Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НА БЕГОМ: Дни след като МВнР осъди Лъчезар Петков, министър Младенов го назначи за шеф на Кризисния щаб, а часове след това го препита и за консул в САЩ.
НА БЕГОМ: Дни след като МВнР осъди Лъчезар Петков, министър Младенов го назначи за шеф на Кризисния щаб, а часове след това го препита и за консул в САЩ.

 

Бившият посланик във Вашингтон Лъчезар Петков е бил отстранен напълно законосъобразно от поста в края 2009 г.
Това установи "168 часа" на база решение на Върховния административен съд от 7 март 2011 г.  В началото на декември 2009 г. бившият външен министър в кабинета "Борисов" Румяна Желева върна предсрочно от Вашингтон посланик Лъчезар Петков с мотива за нарушения, вследствие на които бюлетини от няколко избирателни секции в Щатите са се озовали на бунището. Лъчезар Петков тогава заяви, че наказанието му е "незаконосъобразно" и

заведе дело срещу Външно министерство

Преди около седмица изненадващо се разбра, че именно отстраненият от посолството във Вашингтон и съдещ работодателя си Петков е назначен за шеф на Кризисния център на МВнР. По време на първия му брифинг (на 22 март т. г.) журналистите пожелаха да чуят дали това означава, че чрез съда Петков е успял да изчисти името си от вашингтонската сага и вече е реабилитиран. "Вашингтонската страница за мен е затворена, гледам в бъдещето", бе отговорът на Петков, макар и не на брифинга, а в кулоарите на министерството. Говорителката на Външно Весела Чернева преди това разясни какъв голям професионалист бил Лъчезар Петков и допълни, че с професионалната му биография всичко е наред. С това казусът бе изчерпан.
Сега твърденията и на Петков, и на Чернева малко или много будят недоумение - предвид решението на ВАС от 7 март т. г., с което "168 часа" разполага. Странно или не, но до момента то не е сведено до знанието на медиите - въпреки че Лъчезар Петков е служител на Външно министерство, който съди самото Външно министерство. В решението състав на Върховния административен съд, с председател Андрей Икономов и членове Диана Добрева и Мариета Милева, категорично потвърждава законността на разпореденото от бившия външен министър Румяна Желева дисциплинарното наказание на Лъчезар Петков. Документът е под № 3212, по адм. дело № 16249/2009. В него тричленният състав на ВАС осъжда Петков да заплати на Министерството на външните работи сумата от 150 лева разноски по делото. Записано е още, че решението може да се обжалва пред 5-членен състав на ВАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Решението на ВАС от 7 март 2011 г. така и не става достояние на

обществеността, но пък следва още една странна постъпка от страна на МВнР. Още преди да е изтекъл този срок, Външно министерство назначава все още имащият възможност да продължи да го съди на по-горна инстанция Лъчезар Петков за шеф на Кризисния си щаб.
"Това удари в земята и Американската мечта! Като че ли само в българската политическа действителност може да се случат такива неща: съдът да потвърди отстраняването на дипломат заради нарушение, а в отговор часове след решението на магистратите работодателят на споменатия служител да го назначи като шеф на отговорно звено! И към това трябва да подчертаем факта, че
 

неуспелият иск на дипломата

е бил насочен именно към работодателя му", иронично коментират дипломати.
Те допълват, че решението за назначението на Лъчезар Петков за шеф на Кризисния център си е изцяло отговорност на министър Николай Младенов, тъй като споменатия център е лично на негово подчинение. Досега в звеното имаше двама щатни служители. "Размножаването" на щата - въпреки призивите за икономии и съкращения, бе обяснено с предстоящо превръщане на центъра в дирекция.
Чрез пресцентъра на Външно министерство "168 часа" изпрати въпроси към министър Младенов и Лъчезар Петков. Отговори нямаше - от ведомството обясниха, че не им стигнало времето до редакционното приключване на броя.

 

Кандидатства за генерален консул в САЩ

ОСВЕН ЧЕ вече е шеф на Кризисния център на Външно, Лъчезар Петков е и кандидат за генерален консул в САЩ, както и в Канада.
Без значение кога е подал документи за консул, странно е защо не ги е изтеглил, след като наскоро е бил назначен за шеф на Кризисния център. Очевидно бившият посланик желае отново да отиде на работа в странство, тъй като на 23 март т. г. бе на устно събеседване с министър Младенов във връзка с конкурса за генерални консули. Няма как Лъчезар Петков да съвместява и двете дейности. При това положение възниква въпросът защо той е приел да оглави Кризисния център? И защо министър Младенов, след като е наясно с желанието му да замине за САЩ или Канада, е избрал именно него за шеф на Кризисния център?

