Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НА СЪД: Христо Ковачки бере ядове заради фирмите си доставчици, които са собственост на безработен ром.
НА СЪД: Христо Ковачки бере ядове заради фирмите си доставчици, които са собственост на безработен ром.

 

 Дузина арестувани и съдени за измами с ДДС са свързани с Христо Ковачки, установи проверка на "168 часа".
Имената на Желяз Иванов, Киро Барона и Данаил Величков присъстват в бизнес и партийни отношения с подсъдимия богаташ.
По делото срещу Ковачки, което продължава на 28 март, показания дава един от доставчиците на фирмите му. Това е ромът Данаил Величков, който обитава кошара в циганската махала на Лом. Фирми на "бизнесмена" дължат на хазната над 40 милиона ДДС.
Кирил Теофилов-Барона е човекът, който привиква роми от цялата страна, регистрира им фирми и с тях

фиктивно доставя машини

на бизнесмени, сред които и фирми около Ковачки, с цел точене на ДДС. Преди две седмици Киро Барона е осъден от Окръжния съд в Монтана за кражба на 300 хиляди ДДС.
27-годишният Желяз Иванов няколко пъти е арестуван за ДДС афери през последните години. Последно белезниците щракват около китките му през април миналата година по време на акция "Недосегаемите". Младежът е спонсор на партия ЛИДЕР заедно с други двама от задържаните по време на акцията.
Офисите на Христо Ковачки са обискирани за първи път на 12 ноември 2008 година. През това време бизнесменът е привикан в ГДБОП за разпит. Прокуратурата му повдига обвинение в данъчни измами в особено големи размери. Два месеца по-късно с поста си се разделя и шефката на НАП Мария Мургина, която

вече е осъдена за злоупотреба

със служебно положение. Ковачки е пуснат на свобода срещу рекордната гаранция от 300 хил. лева. Днес делото срещу Ковачки е в съда, но за разлика от това срещу Мургина все още се точи. Ковачки е обвинен, че е укрил над 16 милиона ДДС чрез 4 свои фирми. Според прокуратурата той е упълномощил свои служители, които вписват неверни данни в декларации и дневници за покупко-продажба пред данъчните. Сделките са за машини и според обвинителите са фиктивни и имат за цел да точат ДДС от държавата.
Един от доставчиците на Ковачки е ломското дружество "Ем Фуудс". Управител и собственик на фирмата е неграмотният ром Данаил Величков. Освен тази фирма той притежава още 30, всички със задължения към хазната за над 50 милиона. Само "Ем Фуудс"

има да връща 21 милиона

а фирмата е прехвърляна няколко пъти, докато стане собственост на Данаил Величков. Точно неграмотният човечец е разпитван в едно от заседанията по делото срещу Ковачки. Той обяснява пред съда, че фирмата му е прехвърлена срещу 150 лева и не знае, че е доставял машини на енергийния бос. По времето, когато се сключват сделките, фирмата дори не е негова, а е собственост на друг ром - Славчо Иванов, също от Лом. Двамата са категорични в показанията си, че са викани в София от Киро Барона, който ги води при нотариус и там попълват документи, в които не знаят какво пише, защото не могат да четат. Вероятно точно с тези си подписи ромите са извършвали фиктивните сделки под зоркото око на Киро Барона. Сделките на фирмата фантом с дружествата на Ковачки не са единичен случай. "Ем Фуудс" на Данаил Величков и друг път е търгувала с негови дружества, установи проверка на "168 часа". Фантомното дружество е част от т. нар. стокова верига, която започва с "Брикел", минава през "Ем Фуудс" и завършва с друга фирма, при която не е начислен данък добавена стойност. Това се установява по дело, което "Топлофикация - Габрово" завежда срещу НАП-Велико Търново за

