Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Илюминатите ли пуснаха коронавируса или, просто имаме нужда от враг

Сигурно сте видели списъка със смъртоносни пандемии в социалните мрежи, дето проследява в хронологичен ред какво сме си мислели, че ще ни изтрепе до крак. (Вижте списъка.) Когато става дума за апокалипсиса, историческият подход е най-верен, позволява нещата да се наблюдават в по-голям мащаб, вместо да се затъва в местния фолклор.

За да не стресира излишно съвременното общество и да не накърнява самочувствието му, неизвестният автор не започва

ужасната статистика

от бубонната чума

през XIV век,

която избива половината население в Европа. Не споменава и нейната посестрима едрата шарка, открита още по мумията на клетия Рамзес V, трепала векове наред милиони хора. Не засяга и тифа, уморил половината атинско население още по време на Пелопонеската война през 430 година преди Христа, нито отваря дума за Жълтата гостенка или за някоя от седемте холерни пандемии, вилнели по цялото кълбо. Жертва на една от тях е самият Пьотър Илич Чайковски, починал през 1893 г., след като пил непреварена вода в един от най-елитните санктпетербургски ресторанти.

Не! Сегашната статистика започва от

страховитото навечерие

на новото хилядолетие,

когато чакаме компютрите да спрат и всички да умрем. Проследява паниката заради антракса, после нилския вирус, птичия, ешерихия коли, свинския, петролните разливи, календара на маите, който свърши през 2012-а, атомния арсенал на Северна Корея, ебола, зика, мигрантите и завършва с днешния бич - коронавируса.

Доста е объркващо, не може да се каже със сигурност дали ще се окажат верни конспиративните теории, че шепа илюминати управляват планетата, насаждайки нарочно масови истерии, или пък глобализацията е виновна, или просто нашият вид има нужда от враг, за да не губи смисъл и посока.

Откакто я няма желязната завеса, злото взе да дебне отвсякъде. Четем пространни анализи в престижни западни медии, вещаещи настъпването на световна финансова криза, рецесия, засукани теории как целта била да се отклони вниманието от разни други ужаси и най-вече от глупостите на Тръмп, а също, че сме живи свидетели на нов вид тероризъм в глобални мащаби.

На фона на световната паника в нашите новинарски емисии до скоро се усещаше едно такова неуловимо, потиснато, неизречено разочарование, като спотаен стон: “България остава без установен случай на COVID-19”, “Мигрантската вълна пак ни подмина”. Само дето “за съжаление” не казваха, но то се подразбираше, че страдат от липсата на фатален хедлайн и предпочитат да цитират броя на заразените в Италия преди броя на задържаните от семейство Божкови. Сега

заразата

най-сетне

дойде и отпуши

нещата

- тръгнаха тревожни кролове, среднощни извънредни пресконференции, хора с изменени лица обясняват, че всичко е наред.

И все пак, не сме най-зле. Тук единични граждани още ходят с еднократни маски, а иначе моловете са фраш въпреки забраната за тъпчене на публични места. Казват, че до Доха положението било все такова, обаче тръгнеш ли към Индонезия, ставало Хелоуин - маската за нищо не я броели,

носели направо

противогази

и скафандри

Свидетел на маскарада разказва, че от кумова срама си сложил кърпа на устата, понеже в Куала Лумпур го гледали като биотерорист и имал чувството, че е на Вавилон 5. Повече от очевидно е, че в света нещата не са наред.

През 2014-а един българин бил координатор на строителен проект в Гвинея-Бисау, епицентър на вирусната хеморагична треска ебола. В този край на света тогава сума ти държави, включително нашата, изпращаха хуманитарни помощи, заплахата беше страшна. Нашият човек попаднал баш в тоя момент на конференция на министрите на здравеопазването от Западна Африка, посветена на мерките срещу еболата. До ден днешен цитира един от делегатите, който казал: “Колеги, време е да си признаем, че

заплахата

е силно

преувеличена

Според статистиката в нашите държави повече хора умират на година от падащи кокосови орехи.” Подобно е внушението и сега, заглавие в “Капитал” от 2 март гласи: “Коронавирус - 0, грип - 5000”.

Не че епидемиите трябва да се подценяват, напротив. При толкова заразени имуностимулаторите и витамините са важна мярка, карантината също, хубаво е да се обяснява на гражданите как да се предпазват, какви са симптомите и всичко останало, но колко време ще издържим на масовата истерия? Нали първо казаха, че ракията трепе короната и всичко си беше окей!

Ако не е вирус, ще е мръсният въздух, въшките, вонливките, жълтите калинки, маларийните комари. Абе във фейсбук най-верно пише: “Споко, всички ще Омрем!”