Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След най-успешният си сезон, в който до плейофите няма загуба, ЦСКА тръгна към дъното заради безпаричие.
След най-успешният си сезон, в който до плейофите няма загуба, ЦСКА тръгна към дъното заради безпаричие.

 

"АКО нещо кардинално не се промени в следващите два месеца, почти всичко, което може да скача и забива прилично, ще бъде извадено на сергията за продан. Първенството догодина ще прилича на детско-юношески турнир."
Това споделиха пред "168 часа" представители на част от волейболните ни отбори. По думите им кризата и липсата на интерес към клубния волейбол у шефовете на родния спорт са повлекли шампионата ни към дъното и изход трудно ще се намери.
Членът на Управителния съвет на родната волейболна федерация Иво Константинов засега отказа да коментира такъв клубен апокалипсис.
"През май ще се решава схемата на шампионата догодина" - сподели той.
Каквито и да има в нея, те трудно биха променили безизходицата. С най-пълна сила това звучи за ЦСКА - единствения клуб, който през последните години инвестираше сериозно в развитието на волейбола. От около седмица тимът е без основния си спонсор, защото при налети около 5 млн. лева руснаците, които до момента издържаха отбора, нямат грам възвръщаемост.
Така след най-успешния си сезон, в който преди плейофите няма нито една загуба, ЦСКА започва да потъва. Вече около милион лева дължи отборът за изминаващия шампионат, споделиха неофициално от тима. В това число влизат заплатите на състезателите и треньорите, както и задължения към хотели и фирми. Погасени са само задълженията при участието в евротурнирите.
Преди дни се е състояла среща на президента на клуба Георги Георгиев с мъжкия и женския отбор, научи "168 часа". На нея е било обявено, че "кранчето спира окончателно". В ЦСКА започва тотална разпродажба.
"Това все още не е сигурно. Ако намерим нов спонсор, ще запазим част от отбора", коментира Георгиев.
По неофициална информация обаче вече е решено през следващия сезон "селекцията" на ЦСКА да представлява момчета от юношеския отбор плюс част от младите състезатели, които червените досега редовно преотстъпваха на сателита си "Монтана".
На този фон никой не се наема да каже какво ще бъде бъдещето на "Монтана", тъй като досегашният спонсор на ЦСКА поемаше и част от разходите на тима. "Монтана" е на път да последва съдбата на ЦСКА - в сезона, в който се представя най-добре и успя да влезе в плейофите, отборът може би ще "хлопне кепенците" по финансови причини и няма да участва в Суперлигата догодина. Чака се решение на общината, която е другият спонсор на тима, ръководен този сезон от бившия наставник на "Лукойл" Северин Димитров.
Пред фалит са и повечето от останалите клубове. През последните пет години парите във волейболния шампионат постоянно намаляват. С намалени бюджети са "Лукойл" и "Марек". Бургазлии от време на време също изпиват затруднения с плащането на заплатите. Все още поддържат имидж на клуб с добро заплащане, но селекцията им далеч не е толкова впечатляваща, както беше преди около 4-5 години. И "Лукойл" вече редовно разчита на млади волейболисти от школата си. Предвид незадоволителното представяне на отбора този сезон е трудно да се допусне, че собствениците на клуба ще развържат кесията през следващия. През есента на 2010 г. дори се заговори, че "Лукойл" възнамерява да спре издържането на волейболния си тим и да инвестира основно в баскетболното направление.
Сериозно орязан в сравнение с предните години е и бюджетът на "Марек"-"Юнион Ивкони". Тимът също стигна до ситуацията да пуска повечето млади момчета, които да се опитва да продаде бързо в чужбина - както стана с Цветан Соколов, подписал договор за три години с "Тренто".

 

Само в "Пирин" на плюс

Един от малкото тимове встрани от тази тенденция е "Пирин" Балканстрой. Към днешна дата това е отборът с най-добри финансови показатели, въпреки че и там заплатите почнаха да се бавят с около месец. Спонсорът му заяви намерения да строи и нова волейболна зала. Случайно или не, но точно този отбор успя да пласира най-много нови попълнения в националния по времето на Силвано Пранди.