непризнат данъчен кредит

Дружеството на рома от Лом, което е доставчик на Ковачки, присъства в десетки дела, по които негови контрагенти искат да им се върне ДДС за сделки с "Ем Фуудс".
Човекът, който всъщност върти фантомното дружество от името на Данаил Величков, е Кирил Теофилов-Киро Барона. Той е известен с къщата си, която наподобява базилика в крайдунавския град, но често се подвизава в София. Преди месец той се явява на дело в Окръжния съд в Монтана за престъплението, с което се занимава от зората на демокрацията - издаване на фиктивни фактури на фирми, с които от държавата се точи ДДС. Осъден е на

2 години затвор за измама

с ДДС в размер на 300 хил. лева. Това е втора присъда за него за същото престъпление. През 2007 г. той отново е осъден за фиктивни сделки, с цел точене на ДДС. Киро Барона не е подведен под отговорност по делото срещу Ковачки, въпреки че оперира с фирмите на ромите, които се водят доставчик на машини.
Киро Барона и Данаил Величков не са единствените дедесари, които са свързани с Ковачки. Такъв е и 27-годишният Желяз Иванов. През април миналата година ченгетата щурмуват десетки адреси в столицата. Провеждат акция "Недосегаемите". Арестувани са 16 души. От тях в ареста остава единствено Желяз Иванов. Повдигнато му е обвинение за злоупотреби с ДДС. До разплитането на престъплението се стига, след като клошари и бедни роми кандидатстват за социални помощи, но на книга се водят собственици на фирми със задължения към хазната за милиони.
Те си спомнят, че чрез бой и заплахи Желяз Иванов и аверите му ги принуждават да подписват документи за търговска дейност. По данни на МВР щетите за бюджета, нанесени от групата, са за над 20 милиона от източен ДДС. Проверка на "168 часа" в Сметната палата показа, че Желяз Иванов е сред спонсорите на политическия проект на Христо Ковачки ЛИДЕР. Той е дарил за каузата преди изборите през 2009 г. 5 хиляди лева. Дарение за ЛИДЕР в същия размер правят и други двама задържани по акция "Недосегаемите" - Ясен Савчовски и Ивайло Йорданов, които са

пуснати под гаранция

за разлика от тартора Желяз Иванов, който все още е в аре­с­та. Това не е единственото задържане на спонсора на ЛИДЕР за точене на ДДС. През септември 2009 г. Иванов е арестуван по подозрение, че пере пари на наркотрафиканти, източвачи на ДДС и финансови измамници. Той също не е сред свидетелите по делото срещу Христо Ковачки, което продължава в началото на следващата седмица.

 

Оправдаха зет му

НА 21 октомври миналата година стартира съдебното дело срещу Никифор Вангелов.
Той също е обвинен в данъчни престъпления в особено големи размери. Вангелов е женен за сестрата на Ковачки и е председател на контролната комисия на партия ЛИДЕР.
"Президентът на "Миньор" - Перник е съдружник в няколко дружества с Христо Ковачки.
През 2009 г. той бе обявен за издирване, но сам се предаде в полицията. Повдигнато му е обвинение в данъчни престъпления, но миналия месец е оправдан.
"Вангелов е оправдан по повдигнатите обвинения и присъдата е протестирана в Апелативния съд" - каза за "168 часа" прокурор Маргарита Немска.

 

Задържан за убийство защитава бизнесмена в съда

ЕДИН от свидетелите по делото срещу Ковачки е Мирян Маринов. Той е доведен в съдебната зала с белезници от следствения арест. Обвинен е в убийство на съседа си, когото подозирал за кражба в имота си. Маринов е собственик на кафенета около Централна гара, където Киро Барона чака ромите от Лом, за да подписват фактури за сделки. Мирян Маринов обявява делото за фарс и казва, че не си спомня дали фирмите му имат търговски сделки с дружества на Ковачки.СПОНСОР: Задържаният за данъчни престъпления Желяз Иванов е спонсор на ЛИДЕР.
СПОНСОР: Задържаният за данъчни престъпления Желяз Иванов е спонсор на ЛИДЕР.
СВИДЕТЕЛИ: “Бизнесмени” от гетата дават показания по делото срещу бизнесмена.
СВИДЕТЕЛИ: “Бизнесмени” от гетата дават показания по делото срещу бизнесмена.