Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Архив
СНИМКА: Архив

Магистратите ще работят дистанционно от вкъщи, няма да се връчват призовки и служебни книжа

Съдебни дела няма да се гледат по време на извънредното положение в страната, преустановява се и връчването на призовки, служебни книжа и решения. Това реши съдийската колегия на Висшия съдебен съвет на безпрецедентно извънредно заседание в неделя вечерта. То започна малко преди 20 часа. Досега не се е случвало кадровият орган да заседава в почивните дни. 

Повод за заседанието бе въведеното в страната извънредно положение заради коронавируса. В 16 часа в неделя съдийската колегия разговаряла с д-р Ангел Кунчев от щаба за борба с епидемията, който им обяснил как стоят нещата. Това станало и повод за извънредното заседание.

Кадровиците единодушно гласуваха решение, с което се преустановява гладането на всички видове дела до 13 април, с изключение на мерките за неотклонение, делата за настаняване в психиатрия, тези по европейски заповеди за арест, разпитите пред съдия, разрешение за теглене от детски влогове.

Всички останали дела се отсрочват за дати преди съдебната ваканция.

Магистратите решиха още да се преустанови даването на всякакви съдебни книжа. Справки ще се правят само по телефона, свидетелство за съдимост ще се издава само по електронен път.

Достъпът на гражданите до съдебните сгради ще бъде сведен до минимум. Ще влизат само призованите по неотложните дела, изброени в решението на ВСС.

Магистратите ще дават дежурства, а останалите ще работят дистанционно от домовете си.

Нетложните дела като мерките за нетклонение ще се гледат в съдебни зали, които се намират най-близо до входа. 

Още преди седмица ВСС излезе с мерки заради коронавируса, но те бяха с препоръчителен характер. Затова някои съдилища, най-вече от райони, в които няма заболели от китайския коронавирус, не се съобразиха с тях и продължиха да гледат дела. Деловодствата на съдилищата също продължиха работа, което наложи и още по-строгите мерки.