Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ваксината ще има успех само ако Китай даде първичния щам

Д-р Станислав Янев e фармаколог и лекарствен токсиколог; специалист по експериментална фармакология и лекарствени взаимодействия; валидиране на клинични изследвания с лекарства. Въпреки че е пенсионер, все още е ангажиран с работата на Института по невробиология на БАН и е консултант на проект към Фонда за научни изследвания на Института по невробиология и Института по органична химия на БАН по въпроса на нови инхибитори на АСЕ ензима, пряко свързан с проникването на COVID-19.

- Г-н Янев, запознат ли сте с работата по коронавируса на един от най-известните ни специалисти - Димитър С. Димитров от Питсбъргския университет, който е на път да открие антитела срещу коронавируса?

- Познаването на прицелната молекула за проникването на вируса в организма (АСЕ2), а така също на важния S-гликопротеин на вируса, осъществяващ този контакт, предлага нови подходи в търсене на лечение на COVID-19. Например пречистването на вирусния S-гликопротеин предполага използването му за „насищане” на рецептора и по този начин за

спиране на вирусната репродукция

В същата посока са и опитите за използване на антителата в серумите на преболедували хора или създаване на моноклонални антитела за неутрализиране на вируса като терапевтични подходи. Такъв терапевтичен подход в момента усилено се разработва в National Institutes of Health, Frederick, Maryland, в САЩ, в който участва един от най-изявените български молекулярни биолози - Димитър С. Димитров.

Заслужава си

да се потърси

неговото мнение за перспективите на борбата с новата вирусна инфекция.

- Според вас сега кое е по-добре - да се разработват нови медикаменти, което ще отнеме време, или да се търсят сред сегашните генерици препарати, които могат да се приспособят за борба срещу вируса?

- Приоритет е тестването на старите противовирусни препарати за ефективност спрямо новата инфекция. Веднага трябва да се отбележи, че установяването даже и на един положителен ефект предполага извършването на нови клинични изследвания по протоколи, за да може този препарат да се предложи за широка употреба.

Например

има препоръки на китайски и корейски медицински центрове

за използване с определен протокол (на какъв етап от заболяването са болните) да се дават противовирусни лекарства, показали, макар и малка, терапевтична ефективност при лечение на предишната епидемия със SARS, като lopinavir, ritonavir в комбинация с алфа-интерферон.

Днес излезе ново проучване на италиански медици, че имат много добри резултати с лекарство, с което се лекува артрит -Tocilizumab - хуманизирано моноклонално

антитяло

срещу интерлевкин-6 рецептора (IL-6R).

Ремдезивир е един от тези антивирусни препарати, които вече са тествани върху хора. Този широкоспектърен медикамент, който все още се изследва, бе използван срещу ебола и коронавирусите ТОРС (тежък остър респираторен синдром) и MERS (близкоизточен респираторен синдром. Първият пациент с коронавирус в САЩ, лекуван с него, е изписан здрав.

- Известно е, че медикаментите срещу ХИВ са много опасни и се прилагат само в краен случай. Бихте ли обяснили накратко защо? Подходящи ли са сега?

- Краткият отговор е "Не". Първо, заболяването от ХИВ е хронично, като лекарствената терапия цели намаляването на вирусния титър до ниво, при което жизненоважните функции на имунната система не позволяват да се развиват вторични инфекции. Второ, лечението на ХИВ след дълги години опити стана ефективно след прилагането на тройна комбинация от лекарства, атакуващи различни етапи от развитието на вируса. И действително,

болните от ХИВ имат значителен брой нежелани реакции при използване на тези лекарства.

- Как се отнасяте към резохина, за който излязоха данни, че може да е най-евтиното лечение, цената му се вдигна десетина пъти и изчезна.

- Хлорохинът е друг кандидат за модулиране на вирусното клетъчно проникване. Този противомалариен препарат се оказва с мощно антивирусно действие. Знаем, че хлорохинът блокира вирусната инфекция, алкализирайки pH на ендозомите (вид малки сферични структури, ограничени с мембрана), необходима за

сливането на

вируса с клетката,

като по този начин блокира неговото навлизане. Доказано е, че хлорохинът блокира новия коронавирус in vitro. В клинични условия той е показал и имуномодулиращи свойства, повишавайки синергично своя противовирусен ефект in vivo. Хлорохинът вече се тества в 23 клинични изследвания при пациенти с пневмония, причинена от коронавирус.

- В Китай прилагаха и една билка - орлови нокти, която се използва при инфекции, чували ли сте за ефекта й?

- За съжаление, в момента нищо не мога да ви кажа по въпроса.

- Каква е причината да няма успешна ваксина срещу вирусите, наистина ли е толкова трудно да се намери нещо общо между тях и то да се атакува с една ваксина?

- Теоретично „общо” средство в една или друга степен за борба с вирусите може да бъде лекарствен препарат, а не ваксина!

- Как се отнасяте към идеята за ваксина срещу новия COVID-19?

- Позитивно! Ваксината ще има успех, ако китайските медици дадат генетичния материал на първичния вирус, стартирал епидемията. В момента коронавирусите по света при всички случаи са мутирали

в еднa или друга степен. Така също не знаем този потенциал как ще се развива в бъдеще.

- Има ли данни, че витамини А, D, C, B12, цинк помагат?

- Отговорът е "Да"! Не се учудвайте от цинка в тази листа. Както казах, рецепторът на новия коронавирус АСЕ2 е ензим, чиято активност зависи от присъствието на цинк.