Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Шакил Африди е бил главен лекар в окръг Хайбер и е осъществявал контрол над програми за ваксинации, финансирани от САЩ.
Д-р Шакил Африди е бил главен лекар в окръг Хайбер и е осъществявал контрол над програми за ваксинации, финансирани от САЩ.

Д-р Шакил Африди, който обяви гладна стачка, е обвинен в държавна измяна и е осъден на 33 г.

Без знанието на правителството взел кръвни проби с ДНК в скривалището на терориста уж заради ваксинация за хепатит

Лекарят герой Шакил Африди, помогнал на американското разузнаване за откриването на Осама бин Ладен в убежището му в Аботабад, започва гладна стачка в затвора в Пакистан, където лежи вече девета година.

“Докторът е обвинен по изфабрикувано обвинение и вече губи надежда за справедливост. Към гладната стачка го тласна и нечовешкото отношение на правителството”, заяви адвокатът му Камар Надеем пред американския тв канал “Фокс Нюз”. “Семейството му, включително брат му, го посетиха преди няколко дни и ми разказаха за влошеното му здраве. Той отказва да приема храна, защото изгуби надежда да получи справедливост. Искам светът да знае, че в неговия случай става дума за отказано правосъдие”, допълни защитникът му.

Кой е д-р Шакил Африди?

Д-р Африди е бил главен лекар в племенния окръг Хайбер и в качеството си на шеф на Службата по здравеопазване е осъществявал контрол над редица програми за ваксинации, финансирани от САЩ. Като държавен служител той организира и програма за ваксинация срещу хепатит Б, включително в гарнизонния град Аботабад, където по-късно става ясно, че Осама бин Ладен живее под носа на пакистанските военни.

Планът на ЦРУ се състои в това да се получи образец от кръвта на едно от децата,

живеещи в комплекс в Аботабад, за да се определи чрез ДНК анализ дали там живеят роднини на Осама бин Ладен. Сътрудник на доктор Африди посещава комплекса и взема кръвни проби.

След откриването на местонахождението и ликвидирането на Бин Ладен през май 2011 г. американските медии пишат, че за успеха на операцията има значение помощта на д-р Африди. Тогавашният шеф на Пентагона Леон Панета и държавният секретар Хилари Клинтън открито признават заслугите на д-р Африди за ликвидирането на Бин Ладен.

Администрацията на Обама публично разкрива подробностите за

плана за проследяване на терорист номер 1,

в който д-р Африди играе роля за събирането на проби от ДНК под предлог ваксинация, но с цел идентификацията на семейството на Бин Ладен. Според някои медии лекарят е получил данни за ДНК на жителите на града, които е предал на американското разузнаване. Не е ясно дали той самият е знаел кого точно търси ЦРУ в Аботабад и от кого от роднините на Осама бин Ладен е взел образци от ДНК, нито какви други важни сведения е предал на американците.

Операцията на САЩ е проведена

без знанието на пакистанските власти

на тяхна територия и двустранните отношения се изострят. Строго пазената в тайна разузнавателна мисия смущава Исламабад, който е смятан за съюзник на САЩ във войната за отслабване на "Ал Кайда" в съседен Афганистан. Аферата с Бин Ладен е огромен удар срещу Пакистан. Въпреки че властите са бесни от нарушаването на суверенитета им, разузнавателните им служби трябва публично да признаят, че основателят и лидер на "Ал Кайда" е живял в страната тайно в триетажна сграда зад високи стени, и то от няколко години.

Повдига се и въпросът дали официалните служители не са осигурявали съзнателно сигурно убежище на най-търсения човек в света. Тогавашният ръководител в Белия дом за борба с тероризма Джон Бренан заявява, че е

“немислимо Бин Ладен да няма система за подкрепа”

в Пакистан - теория, отхвърлено от Исламабад. Но да обвини д-р Африди за ролята му в операцията в САЩ, би означавало още по-лош имидж, коментира Би Би Си.

През 2012 г. д-р Африди е осъден на 33 години затвор за държавна измяна и подкрепа и оказване на медицинска помощ на бойците от военизираната групировка "Лашкар е Ислам", а не за сътрудничеството си с ЦРУ за откриването на убежището на Осама бин Ладен. В решението на съда се говори, че има факти, свидетелстващи за

сътрудничество на Африди с чуждестранно разузнаване,

но тези обвинения ще се разглеждат от друг съд. В Пакистан обаче се знае, че истинската причина за ареста му е именно сътрудничеството с ЦРУ, разгневило пакистанските военни.

