Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КАРИЕРА: Орлин Тодоров е назначен за шеф на антимафиотите, въпреки че по това време има наказание "порицание".
КАРИЕРА: Орлин Тодоров е назначен за шеф на антимафиотите, въпреки че по това време има наказание "порицание".

АРЕСТУВАНИЯТ търновски антимафиот Орлин Тодоров се разследва за участие в банкови трансфери на големи суми пари и източване на ДДС. Това твърдят пред "168 часа" запознати със случая, но категорично не желаят да посочат имената на заподозрените във финансовите схеми.
На този етап разследванията срещу Орлин Тодоров са четири. Само едно от тях е в прокуратурата във Велико Търново, а другите са в Ловеч. Не е изключено заради икономия на разходи преписките да се обединят. Това съобщи пред "168 часа" говорителката на Окръжната прокуратура във Велико Търново прокурор Румяна Ирманова. Адвокатът на Тодоров Николай Вангелов отказа коментар.
В Горна Оряховица и Велико Търново хората шушукат за

странните контакти на антимафиота

с местни бизнесмени с прякори Фантито, Бигито и Мечо.
Други намекват, че със задържането на Орлин Тодоров високопоставени кадри на ГЕРБ си измиват ръцете за партийно финансиране и други далавери в Търновския избирателен район. Споменават топлите връзки между арестувания антимафиот и видни политици и бизнесмени.
"Мога само да кажа, че на Орлин Тодоров е повдигнато обвинение за разгласяване на секретна информация. Повече данни не мога да предоставя, защото делото е засекретено - обясни пред "168 часа" зам.-шефът на Окръжната прокуратура в Ловеч Валентин Вълков. - Ние ще си свършим работата. Само за това съм категоричен на този етап."
Орлин Тодоров застава начело на БОП през март миналата година. По това време е с наказание "порицание". Според мнозина от полицаите в дирекцията това става покрай близките му отношения с един от най-влиятелните бизнесмени в района - Петър Христов. Той стана известен на широката публика с огромното дарение, което направи за лечение на изпадналата в кома Мануела Горсова.
За по-тесен кръг Петър Христов е познат от годините на прехода. Тогава той е шеф на сикаджийската охранителна фирма "Дито". Компанията охранява захарните заводи в Горна Оряховица, а според някои стои на входа и изхода на предприятието. По същото време Орлин Тодоров е ведомствен полицай в същото място. Преди това неговият баща е бил шеф на Транспортната полиция в Горна Оряховица.
Пред "168 часа" бивши полицейски кадри си припомниха, че когато "Дито" пази захарните заводи, Орлин Тодоров е бил уличен в прикриване на кражби на спирт от тях. Дори получил наказание. Било публична тайна, че от заводите се изнася спирт, но

апашите винаги се изплъзвали

Вероятно някой ги е предупреждавал.
Годините минават, Петър Христов става един от най-силните във Велико Търново. Зададат ли се избори, името му се завърта сред кандидат-кметовете. При последните парламентарни избори дава рамо на ГЕРБ, категорични са в града. Вътрешният министър Цветан Цветанов е избран за депутат точно в този район. По това време Орлин Тодоров е никой, просто редови служител в РПУ-то в Горна Оряховица. Набързо е лансиран за шеф на РЗБОП. Мнозина са убедени, че за това му помогнал бизнесменът Петър Христов. Други казват, че го лансирал депутатът Христо Христов. Пред "168 часа" Христов каза: "Нито аз, нито партия ГЕРБ кадрува в полицията във Велико Търново!" Има и версия, че рамо за назначението на Орлин Тодоров ударил и собственикът на футболен клуб "Етър", който е доведен брат на Петър Христов.
Междувременно в Горна Оряховица кметът Йордан Михтиев е отлюспен. Започват да го разследват и подслушват. Става публично известно, че телефонните му разговори се следят. Явно от полицията има теч на информация. Според осведомени мълвата за СРС-тата тръгва покрай лекарите от болницата в Горна Оряховица и оттам става ясно, че и кметът се слуша. Лекарите са разследвани в този момент за икономически нарушения. Кметът Михтиев и

