Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ивайло Пенчев
Ивайло Пенчев

Шефът и собственик на „Уолтопия“ Ивайло Пенчев поиска правителството спешно да премахне временно изискването на европейски сертификат за внасяните в България респираторни апарати. Това той направи в специално обръщение.

Според текста му той и други предприемачи са намерили готови произведени апарати, които могат да се внесат в България най-рано на 10 април. Те са готови и на склад, но нямат СЕ сертификат за употреба на територията на ЕС.

„Смятаме, че е разумно в този кризисен период да бъде допусната доставка на такива машини въпреки липсата на сертификат. По-конкретно: ако една такава машина е одобрена за ползване в Китай, да може да се ползва и в България без допълнително сертифициране. Предлагаме на българското правителство да разреши това веднага, преди някое друго правителство да го е направило и тези машини също да се изчерпат“, казва Пенчев.

Ето текста на цялото обръщение:

Обръщаме към вас във връзка с инициативата ни да закупим колкото се може повече респираторни апарати, обединени с други предприемачи като нас. Апаратите, с които разполагат болниците в момента са крайно недостатъчни. Това води до опасността лекарите да бъдат изправени пред избора кого да “закачат” и кого да спасят - по-млад или по-възрастен човек, както в Италия например.

Ние искаме да се погрижим за живота и здравето на нашите служители и успоредно с това да предоставим на болниците оборудване, с което да помогнат на колкото се може повече хора.

Създадохме доста голяма група от предприемачи желаещи да купуваме машини и да ги даряваме. Намерихме машини, които поръчахме от Китай, но първите ще пристигнат най-рано около 10-ти април. Ситуацията се усложнява с всеки изминат час. Фирмите които имат CE сертификат са изключително търсени от целия свят и респираторните им апарати са свършили навсякъде. Борбата е за всяка машина, за всеки час.

В същото време има производители, които имат количества апарати на склад, но те нямат този CE сертификат. Те могат да доставят. Смятаме, че е разумно в този кризисен период да бъде допусната доставка на такива машини въпреки липсата на сертификат. По-конкретно: ако една такава машина е одобрена за ползване в Китай, да може да се ползва и в България без допълнително сертифициране.

Предлагаме на българското правителство да разреши това веднага, преди някое друго правителство да го е направило и тези машини също да се изчерпат. Готови сме да съдействаме по всякакъв начин с информация и осъществяване на контакт с производителите. Ако всеки предприемач успее да купи дори една машина, ще има достатъчно и никой няма да остане без въздух в България.