"Левски" се опитва да изплува

Докато в ЦСКА нещата се сриват, като че ли в "Левски" се опитват да изплуват. Наскоро общото събрание на клуба избра за нов президент бизнесмена Валентин Филипов. В краткия си коментар по медиите той заяви, че желанието му е да върне "Левски" отново на върха. Годините от 2007 г. насам са като кошмар за сините. Хегемонията им в шампионата бе прекъсната от "Лукойл" и ЦСКА. По традиция "Левски" вкарваше най-много волейболисти в националния и по този начин успяваше да ги продаде в добри отбори в чужбина. След смяната на Мартин Стоев начело на представителния тим картината коренно се промени. При Силвано Пранди сините състезатели бяха сведени до минимум, което създаде проблем и при трансферите. Съответно и при процента, които постъпваше от тези трансфери в клуба. Така в два поредни сезона отборът на "Левски" се запълваше от млади момчета от синята школа, защото другите се спасяваха кой както може - в Иран, в Германия. Този сезон, освен че са млади, състезателите на "Левски" дори нямат нищо общо с школата на клуба. Отборът представлява ядрото на младежкия национален отбор - начело с треньора му Николай Желязков. Според запознати именно това е причината да се търси спасителен план за "Левски". Очаква се настоящите волейболисти на "сините" да захранват мъжкия национален отбор в следващите години. Така погледнато, те са на път да се превърнат в "златни кокошки", а и отглеждането им към момента не е проблем - заплатите в "Левски" рядко минават 500 лв. (за сравнение тези в ЦСКА минаваха 5000 лв.) Всичко това прави отбора на "сините" атрактивен за бизнесмените - не изисква чак толкова разходи, а може да донесе добри приходи. От звездите на ЦСКА, повечето от които вече бивши национали или чужденци, федерацията и спонсорите нищо не печелеха.



Филип Мейо вече гледа към Италия

НОВИНАТА, че парите в ЦСКА спират, вече е накарала състезателите и на женския, и на мъжкия отбор да се оглеждат за отбори в чужбина.
Източници от клуба разказват, че към Евгени Иванов-Пушката вече имало оферти от ирански клубове, където заплащането е доста добро. Любимецът на червената агитка Филип Мейо призна с тъга, че договорът му с червените изтича и никой не му е предложил нов. Отскоро Мейо е клиент на италианския мениджър Еудженио Голини, научи "168 часа". Засега оферти към кениеца имало предимно от отбори от италианската Серия А2, но Голини се надявал и на по-добри предложения, включително от А1. Националното либеро Теди Салпаров също ще търси отбор в чужбина, в списъка са и центърът Стоян Самунев, Владо Александров, както и Теодор Тодоров. Надеждите на всички тях са свързани с новия наставник на националния отбор Радостин Стойчев. При добро представяне на България в Световната лига и на Европейското първенство през есента за част от българските волейболисти биха могли да се отворят вратички към класни европейски отбори.
По същия начин стоят нещата и в дамския клуб. Вече се търсят отбори на националките Гергана Маринова, Христина Русева, Мария Каракашева. Най-черните прогнози са, че в следващия сезон женски волейболен отбор на ЦСКА изобщо няма да има.

Бунт срещу федерацията

ЧАСТ от отборите вече открито обвиняват родната федерация за колапса на клубния ни волейбол.
"Федерацията си гледа само националите, а ние се опитваме да градим отбор за Шампионска лига! Как да изплатим всичко, когато плащаме сами дори за предаването на мачовете ни от СЕV по телевизията - възнегодува членът на ръководството на ЦСКА Анатолий Денов и допълни: - "Левски" и "Славия" нямат проблеми, дават по 300 лв. заплати на волейболистите си, а лятото ще пробутат някои от тях в националния, а ние си блъскаме главите!"
Преди него упреци отправи и президентът на "Калиакра" Цонко Цонев. "Президентът на федерацията инж. Данчо Лазаров се интересува само от мъжкия национален отбор", заяви Цонев, недоволен от съдийството на мач на тима му с "Марек". Кметът на Каварна се закани да извади отбора си от Суперлигата, но досега не е предприел действия по тази линия.

Вместо национали като Пушката (вляво) и Стоян Самунев, треньорът Сашо Попов ще работи предимно с юноши на "червените" през новия сезон.
Вместо национали като Пушката (вляво) и Стоян Самунев, треньорът Сашо Попов ще работи предимно с юноши на "червените" през новия сезон.
Теди Салпаров и Теодор Тодоров вече са на тезгяха за продан в чужбина.
Теди Салпаров и Теодор Тодоров вече са на тезгяха за продан в чужбина.
Никой не може да каже кога "червената" агитка ще има шанс да гледа ЦСКА в мачове от Шампионската лига.
Никой не може да каже кога "червената" агитка ще има шанс да гледа ЦСКА в мачове от Шампионската лига.
Безпаричието в родния волейбол ще раздели Ясер Портуондо от добрите му приятели Стоян Самунев и дъщеричката му Ели.
Безпаричието в родния волейбол ще раздели Ясер Портуондо от добрите му приятели Стоян Самунев и дъщеричката му Ели.
Младежкият национален отбор, от когото се очаква да "захранва" и представителния тим на Радо Стоймев, се състезава в "Левски". Това аправи "сините" апетитни за бизнесмените.
Младежкият национален отбор, от когото се очаква да "захранва" и представителния тим на Радо Стоймев, се състезава в "Левски". Това аправи "сините" апетитни за бизнесмените.
Филип Майо обича България и феновете на ЦСКА, но без пари не се живее. Кениецът вече гледа към Италия.
Филип Майо обича България и феновете на ЦСКА, но без пари не се живее. Кениецът вече гледа към Италия.
Кметът на Каварна Цонев пръв скочи на БФВ, но не извади "Калиакра" от първенството.
Кметът на Каварна Цонев пръв скочи на БФВ, но не извади "Калиакра" от първенството.