Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Мутафчийски: 163 заразени с коронавирус у нас (Видео) Ген. Венцислав Мутафчийски КАДЪР: БНТ

Общият брой на заразените у нас е 163. В София днес са 18 нови случая и така общият брой на случаите в столицата е 103, обяви проф. Венцислав Мутафчийски на редовния си брифинг на Националния оперативен щаб от 17 часа.

Започва да се покачва бройката на заболелите у нас.

Имаме 21 потвърдени случая за деня. Общият брой заразени така се покачи на 163, от които трима починали и трима оздравели. Това съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Няма информация за заразен служител на Президентството.

В Болница "Токуда" има един заразен. Той е в белодробното отделение на болницата. Болницата е затворена от РЗИ за 24 часа, за да бъде дезинфекцирана. След това тя ще продължи да работи нормално. През това време е осигурен достъп за болните на спешни легла и за ражданията.

В Бургас има още двама заразени, контактни на първите и заразените са 4.

В Пазарджишка област има един пациент - в Пещера.

Средната възраст на починалите е 75 години, но в България в момента има 8 човека между 20 и 50 години, които са със сериозна симптоматика, допълни Мутафчийски:

"Никой никога не е твърдял, че този вирус не поразява млади хора. Смъртността е по-малка при тях". Но се наблюдава "едно безгрижие все още по улиците и централните части".

В Италия само вчера са загинали 600 души, подчерта той.

Великобритания е въвела изключително стриктни мерки за възрастните хора.

Засега няма намерение да се въвежда забрана възрастните хора да пазаруват след 10:30 ч. сутрин, допълни той.

Все още вървим в ниската част на кривата, но изкачването започва. Все още не може да се предвиди кога ще бъде пикът, допълни Мутафчийски.

Пикът на болестта няма да е този месец - дали ще е в края на април или месец май месец, не се знае, но предстои, увери професорът.

Всички препарати за лечение на коронавирус са изпробвани, няма медикамент, който да оправдае очакванията, каза Мутафчийски на въпроса дали помага хининът на болни с коронавирус-инфекцията.

"Извъдиха се веднага специалисти по този въпрос, без никога да е имало изследване за нашия хининов препарат! Да напомня, всички препарати, които са изпробвани за коронавирус, са изпробвани в неистовото търсене за медикамент, който може да окаже влияние върху този нов вирус. Няма медикамент, който да е утвърден. Толкова са малки сериите, че в началото бяха дори смешни публикациите - че е изпробван на 5 човека. Това, което се появи в пространството, че видите ли е панацеята, е на 36 човека, което също е абсолютно несериозно... За "Резохин"-а, който е хининов препарат, има малко повече данни, че оказва някакво влияние върху коронавирус инфекцията. Някакво влияние! Разберете, и това не е съвсем достоверно. Но, в гайдлайните, които дават СЗО и китайските колеги, се препоръчва да се използва заедно с антибиотик, защото вирусът, след като даде интерстициалната пневмония, много лесно се наслоява след това бактериална пневмония. Тука принципът на лечението е по същия начин, както се лекуват и другите вирусни пневмонии", каза проф. Венцислав Мутафчийски.

"Опитваме се с всички мерки, които препоръчваме да вземе правителството, да снижим големината на този пик и плавността на покачването му. Защото мога да ви кажа днес какво се случва. Една частна лаборатория, вместо чрез Щаба, защото ние имаме изградена информационна система ... се обаждат на пациентите си, казват че са положителни, казах им да отиват в болница и в момента и залят "Пирогов" и ВМА с пациенти, които нямат симптоматика, в истерия са и искат неистово да влязат в болница. Пациенти, които са положителни, те остават вкъщи и уведомяват личния си лекар, че са констатирани като положителни. Минималната симптоматика - гърло да го боли, температура, кашлица - не е основание, за да бъде приет такъв пациент в болница. Когато се появи задух, това вече е от тревожните симптоми. Тогава трябва чрез личния лекар да се обадят и да пристигне линейка, за да ги вози в болницата. Бърза помощ знае в коя болница колко легла има. А тук е едно непрекъснато движение от пациенти, на които е създаден умишлен хаос".

Вчера колега, който е много по-компетентен от мен, фармацевт, обясни, че този препарат е плод на едно време спрените доставки на натуралния хинин и това е синтетично синтезиран хинин. Така, че имаме надежда, че, след като са лекарства от една група, може да има положителен ефект, но този препарат в България не е разрешен за употреба в аптечната мрежа. Има си процедури, с които може да се разреши".

 Дотогава обаче препаратът може да бъде доставен в болниците и да го получат пациентите, които са с тежка клинична картина, обясни той.

"Това са пациентите които имат нужда! Той не може да се пие като превенция, понеже има и такива въпроси. Няма никакъв смисъл да се пие. Затова ще отидат в болниците. В този ред на мисли току-що в щаба получихме дарение от господин Домусчиев 100 опаковки с по 100 таблетки с оригинален препарат, изкупен от Европа".