Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Слави обича да кара и ски.
Слави обича да кара и ски.

Търси съвършенството във всичко - в тениса, ските, гмуркането, висшата кулинария, режисурата, операторското майсторство и пътуванията

Tой е разследващ журналист, главен редактор на в. "168 часа" и сп. "Космос", автор на книги, отскоро е мениджър на видео и телевизионни проекти на Медийна група Бълария Холдниг, продуцент на телевизионното предаване по БНТ "Тренди".

Иска да е перфекционист във всичко. И много, много често го постига. Такъв трудно се среща, ако ще и с години да търсите. Освен че има впечатляващо със смелостта си перо, той изпипва всичко до съвършенство - Слави е добър тенисист, скиор, гмуркач, фотограф, професионален пътешественик, гурме говач, режисьор, оператор и продуцент. И много успешен преподавател по журналистика - преди години направи академия "168 часа", която събра десетки студенти по журналистика от цяла България. Много от тях влязоха и останаха в професията заради Слави.

Иначе започва като стажант във в. "Континент", където за кратко през 1996 г. се появяват Валери Найденов и Венелина Гочева. Година по-късно, когато те се връщат обратно в "24 часа", Слави получава покана за работа в криминалния отдел.

По времето на големите отвличания в България той контактува и помага на семействата на жертвите, а "Наглите" използват обяви в "24 часа", за да поставят своите условия. Издава може би най-впечатляващата книга за тези отвличания. Част от историите влизат в сериала "Под прикритие", където той е един от консултантите.

Поема в. "168 часа" - седмичник, който след месец навършва 30 години. Научава екипа си да разказва добре истории и да търси различен ъгъл за случващото се около нас.

Негова е идеята да се възстанови списание "Космос", което само за година нов живот на пазара достигна тираж от 20 хиляди бройки.

Сам се увлича в заснемането на клипове, на документални филми. Става продуцент на телевизионното предаване "Тренди" по БНТ.

Прави няколко документални филма, които предстои да излязат на екрана на Нова телевизия.

Как успява да е добър в толкова разнообразни неща?

Умее да превърне всяко едно хоби в изкуство.

Влюбен в детайла

и красивото,

тои прекарва часове наред, за да усъвършенства всяко едно от увлеченията си.

Гмуркането е неговото своеобразно бягство от стреса и преследване на красотата. И ако някой си мисли, че той избра лесния начин с бутилка кислород на гърба, много се лъже. Той избра фрийдайвинга. Тоест с глътка въздух се спуска на десетина и повече метра надолу. А в царството на голямото синьо е истински джентълмен. Ако уцели с харпун някоя беззащитна рибка, иска да са наравно - докато я гони, да се бори с недостига на въздух, а не да е въоръжен до зъби с кислород и просто да си стреля.

След бомбите, куршумите, разследванията под водата той попада в един друг съвършен свят, в който властват тишината и красотата. Но Слави не е човек, който ще запази тази приказка само за себе си. Той упорито започна да се учи да снима под вода и днес разполага с един от най-красивите архиви.

В търсене на съвършеното синьо през лятото на 2019 г. той се отправи към изумрудения остров Елафонисос.

Но Слави не се гмурна там, където няколко експедиции преди това бяха разкрили древния подводен град Павлопетри. Както обикновено той имаше нестандартен подход и удари джакпота - откри древно съкровище с невероятно красиви находки. Питате се дали се е изкушил да вземе нещо? Не, сигнализира в местната полиция, а след това от редакцията дни наред поддържаше контакт с гръцкото Министерство на културата, за да им обясни къде точно да изпратят археолози. Беше искрено притеснен някой иманяр да не открадне уникалната находка. Изпрати им снимки, направени от него с дрон, GPS координатите, както и снимки на артефактите под водата.

Слави бе искрено

притеснен,

че ако някой се гмурне там, ще ги открадне. Затова той не остави гръцките чиновници, докато не изпратиха екипи.

Ентусиазмът му не секва и през останалите сезони. Тенисът и ските също са му страст. Имаше години, когато всеки ден рано сутрин, почти по нощите, отиваше на тенискорта и там постигна впечатляващи умения. Същото стана и на снежната писта. Техниката му вече е такава, че екстремните му видеа от пистите светкавично обикалят социалните мрежи.

Снимането за Слави е друга голяма слабост. Той започна с фотографията, но бързо се увлече и започна да прави видеа. След работа учеше, снимаше и след няколко години той стана оператор, който по нищо не отстъпва на професионалистите. Изпипва всеки детайл и е в състояние да чака с часове, за да улови точния момент.

Затова и филмите му са вълнуващи - той мисли как да реализира всеки кадър, иска не само да е оригинален, а и запомнящ се и да предизвиква емоции.

Изборът на музика е негова тясна специалност - никой не знае как успява, но винаги постига невероятна сплав между звук и картина.

И ако се питате откъде Слави черпи сюжети, част от тях са свързани с пътуванията му. Като истински професионален пътешественик той се интересува от всичко, но висшата кулинария му е истинска страст.

В редакцията никога няма да забравим как преди много години се опитваше да сготви съвършения октопод. Все нещо не се получаваше. Един ден много развеселен ни каза как след поредния провал отишъл в любимия си ресторант, поръчал си октопод,

влязъл при готвача

с камера и го

помолил да го

сготви пред него

Изумителното е, че към храната е стриктен както към всичко останало. За всяко меню той старателно се подготвя с подходящите подправки и докато не ги открие, дори не си и помисля да влезе в кухнята.

След това обикновено се получава истински гурме шедьовър, заснет на видео по майсторски начин.

И ако някой се пита как му стига времето за всичко това - освен управлението на две издания, снимането на множество филми и реклами, отговорът го дава самият Слави. За него всичко е в таланта правилно да подредиш приоритетите си, да отсееш важните неща от маловажните и винаги да имаш подръка здравословен, красив и зареждащ изход от стреса.

Едни от най-красивите подводни снимки на Голямото синьо, са на Слави
Едни от най-красивите подводни снимки на Голямото синьо, са на Слави
Топкриминалният репортер съчетава гмуркането с перфектно приготвена храна.
Топкриминалният репортер съчетава гмуркането с перфектно приготвена храна.
Слави умело съчетава фотографията със снимането на филми.
Слави умело съчетава фотографията със снимането на филми.