Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Kултурата е под карантина. Правителството отмени всички публични мероприятия и събития на територията на страната в театри, опери, музеи, галерии, киносалони, читалища и библиотеки.

Решението е взето като превантивна мярка срещу разпространението на регистрирания и у нас коронавирус.

По този повод много хора от артистичната и киногилдията възроптаха срещу ограниченията, а от Aсоциацията на киносалоните в България дори поискаха оставката на министъра на културата Боил Банов. Други хора на изкуството подкрепиха решението като напълно разумна стъпка в борбата срещу заразата, която заплашва света.

Пред “168 часа” уважаваният актьор и председател на Съюза на артистите Христо Мутафчиев коментира, че в тази бедствена ситуация трябва да се прояви отговорност към собственото и чуждото здраве, а не към благополучието на джоба.

Режисьорът Максим Генчев също каза, че срещу министъра се обръщат тези, които се съобразяват само с алчността си. Георги Мамалев бе категоричен, че негови концерти и спектакли навярно ще се отменят, но при заплахата за човешкия живот той се съобразява с всички препоръки на експертите.

Министър Боил Банов успокои, че държавата е подготвена с резервни начини да финансира културата, а сега приоритет е да се опази нацията здрава.

Междувременно карантината беше облекчена за събития до 250 души публика, но това решение бе посрещнато също с противоречиви реакции. Обявената пандемия часове по-късно накара трупата на Народния театър, първият културен институт у нас, който обяви, че възстановява камерните си представления, да съобщи, че такива все пак няма да има. 

Христо Мутафчиев: Трябва да сме разумни и морални в този кризисен момент

Подкрепям всички мерки на държавата, целящи да ограничат епидемията, която може да се разрасне в много по-страшни мащаби. В такъв кризисен момент трябва да разберем що е то отговорност. Лично аз смятам, че хората на изкуството трябва да демонстрират такава към публиката си. Моралът трябва да е един, а не двойствен.

Възроптават предимно артистите, които ще загубят от работата си към частни институции, заради това, че държавата няма да ги обезщети.

Колегите, които работят в държавните институти, макар да се страхуват за своите заплати, няма от какво да се притесняват. Министерството на културата гарантира, че те ще си получат трудовите възнаграждения.

Тези, които винят лично министър Банов, забравят, че той се съобразява с правителственото решение и кризисния щаб. Нека бъдем по-разумни в една ситуация, в която всички можем да бъдем еднакво зле засегнати от неблагоразумие.

Представете си, ако се ограничат само културните институти в Плевен и Габрово, но после заразата плъзне из цяла България... Естествено, което и да е правителство ще бъде обвинявано, че не е предприело необходимите мерки. Какво правим тогава?! Страната ще бъде блокирана за неопределен период, а загубите ще бъдат огромни.

Още преди решението за тази културна карантина много хора връщаха билетите си за театър, защото не желаят да рискуват. Затова е логично сега масовите събирания да се ограничат.

Да, продължават да печелят моловете и ресторантите. Но държавата не може да затвори частниците. Може да препоръча на гражданите да бъдат по-отговорни към собственото си здраве и това на семейството си. Вече е въпрос на съвест и морал на съдържателите на частните предприятия дали ще бъдат съпричастни със ставащото, а не само към благополучието на собствените си джобове. Държавата може да отговаря само за инстутициите, които ръководи чрез държавния бюджет.

Друг е въпросът, че всичко това се превръща в истерия. Не мога да повлияя на другите.

Самият аз гледам спокойно на нещата. Животът ще продължи и след коронавируса. Съблюдавам мерки и хигиена, на които са ме възпитавали моите родители. Не пищя и не плача, опитвам се да намеря изход от ситуацията и решения.

В този смисъл искам спокойно да заявя, че въпреки всичко ще има награди “Икар”, които Съюзът на артистите раздава всяка година. Дали ще бъдат с публика, или без, заснети само от БНТ, както е по договор, но награждаване ще има. И заслужилите колеги ще бъдат отличени. Възможно е събитието да бъде преместено в началото на април, когато отпаднат ограниченията, но ще се състои.

Аз съм последният човек, който ще се поддаде на истерия и ще обвинява този или онзи за неща, за които не само не носи вина, а напротив - опитва се да помогне.

Ако карантината се проточи, това няма да нанесе вреда на културата на българина. Институтите, които работят по нова методика, според която всеки лев от публика се субсидира от държавата с 2,50-3 лева, ще загубят. Но със сигурност ще бъдат обезщетени. Смятам, че има достатъчно фондове, особено фонда за бедствия и аварии. Това е бедствие, да не се заблуждаваме и да гледаме сериозно на него.

Аз няма да допусна творците да останат необезщетени и лично ще вися на шията на всеки, който има ангажимент към хората. Затова успокоявам колегите си. Това е нова ситуация за нас и е хубаво да мислим трезво.