В отговор Сенатският комитет на САЩ съкращава военната помощ за Пакистан заради осъждането на лекаря, помогнал за ликвидирането на Бин Ладен. "САЩ не смятат, че има каквито и да било основания за задържането на доктор Африди. Огорчени сме от факта, че е бил осъден, както и от тежестта на присъдата му", казва Хилари Клинтън. САЩ оказват дипломатически натиск за освобождаването му.

По-късно присъдата му е намалена на 23 години

Днес 58-годишният лекар страда в затвора от годините на усамотение, изпитва тежка депресия и има психически проблеми, казват негови роднини. Адвокат Надеем многократно подчертава, че условията в затвора са "нещастни като в ада", в килията му няма климатици или вентилатор въпреки ужасните жеги.

"Животът не съществува в неговата затворническа килия, не са предприети мерки за намаляване на ужасната горещина, причинила силен обрив по тялото му, и

той тепърва ще има нужда от медицинско лечение",

казва Надеем.

Въпреки изявленията през годините от страна на правителството на САЩ и законодателите, че Африди е несправедливо задържан и освобождаването му остава основен приоритет при дипломатическите дискусии, положението му, изглежда, не се е променило. "Изслушванията по обжалването на присъдата му се отлагат безкрайно по различни причини. Съвсем наскоро изслушването беше насрочено за миналия четвъртък, но отново беше отложено", казва адвокат Надеем.

В многократни интервюта пред “Фокс Нюз” през годините Надеем се оплаква, че не му е разрешен достъп до клиента му, въпреки че понякога на някои членове на семейството му е позволено да го виждат при голяма секретност. "Той имаше строга забрана да разкрива дори диетата си пред членовете на семейството си при посещението им. Въпреки това те забелязаха, че той слабее и губи килограми при всяка среща, след която те оставяха скелет - заяви адвокатът му миналия май. - Това беше много обезпокоително."

Арестът на Африди се отразява на семейството му, което изпада в бедност и се опасява за сигурността си. Братът на доктор Африди, Джамил, казва пред Би Би Си през 2012 г., че представители на правителството са предупреждавали него и семейството му да мълчат, ако не искат да застрашат живота на брат му.

Съпругата и децата на д-р Африди са принудени постоянно да сменят местожителството си и да остават под контрол, както и да разчитат на роднини за финансова помощ. Неотдавна Шакил Африди е информиран за отказа на пакистанското МВР да издаде паспорти на семейството му за поклонението в Мека и Медина, тъй като имената им са поставени в списъка на хора, които не трябва да напускат страната поради опасност да избягат.

Миналата година Африди е преместен от Пешавар в друг затвор с висока степен на сигурност в Сахивал, след като от медии са тиражирани конспиративни теории, че САЩ планират пробив в затвора, за да освободят ценния си сътрудник. Съдбата на лекаря герой е обсъждана на среща между президента Доналд Тръмп и премиера на Пакистан Имран Хан. Твърди се, че е била дискутирана възможна размяна на затворници, според пакистански източници –

д-р Шакил Африди срещу д-р Аафия Сидикуи,

пакистански учен невролог и майка на три деца, сътрудник на “Ал Кайда”. През 2010 г. тя бе призната за виновна по седем обвинения за нападение и опит за убийство на агент на ФБР и излежава 86-годишна присъда в САЩ. Към днешна дата от тези разговори все още няма резултат.

По-късно източници на Пентагона твърдят пред “Фокс Нюз”, че са положени усилия и има предложения за Африди и неговото семейство да напуснат страната. Твърди се, че лекарят е отказал, защото не може да вземе със себе си близките си.

Адвокат Надеем отрича обвиненията за връзки на клиента си с незаконната военизирана групировка “Лашкар-e Ислам” и твърди, че са изфабрикувани.

"Не сме сигурни дали САЩ са заинтересовани да го освободят”,

коментира пред “Фокс нюз” защитникът, който е и братовчед на лекаря.

През 2016 г. в предизборната си кампания Тръмп обеща, че ще освободи д-р Африди. "Имахме надежди с ангажимента на администрацията на Тръмп, който той пое отдавна, но все още нищо не е направено", добавя адвокатът.

През май 2011 г. вестниците в Пакистан публикуват на първа страница новината, че Осама бин Ладен е мъртъв.
През май 2011 г. вестниците в Пакистан публикуват на първа страница новината, че Осама бин Ладен е мъртъв.