Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сред закопчаните са съпругата му Елена, синът му Антон, секретарката му Йоана, бизнес партньори и шефове на комисия

Разрази се скандал и със служебните паспорти на бизснесмена и съдружника му Георги Попов

Вече повече от месец бизнесменът Васил Божков се намира в Обединените арабски емирства, до които нашите власти са изпратили документи за неговата екстрадиция. Засега обаче това не се случва, а хазартният бос умело се спасява от арест в България. У нас той вече е с цели 11 обвинения, сред които принуда, изнудване, заплахи, неплащане на такси и данъци, изнасилвания и заплахи за убийства.

Сблъсъкът му с правосъдието в България засега е в застой, тъй като ОАЕ трябва да решат дали да ни го върнат, или не. За сметка на това обаче десетки около него вече бяха изправени на подсъдимата скамейка. Роднини, приятели, бизнес партньори и дори шефове на комисия станаха обект на разследване, след като прокуратурата категорично установи, че са имали връзки със сочения за един от най-богатите хора у нас.

От

най-близкото обкръжение

на Божков

първа в ареста попадна съпругата му Елена Динева. Съдът поиска гаранция от рекордните 1,5 млн. лв., за да бъде пусната тя на свобода. Според прокуратурата жената имала огромно влияние върху бизнесмена и много често той вземал под особено внимание мнението й по различни въпроси в професионален план. По нейно желание например била закупена бившата Телефонна палата. Идеята на семейството била

да превърнат сградата в музей

на съвременното изкуство

Всичко това разказали пред разследващи свидетели срещу бизнесмена, които познавали добре и двамата. Никой не можел да я определи като най-обикновена домакиня.

Според адвокатите на съпругата било налудничаво тя да е знаела за престъпления като изнасилвания и убийства и да си е замълчала.

"Кой здрав разум би казал: "Тя знае за това и ако има такова влияние върху мъжа си, няма да му повлияе", каза адвокатът й Людмил Рангелов.

За Динева стана ясно, че се интересува от изобразително изкуство, а също и че има фондация, която се занимава със съвременна живопис. Самата тя също се защити пред магистратите.

"Моите интереси са изцяло в културата, имам приятели писатели, спортисти, не съм се занимавала никога с "Национална лотария", каза тя от подсъдимата скамейка.

Елена обясни, че е завършила икономика, след това ВИАС, а в началото на кариерата си се е занимавала с реклама и маркетинг. Тя беше категорична, че никога не е имало общо с лотарийните игри.

"Днес разбрах, че съм обществено опасна, защото съм се ползвала с авторитет и доверие, но това може само да ме ласкае", допълни още Динева.

Според нея това влияние върху съпруга й, за което прокурорите говорели, по-скоро означавало уважение, тъй като били женени от дълго време. Помежду си обаче не коментирали бизнес ангажиментите на Божков през деня.

Преди да започне делото, тя поиска да прочете отново и

част от разпитите

на свидетелите

По нейните думи единият от тях бил градинар, а другата - хигиенистка в кухнята. Тя не познавала и три рецепционистки от офиса на ул. "Московска", които също дали показания. Динева не можела да приеме и казаното от основния свидетел по делото Цветомир Найденов. С него нямала досег от три години и изобщо не са се виждали. Тя определи казаното от него по неин адрес като "много мръсно и гнусно". Елена беше възмутена и от твърденията на Найденов, че едва ли не тя била организирала убийство.

"Това даже и няма да го коментирам", обясни Динева.

Според нея това, което свидетелите говорели за семейството, излизало извън всякакви граници. Жената го определи като доноси.

На подсъдимата скамейка беше изправен и синът на Божков - Антон. За него се знаеше, че е съдружник във фирмата "Инфрахолдинг" заедно с баща си. И двамата участвали с по 50%. Според прокуратурата същото дружество извършвало съмнителни сделки със свързани лица.

