Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият оргсекретар на "Атака" Илиян Илиев споделя, че е намерил начин да освободи депутатите на Сидеров от банковите гаранции.
Бившият оргсекретар на "Атака" Илиян Илиев споделя, че е намерил начин да освободи депутатите на Сидеров от банковите гаранции.

 

 

Поне трима депутати на "Атака" са се освободили от банковите гаранции, с които са били "вързани" като гаранти по кредит в офшорна банка.
Тази сензационна новина сподели пред "168 часа" бившият организационен секретар на "Атака" Илиян Илиев, който днес е национален секретар на движението "Достойни за България". Илиев хвърли и друга информационна бомба, като за пръв път обясни кой има право да тегли кредита.
"Документите, които видях и са били подписали през лятото на 2009 г. кандидат-депутатите от "Атака", част от които вече са и депутати, представляват договор за поръчителство в полза лично на Волен Николов Сидеров пред офшорна банка, а не на партията", категорично заяви пред "168 часа" Илиян Илиев. И допълни: На практика това дава право на Сидеров да тегли различни суми, а кандидат-депутатите, подписали документа,
автоматично му стават гаранти
със суми между 50 и 100 хил. евро. Поне такива бяха сумите, записани в договорите, които видях. В други документи може цифрите да са били по-малки или по-големи. Ако Сидеров тегли кредит от спомената банка, но не го обслужва, банката започва да събира дълга от гарантите, като запорира заплатите им. Но намерих начин "вързаните" депутати да се освободят и вече трима от тях със сигурност нямат никакъв ангажимент. Може би и още един е успял да го направи. Сидеров не знае за това и сега ще бъде много неприятно изненадан."
Той сподели и каква точно е "хватката" депутатите да се освободят от подобни банкови гаранции.
"След изборите някои от парламентаристите на "Атака" дойдоха при мен с молба за правна помощ, все пак години наред съм бил криминалист. Бяха много уплашени, защото се били усетили какво са ги накарали да подпишат. Един беше снимал документа с мобилен телефон, така че видях точно за какво иде реч. Разучихме коя е офшорната банка и ги накарах да направят
публичен отказ от поръчителство
чрез публикация в местна подходяща медия, която работи със споменатата банка. Тоест този публичен отказ от поръчителство стана достояние на банката преди кредитът да бъде усвоен. Ако сега Сидеров реши да тегли кредит, то банката няма да счита за гаранти по него лицата, които са направили публичен отказ от поръчителство", обяснява Илиев.
Преди дни се появи информацията, че четирима депутати от парламентарната група на "Атака" щели да я напуснат, защото без тяхно знание са били накарани да подпишат документите, с които ставали гаранти с по 150 хил. евро всеки на банков кредит. Пред сайта "Всеки ден" зам.-председателят на "Атака" Павел Шопов заяви, че не са били подписвани такива гаранции. Преди време същото отсече и депутатката Калинка на среща с активисти в Бургас. Точно преди година "168 часа" писа подробно по този въпрос, след като бе сигнализиран от двама кандидат-депутати на "Атака" от Бургас - Валентин Касабов и Петър Петров. Те
представиха и доказателства:
удостоверения от нотариус Теодора Вуцова, от които става ясно, че три седмици преди парламентарния вот двамата са станали гаранти по банков кредит на фирми, регистрирани на Сейшелите.
Касабов и Петров разказаха, че подписването на документите е ставало в централата на "Атака", в присъствието на представителка на кантората на нотариус Вуцова. Споменатата кантора е на един етаж с офиса на депутата от "Атака" Явор Нотев. При подготвянето на публикацията "168 часа" изпрати официални запитвания към Волен Сидеров, ръководството на "Атака" и нотаруис Вуцова. Отговори от "Атака" нямаше. Вуцова нито потвърди, нито отрече. "Не мога да ви дам никаква информация по този случай, нямам такова право. Ако някой мой клиент е дошъл да получи някакъв документ при мен и такъв документ съществува, той го е получил, но нищо не мога да коментирам по медиите", категорична бе тя. Допълни, че си има "надлежен ред и органи, които имат право да изискват такава информация".
Мълчание запазиха и депутатите
от партията. Днес, на въпроси на Днес обаче решиха да проговорят.
"Спомням си много добре всичко, което бяхте написали. Да, вярно е, че подписахме такива банкови гаранции и сега настояваме те да бъдат анулирани. Не искаме да бъдем заложници", коментира с днешна дата пред вестника депутатът Кирил Гумнеров. Допълни, че засега подписалите споменатите банкови гаранции нямало да напускат парламентарната група. Сега разкритието на бившия главен секретар на "Атака" Илиян Илиев, че част от депутатите на Сидеров вече са се освободили от това поръчителство, хвърля нова светлина върху събитията.

Мълчание от Сидеров

ЧРЕЗ пресцентъра на "Атака" "168 часа" отново изпрати въпроси до лидера й Волен Сидеров по повод на "банкгейт".
Попитахме Сидеров кой и с каква цел е накарал кандидат-депутатите на "Атака" през 2009 г. да станат гаранти по този банков кредит, за който разказват самите му кандидат-депутати и настоящи народни представители. Поискахме да разберем и дали Сидеров знае, че част от обвързаните с такива договори за поръчителство вече са се освободили от тях. Отправихме и изключително важния въпрос вярно ли е, че договорът за поръчителство, който са подписали кандидат-депутати от "Атака" през 2009 г., е "в полза на самия Сидеров", както твърди бившият му оргсекретар, а не на партия "Атака".
Отговор така и не бе получен.

 

ВКП нищи случая

СМЕТНАТА палата и Върховна касационна прокуратура също нищиха въпроса.
Двете институции бяха сигнализирани за гаранциите по банков заем на офшорка, които кандидат-депутати от "Атака" подписали без тяхно знание от Валентин Касабов. Впоследствие от ВКП излязоха със становище, че нямало достатъчно данни за извършено престъпление.

 


Бойко ядосан заради "банкгейт"

ПРЕМИЕРЪТ Бойко Борисов бил съвсем изнервен от постоянните скандали около името на Сидеров, споделиха източници от ГЕРБ.
По думите им преди дни имало "неособено приятна" среща между премиера и лидера на "Атака". Сидеров за пореден път настоял Борисов да спре новините на турски по БНТ, но министър-председателят му заявил "да не му издава заповеди", твърдят гербери. Според тях още преди година, когато "168 часа" писа за "банкгейт" в "Атака", Бойко Борисов поискал да научи истината, а Сидеров го убедил, че депутатите-атакисти не са подписвали никакви банкови гаранции. "В момента Борисов е много ядосан...", заявиха високостоящи източници от ГЕРБ. С това донякъде обясниха и пълното пренебрежение на премиера към настояването на атакистите да бъдат свалени новините на турски по БНТ.

Депутати на "Атака" вече открито разказват, че е трябвало да подпишат банкови гаранции, за да влязат в кандидат-депутатските листи на партията.
Депутати на "Атака" вече открито разказват, че е трябвало да подпишат банкови гаранции, за да влязат в кандидат-депутатските листи на партията.
Бойко Борисов бил недоволен, че за пореден път името на верния му Сидеров е забъркано в "банк гейт".
Бойко Борисов бил недоволен, че за пореден път името на верния му Сидеров е забъркано в "банк гейт".