата с COVID-19 бе предвидена почти изцяло във филма "Заразяване", излязъл през 2011 г. В него Мат Деймън, който играе обикновен човек се опитва да се справи с разпада на обществото, предизвикан от глобална зараза.

В петък този филм е на трето място по гледане в iTunes и единственият в топ 10, който е излязъл преди 2019 година.

Авторите на филма - режисьорът Стивън Содебърг и сценаристът Скот Бърнс искали да го направят максимално реалистичен и заради това се консултирали с изявени вирусолози.

"Тяхната цел беше да се опитат да покажат на хората точната картина на какво може да се случи, за да накарат политическите лидери да действат", разказва за "Ню Йорк Поуст" Лоури Гарет, една от консултанките на филма.

Гарет работи от години в общественото здраве и е автор на бестселъра "Идващата чума: Идващи болести и свят, който губи баланса си" през 1994 г. За нея получава и наградата "Пулицър".

В първоначалния вариант вирусът е трябвало да бъде като този, убил милиони през 1918 г. Но след това такъв от същия подвид H1N1, известен като свински грип, удари света и за късмет с малко жертви.
"Не беше толкова вирулентно. И нямаше смисъл да покажем на света това, през което е минал", обяснява Гарет.

Сценарият е пренаписан, като фокусът е върху хипотетичен вирус, който тръгва от Хонконг. Това предлага Йън Ларкин от Центъра по инфекции и имунитет в Колумбийския университет.

"Виждаме, че много болести тръгват от Азия заради пренаселеността. Отделно е стресът върху животните. Климатичните промени действат много на прилепите и птиците", казва Гарет.
Така във филма прилеп изпуска парче портокал, което е изядено от прасе, което след това става на храна. И вирусът попада в хората.
Учените смятат, че началото на коронавируса идва точно от прилепите.

"Това е възможно, защото те имат висок индекс на вируса в тяхната слюнка", допълва Гарет.

Нито един от тези вируси не е опасен за прилепа, а го пазят от хищници.

Другата силна страна на филма е, че показва точно какво може да се случи.

"Имали сме над 30 кризи и всеки път е едно и също", смята Гарет.
"Първо някакви боклуци в интернет започват да твърдят, че има лечение", обяснява тя.

Във филма Джъд Лоу играе блогър, който разпространява листовки, че растението форсития лекува вируса. Всеки ден в социалните мрежи днес се разпространяват "пробиви" в лечението.

"Заразяване" доста точно показва и психологичните реакции на обществото. "Винаги началото е за конспиративите теории, ЦРУ, пакистанците и който си помислите", смята Гарет. Само преди месец сенаторът Том Котън обяви съвсем сериозно, че COVID-19 е разработка на китайската армия.

След това идва другата група на "свръхвентилирани, които само се притесняват и филмират". Пример за това е изкупуването на тоалетна хартия.

Според Гарет причината за всичко е в невежеството. "Хоратя смятат, че винаги ще се оправят. Не виждат как един микроб ще им навреди. Пример за това е HIV. Втората най-голяма епидемия в историята, която зарази 32 милиона. Но в началото бе само за хомосексуални, нали?", обяснява Гарет.

Тя вярва, че филмът може да се изгледа отново, защото може да получиш и някои полезни съвети. Първо да имаш малко пари в брой и на второ място да спреш с планирането на пътуване. "Да, може да се изплашиш доста. Но разбрете, няма как да се пътува и да се разхождаш в условията на пандемия", допълва Гарет.

И все пак тя смята, че посланието на филма е силно. "Обществото действа по-добре при наличието на чума. Хората работят заедно, грижат се един за друг и се опитват да преминат през този кошмар", завършва Гарет.