медиците са на оперативна разработка

от местната служба БОП, която се ръководи от Орлин Тодоров. По време на парламентарен контрол министър Цветан Цветанов чете разговорите за бебето от фризера пред цяла България.
По ирония на съдбата Орлин Тодоров е арестуван точно в момент, когато слуховете го "издигат" за шеф на МВР дирекцията във Велико Търново. Подчинените му са изненадани. Те са сюрпризирани за втори път. Когато става шеф на БОП, Орлин Тодоров е с "порицание". Дисциплинарното наказание е наложено от началника на РПУ-Горна Оряховица Иван Милев след жалба на собственик на автосервиз в с. Първомайци. Той бил обран и чакал дни наред Тодоров да реагира на оплакването му.
Административният съд във Велико Търново отменя "порицанието", но това става четири месеца след като Орлин Тодоров е сложен за шеф на БОП. Магистратите преценяват, че имало процесуални грешки и затова полицаят не реагирал на жалбата на окрадения човек. След като търновските магистрати го оневиняват, той получава заповед за титулярен началник на антимафиотите. Това е безпрецедентен случай хем да си наказан, хем да си повишен на толкова отговорен пост.
В следващите месеци министър Цветанов го хвали за няколко успешни акции.

Смрад в къщичката

ЛИСТОВКИ заливат двора на полицията във Велико Търново, когато МВР обявява назначението на Орлин Тодоров за шеф на БОП. В тях пишело, че той е чадър на наркоразпространителите, че е много заможен за заплатата, която получава. Наричат го "троянски кон" на бизнесмени със съмнителна репутация.
Тиражират се слухове, че има хотел в курорта Рибарица, къщи в Троянския Балкан. Източник на "168 часа" заяви, че твърдението за хотел в Рибарица е абсурдно: "Няколко са големите комплекси в Рибарица, но Орлин Тодоров не е сред собствениците им. Възможно е лице с такова име да има къща за гости, някакъв пансион, но хотелиер не е със сигурност."
Ожесточени са и коментарите на ченгетата в техния форум. "Нормално ли е някой да го засичат непрекъснато в компанията на криминално проявени, по механи и вечери?! Нали уж щяхме да си изчистим къщичката, както обеща Бойко,а то какво стана?!Точно обратното,вкарваме смрад вътре" - пишат полицаите.
Орлин Тодоров никога не е крил амбициите си за началник, споделят отлично запознати. При управлението на НДСВ той се опитал да стане шеф на РПУ-Горна Оряховица с подкрепата на депутата Христо Георгиев. Пред "168 часа" ексдепутатът-диригент на хор, отсече: "Нищо не коментирам, ял съм ви попарата."

По ред на номерата

БИВШИЯТ директор на Областната полицейска дирекция Милен Манолов също изхвърча от мекото кресло. Той бе отстранен на 23 март 2010 г.. Това стана само ден след посещение на министър Цветанов в града. Въпреки заканите до момента срещу Манолов няма повдигнати обвинения. Твърдеше се, че покрай него протичал канал за крадени от Европа скъпи лимузини. Милен Манолов засега си остава само с дисциплинарното уволнение от МВР. Според източници на "168 часа" той се е "заточил" на остров Вардим в река Дунав край Свищов.


Стара слава

ЕДНА година на върха на търновското БОП бе достатъчна на Орлин Тодоров, за да проведе 10-ина шумни акции. Сред най-известните е разкриването на схема за фалшиви винетки и официални документи за самоличност, в която участваше общинският съветник Иван Иванов. Цветанов нарече разкритото "Пещерата на Али Баба" и обяви, че са спасени милиони левове за държавния бюджет.
Орлин Тодоров води и операцията по ареста на съдия Славчо Петков с 6500 лв. белязани пари. В актива на антимафиота е и разбиването на цех за фалшив алкохол в с. Петко Каравелово.
Венецът на кариерата, който май му изяде и главата, е арестът на четиримата лекари от Горна Оряховица.

ВЛАСТ: Депутатът Христо Христов се кълне, че не е кадрувал в полицията.
ВЛАСТ: Депутатът Христо Христов се кълне, че не е кадрувал в полицията.