Георги Мамалев: Губя като артист, но като гражданин ще спазвам наредбите на експертите

Не е необходимо всеки да се изказва като специалист по вируси и вирусни заболявания. Всеки разбира от всичко при нас. Готов съм като гражданин да спазвам това, което ми наредят специалистите. Ако те казват, че не трябва да се събират много хора на едно място, значи не трябва.

Аз лично губя от това, защото имам спектакли и концерти. Ето на 2 април е “Спомен НЛО” в Пловдив, а сега не знам дали ще се състои. Имам с Тончо Токмакчиев и Камен Воденичаров дати за представления в Брюксел, Цюрих и Манхайм, но и те може да се отменят. Това никак не е благоприятно за нас. Мъчно ми е, че и в Народния театър няма да си играя представленията.

Най-лесно е да кажем: “Не, ще си играем”. Но след като експертите са се произнесли и целият свят е настръхнал и търпи огромни икономически загуби от това, трябва да се примирим и да се съобразяваме.

Разчитам, че хората ще проявят благоразумие и ще внимават, когато посещават други места, които не са засегнати засега от мерките, а са много посещавани.

Щом се касае до заплаха срещу човешкия живот, трябва да се вслушаме в хората, които се опитват да го опазят.

Паниката може само да обърка повече нещата. Всеки човек трябва да се вгледа в себе си.

Това, което аз ще направя, е да внимавам, да съм по-организиран, да се предпазвам, когато съм сред много хора. Отговорност. Това е.

Максим Генчев: Ще пострадат само нечии кесии

Определено подкрепям мерките. Те са задължителни. Културата няма да пострада от това.

В една кинозала влизат десетина души. Сега гилдията на тези киноразпространители и салонни управители, неколцина души у нас, вземат от всяка прожекция по 2 евро на празен стол при купени два билета. Тоест те имат интерес кината да са отворени. Тях не ги интересува дали някой ще влезе, още по-малко дали ще са здрави хората. Те печелят реално при посещения само от пуканките и клата. Тоест те не захранват зрителя с култура, а кесиите си със субсидии за празни столове. Техният гняв е свързан със сериозни приходи. И вместо да се потрудят за киноразпространението да се случва както трябва, те сега се обръщат срещу министъра, който в момента се е хванал за главата и се бори да спре една психоза.

Иначе бедните артисти, които разчитат на хонорари, те, милите, зависят от това. Но никой няма вина в случая. Атаката на колегите е с много дълбоки корени, разбира се.

Пред съвестта си Банов е чист, ще понесе много заплахи и закани, но това е просто бърборене.

И все пак се вижда сега, че не се влага в по-малки квартални кина и театри, където да се разпространява културата. Един човек, за да отиде на кино или театър в големите градове, трябва да отиде в центъра и да похарчи 40 лева. Има нужда от възрожденски и малки огнища на култура без претенции.

Но по въпроса за настоящата ситуация съм “за” мерките. Здравето е преди всичко.

Младите хора под 40 са невежи хора, те са рожби на друго време - по-диви са като природа. Паниката, естествено, взема връх при тях. Разумните хора не се страхуват.

Да, неизвестното винаги буди ужас. Няма диагностика на този вирус. А държавата не е доставчик на маски, ръкавици и легла.Трябва да инвестира моментално в намирането на лечение, да се съберат едни страхотни специалисти и да се реши проблемът. Това биооръжие, което ни убива - ще мине и то.

Калин Вельов: Не знаем какво печелим, когато губим

Аз разбирам афекта на всички колеги артисти и музиканти! Аз също съм засегнат от това, което се случва... и финансово, и организационно! Никой от нас няма да излезе сух... Да, обаче! Много е важно да стиснем зъби за 2 седмици, отколкото след това за месеци... Нека веднъж действаме преди събитията, а не след това! Съгласен съм, че тази забрана трябва да важи и за големи търговски обекти като МОЛОВЕ...

Тези, които в момента обвиняват Банов за цялата ситуация, да се замислят, ако те са на негово място с неговата отговорност, как ще постъпят?! Много е лесно да съдиш, като носиш отговорност само за себе си.

За добро или лошо ние сме тези, които участваме най-активно в събирането на тези хора накуп и логично първо от хората на изкуството започват рестрикциите...

Никой не иска да смазва културата, нека се опитаме да гледаме по-далеч от носа си и извън рамките на себе си и парите. Кой е егоистът в случая и кой мисли за доброто на повечето хора? Бъдете и прагматични: дори и да няма забрана, много от хората сами ще се дръпнат от масовите събития, за да не рискуват.

Не знаем какво печелим, когато губим.

Мариян Бачев: Забраняваш култура, а моловете отворени...

Да забраниш културни мероприятия с цел превенция, но да не затвориш молове, дискотеки, ресторанти и градски транспорт... Интелектуалният дефицит нанася много по-сериозни щети от COVID-19.
Толкоз.