Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс
Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Въпросът с турските граници е приключен, отворихме вратите и нямаме време за повече обсъждания, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред журналисти в самолета на връщане от Москва, където вчера води преговори за Сирия с руския си колега Владимир Путин, съобщи турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА.

Ердоган посочи, че бежанците са свободни да отидат там, докъдето могат да стигнат, но добави, че турската страна не ги гони от Турция. "Тези хора тръгват по собствено желание и собствена воля", посочи той.
Президентът обвини Гърция, че подхожда по жесток начин спрямо бежанците. "Доколкото проследих, имаше пет случая на убити. Наред с това, много жестоко е също да пробиват и потапят лодки", каза той.
Ердоган обвини също така Запада в двуличен подход.

"За съжаление, Западът е лицемерен. Веднага обещаха 700 милиона евро на Гърция. Казаха: "Да им дадем 350 милиона веднага, а другите 350 по-късно". Оставете 700-те милиона евро, канцлерът (Ангела Меркел) говори за 25 милиона евро за нас, но за съжаление после нищо не се чу за това", каза Ердоган.

Турският президент отбеляза, че е отказал да присъства на евентуална среща в България за обсъждане на въпроса с мигрантите.
"Премиерът на България Бойко Борисов ни каза: "Да направим една среща в София". Искаше да покани на нея и гръцкия министър-председател (Кириакос) Мицотакис.

В същия ден имаше два смъртни случая (на бежанци). След този случай аз му казах: "Не идвам там, където е Мицотакис, и няма да се снимам с него на една и съща снимка". Същата вечер говорихме много, опитаха се да ни убедят, а после отпадна (срещата)", каза Ердоган и добави, че политиците трябва да знаят, че човешкият живот не е толкова евтин.