Според нашите власти Божков-младши също искал да избяга от страната, преди да бъде тикнат в ареста. До този извод стигнали, след като разбрали, че Антон е направил поръчка за международен паспорт с експресна услуга 3 седмици след като баща му бил обявен за издирване. На 2 март тази година той получи призовка да се яви като обвиняем в следствието, а веднага след разпита беше задържан.

Според инспектора в националната полиция Йордан Серафимов, който е и свидетел, имало оперативни сведения за съмнителни операции по

сметки на

сина на Божков,

както и данни, че той може да опита да се укрие в чужбина.

Антон все пак се сдоби с обвинение за пране на пари. Според адвокатката му не било ясно каква точно е била неговата функция в бандата, нито каква сума е изпрал. Съдът определи гаранция от 1 млн. лв., за да може синът на хазартния бос да остане на свобода. Прокуратурата обаче го остави за постоянно в ареста.

Властите не пропуснаха да закопчаят и секретарката на Божков - Йоана Чолакова. За нея се твърди, че също е участвала в престъпната група и дори, общувала с всички хора в нея. Имало и категорични доказателства, че тя се явявала организатор на контактите на Божков с лица, които се свързвали с иманярство, сводничество и търговия с културни ценности.

Според прокуратурата от 2003 до 2014 г. Чолакова била секретарка на Божков, след което станала началник на кабинета му. На тази позиция била до 2019 г., когато започнала да се осигурява от "Нове интернал". Дружеството била еднолична собственост на бизнесмена. По документи жената била и в надзорния съвет на "Холдинг Пътища".

Самата Йоана отхвърли обвиненията срещу нея и обясни, че никога не е била член на управителните съвети на дружества на Божков. По нейните думи тя трябвало единствено да организира работата в офиса, тъй като не разбирала нищо от лотария. Отговаряла главно за сервирането на кафетата и поръчването на водата. Преди известно време

решила да се

оттегли от тази работа,

тъй като не се чувствала удовлетворена. Изпаднала в депресия и дори започнала да посещава психолог.

"Мислите ли, че човек с две висши образования трябва да се гордее с това?", попита тя магистратите. Преди 8 месеца обаче се появил шанс за развитие в кариерата й и така започнала работа във футболния клуб "Левски".

Колеги на Чолакова твърдят, че тя била човекът на Божков, който имал за задача да следи за абсолютно всичко и да му докладва. Според нейни роднини той я издигнал, тъй като тя била точна и честна. Имал й огромно доверие и бил сигурен, че няма да го излъже. Близките на Йоана не смятат, че обвиненията в сводничество са релевантни. Те са сигурни, че няма нищо престъпно в това жената да е поръчвала проститутки на шефа си.

В ареста попадна и шефът на комисията по хазарта Александър Георгиев. Той бе обвинен за длъжностно престъпление, а по неофициална информация се твърдеше, че е разкрил престъпните схеми, за които е разследван Божков.

С обвинение се сдоби и бившият председател на комисията Огнемир Митев. Според прокуратурата той осигурявал безпроблемното съществуване на лотарийните игри. Когато се налагало дори спирал лицензи на конкурентите им. Според обвинението Митев изиграл водеща роля в това лотариите на Божков да плащат по-ниски такси. Въвел и разбирането лотарийните игри, организирани от фирмите на бизнесмена да декларират задължения за по-ниски такси, а декларациите им да не се проверяват.

Самият той

отрече

обвиненията срещу него

и категорично заяви, че не е получавал подкупи от бизснесмена. Той дори обясни, че не се познавал лично с него и не са разговаряли. По повод на твърдението, че хазартният бос е плащал по-ниски такси, бившият шеф обясни, че това се е случвало, защото Божков имал огромно влияние навсякъде.

Според прокуратурата в престъпната група на Божков били още неговите бизнес партньори като Борис Бекяров, Георги Попов и Александър Тумпаров.