Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дори Грета

вече се кротна

Европа е пред колапс. Туризмът е убит. Транспортът е смазан. Самолетите са приземени. Само “тъпите” дизели още пъплят, но потреблението на петрол се срива. Да се готви за удар голямата индустрия. Скоро гадните комини ще спрат да димят съвсем. Никой няма да замърсява. Небето ще е чисто, климатът вече няма да се променя хич, въздухът ще е

кристален, само

дето няма да има

кой да го диша

Едно разпаднало се общество няма да може да оцени “хубавите екоефекти” от пандемията. Може би защото при разпад на държавността, както казва проф. Михаил Константинов, обществото няма да се дели на зелени, леви или десни, а ще се дели на хора с пушки, които нямат хляб, и хора с пушки, които имат хляб.

Вероятно най-мрачните прогнози за коронавируса са крайни, дай боже през юни топлината да затрие заразата, но… дали ще стане така. Към момента Уолстрийт е на дъното, а европейските борси стигнаха дъното и копаят надолу.

Всъщност какво ли ще стане, ако най-тягостните предвиждания за пандемията от коронавируса се сбъднат?

Очаква ни тотален срив, неминуемо и рязко обедняване на огромни части от населението. Какво ще стане, ако заразата навлезе в тежката индустрия и енергетиката в Европа, у нас, а и по-света? На мен ми е лесно да пиша текстчета онлайн или да вземам интервюта по скайп, но една АЕЦ се нуждае от хиляди специалисти на място, в един ТЕЦ някой трябва да хвърля въглищата, в машиностроенето някой трябва да стои до струга, някой трябва да сее, друг да жъне, трети да меси и пече хляб.

Всъщност, ако Италия потъне, при нейния и без това огромен дълг,
колко ще
издържи еврото?

А колко ще издържат Германия и Франция? Колко ще издържи и без това пълната с проблеми европейска и световна финансова система?
Колко автомобила ще се произведат и продадат тази година? За кого ще работят нашите фабрики за авточасти? Какво ще стане със строителството? С цената на жилищата? Какво ще стане с парите?

Какво ще стане с нашия износ? Ще има ли кой да прави ток? А топло през следващата зима?

Време е новият европейски “зелен” елит да се кротне малко.Току-виж рязко намалее процентът на хората, оставящи въглероден отпечатък. Страхотно, нали? Ще сме въглеродно и човешки неутрален съюз. Сега някой задава ли си въпроса, че

без “тъпата и гадна”
индустрия не може да
има и медицина?

Колко въглероден отпечатък ли се оставя при изработката на апарати за обдишване? А на леглата за интензивно лечение? А на медицинската апаратура като цяло? А фармацията не се ли крепи на някои не особено чисти екологични производства? Искаме ли още да слушаме повика “Назад към природата”?

Отложете за по-добри времена “зелената мечта” за неутрално въглероден ЕС. Тя и без това изглежда, меко казано, нереалистична. Нито Америка, нито Китай или Русия дават и пет пари за копнежите ви.

Ако Европа започне да харчи три трилиона евро за екологичните си амбиции в началото на тази невиждана икономическа и здравна криза, това дори няма да е равно на самоубийство, това ще е

налудничаво умишлено
убийство на европейската
цивилизация,
такава, каквато я познаваме. Време е брюкселската върхушка да се опомни, прахосването на неимоверни пари, за да угодим на Грета и елита, който я използва за лице, ще е икономически Армагедон.

Говоря за онези глобални хорица с големите милиардни търбуси, които купонясваха в края на януари на форума в Давос и крояха планове как ще печелят от “зелената сделка”, докато епидемията настъпваше. Дано Европа сама не разруши имунната система на европейската цивилизация и икономика. Дробовете на нашата цивилизация работят още с въглеводороди и ядрена енергия. Поне засега. За добро или лошо.

Отложете “зелената сделка” за по-добри времена, похарчете тези пари за борба с пандемията и защита на икономиката, на хората, иначе европейската цивилизация я чака наистина съвсем реална смърт. Ние ще се завърнем обратно в пещерите. А Грета дори няма да има къде да ходи на училище, дори и вече да се иска.