Обвини  човек от Разузнаването

ВЕДНАГА след избухването на скандала с липсващите бюлетини Лъчезар Петков обвини служител на Националната служба за разяузнаването.
В интервю за вестник "Труд" той заяви, че виновник за случката е охранителят на посолството, който е служител на НРС. Споменатият охранител е съпруг на чистачката в посолството, която предала чувала с бюлетините на службите по чистота и те ги откарали на сметището. Това изявление на Петков създаде напрежение между него и разузнаването.

Първанов не искаше да го уволни

ПРЕЗИДЕНТЪТ Георги Първанов първоначално върна на Министерския съвет проекторешението за отзоваването на Лъчезар Петков от САЩ и Бранимир Младенов от Турция.
"Не съм убеден, че двамата дипломати са виновни. Ако има други виновници, не бих искал нашите посланици да "операт пешкира", мотивира се тогава Първанов.
От БСП съзряха "политическа чистка", но в крайна сметка Петков бе освободен с указ на президента № 393/02.12.2009 С министерска заповед № К-3862/04.12.2009 г. министър Румяна Желева пък прекрати задграничната му командировка на Петков. Той остана служител на МВнР, но с понижение в ранг за една година.

Съдът: Жалбата на Петков е неоснователна

"Наложеното наказание по своята тежест съответства на характера и тежестта на извършените нарушения и не се явява несъразмерно, поради което оспорената заповед се явява законосъобразна, а подадената жалба като неоснователна следва да се отхвърли.
При този изход на делото основателно е искането на ответника за присъждане на юрисконсултско възнаграждение, поради което жалбоподателят следва да се осъди да заплати на МВнР сумата 150 лева разноски за тази инстанция.
Така мотивиран и на основание чл. 172, ал. 1 от АПК, Върховният административен съд, състав на пето отделение РЕШИ:
ОТХВЪРЛЯ жалбата на Лъчезар Йорданов Петков от гр. София против Заповед на министъра на външните работи на Република България № ЧР-95-00-450 от 04.11.2009 година.
ОСЪЖДА Лъчезар Йорданов Петков да заплати на Министерството на външните работи на Република България сумата 150 (сто и петдесет) лева разноски.
Решението може да се обжалва с касационна жалба пред 5-членен състав на Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните."

Пълна кадрова промяна в Кризисния център 

КРИЗИСНИЯТ център на Външно министерство, който вече се оглавява от Лъчезар Петков, бе създаден точно преди година - през март 2010 г.
Според целите, поместени на сайта на ведомството, центърът трябва да оказва съдействие на българските граждани в чужбина при рискови ситуации, свързани с политическа нестабилност, тероризъм, природни бедствия, епидемии, промишлени аварии и пр. "В зависимост от характера на кризата, МВнР координира усилията за подпомагане на българските граждани с различните министерства и ведомства, както и с нашите партньори от ЕС и НАТО", е записано на сайта на министерството.
Предишният шеф на Кризисния център Руско Георгиев засега остана на работа в него. Според говорителя на Външно Весела Чернева замяната му с Петков се налагала, тъй като МВнР взело под внимание "извънредно дългия и богат опит в министерство на различни нива и в различни звена" на отстранения от посолството във Вашингтон Лъчезар Петков.
Освен с нов шеф Кризисният център на Външно вече е и с нов главен инспектор - Катя Тодорова, бивш зам.-министър на външните работи в кабинета "Сакскобургготски", както и посланик в Мароко. Тя замени Николай Марин, който бе оповестен като бивш секретен сътрудник на Държавна сигурност.

Отзованият преждевременно от посолството във Вашингтон Лъчезар Петков е шеф на Кризисния център на Външно и кандидат за генерален консул в САЩ и Канада.
Отзованият преждевременно от посолството във Вашингтон Лъчезар Петков е шеф на Кризисния център на Външно и кандидат за генерален консул в САЩ и Канада.
ВАС постанови, че решението на ексминистър Желева да накаже Лъчезар Петков е законосъобразно.
ВАС постанови, че решението на ексминистър Желева да накаже Лъчезар Петков е законосъобразно.