Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През уикенда тръбите на спасителната връзка с мрежата на “Софийска вода” стигнаха до самия град и до свързването им остават броени дни.
През уикенда тръбите на спасителната връзка с мрежата на “Софийска вода” стигнаха до самия град и до свързването им остават броени дни.

След като рилската вода стигне до града, затварят язовир “Студена”, за да се напълно по-бързо

Преди лятото ще спира само нощно време

В събота и неделя жителите на Перник установиха, че тръбата, която ще им докара рилска вода, вече е стигнала до града. Тогава бе затворена за движение т.нар. вътрешноградска магистрала в района на бившия домостроителен комбинат, откъдето минава 13,5-километровият водопровод.

Оттам до свързването на тръбата с водопроводната мрежа на града остава по-малко от километър.

“Да, свързването на тръбата ще стане тези дни и след като се проведат изпитания на тръбата и на резервоара, системата, която ще докара вода до града през ВиК мрежата на “Софийска вода”, ще е готова.

Вероятно още преди края на следващата седмица, а твърде възможно и в началото на седмицата”, каза пред “24 часа” кметът на Перник Станислав Владимиров.

По принцип изграждането бе обещано от изпълнителя до средата на март и най-вероятно пусковият срок ще е с около една седмица по-къс.

Строителят на тръбата и съоръженията по нея е държавната фирма “Монтажи”, чийто принципал е министърът на икономиката Емил Караниколов. Тя започна изграждането по член от Закона за обществените поръчки за аварийно строителство без търг. Освен полагането на тръбата се правят резервоар и помпена станция.

Веднага след като водата бъде пусната, достъпът на пернишката ВиК система до язовир “Студена” ще бъде прекратен временно, за да може водоемът да се пълни по-бързо.

“Дебитът на вода по тази тръба ще е около 300 литра в секунда, колкото е сега потреблението на питейна вода в Перник в условията на воден режим. Това не позволява режимът засега да се отменя.

Ако го отменим, все едно нищо не правим и скоро ще изпаднем в същото положение”, каза кметът Владимиров.

Според него водният режим ще продължи още поне месец и половина въпреки прогнозите за дъждовно време и повишения дебит на вода към язовира.

Това означава, че евентуално облекчаване на режима може да има към началото на май.

В момента в повечето квартали на града хората имат достъп до питейна вода само в продължение на средно 6 часа в денонощието - от 16 до 22 часа, независимо дали е делник, или почивен ден. Евентуално облекчаване на режима на водата ще означава, че водата ще бъде спирана само между 22 и 6 часа сутринта и това състояние може да продължи още една година, докато няма сигурност, че обемът на язовир “Студена” е запълнен до нивото от 25 млн. кубически метра.

Ограниченията падат, когато “Студена” стигне

12 млн. кубика, сега в язовира има 4,8 млн.

Ползване на питейна вода без ограничения в Перник може да има, когато нивото на язовир “Студена” стигне поне 12-13 млн. кубически метра. Това заяви пред “24 часа” изпълнителният директор на местното ВиК Борислав Иванов.

Към вчерашна дата нивото му обаче е 4,8 млн. лв. Въпреки че е почти два пъти по-високо, отколкото беше през ноември, то все още не е достатъчно.

“Пълният обем на язовира е 25 млн. кубически метра, но това е само по документи. Нивото, което е нормално за експлоатационната сигурност на язовир “Студена”, е всъщност 21 млн. кубически метра”, каза той.

В сряда среднодоненощният приток към язовира е бил 2168 литра в секунда, докато оттокът е бил 252 литра в секунда.

“По принцип се стремим да е около 230 литра в секунда, но понякога достига повече. Иначе само капацитетът на тръбата, която ще докара рилска вода в Перник, е 300 литра в секунда, но вероятно водата, която ще тече по нея, също ще е около 230-250 литра”, каза той.

Инж. Иванов не пожела да се ангажира със срок кога язовирът би могъл да се напълни до 21 млн. кубика. В момента според него метеорологичните прогнози са благоприятни и се очакват валежи, както и значителни количества вода от снеготопенето. Освен това нещата са се облекчили значително, откакто “Стомана” и местната топлофикация не черпят питейна вода от язовир “Студена”.

От друга страна, годишното потребление на града е 27 млн. кубически метра, т.е. по изчислителен път може да се направи заключението, че до пълното прекратяване на режима на водата ще мине поне още една година.

Публикуват до седмици нов закон за ВиК

Най-късно до края на март ще бъде публикуван за обществено обсъждане нов закон за ВиК, тъй като до април трябва да бъде внесен в парламента, съобщи пред “24 часа” зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Той предвижда изнасянето на водомерите на границата на собственост, въвеждане на водни помощи за социално слабите заради предстоящите поскъпвания на водата и преразглеждане на ролята на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Водните помощи ще трябва да покриват разходите за до 1,5 кубика вода на човек на месец. Както и досега ще има горен праг за цените на водата, така че месечната сметка за вода на домакинство да не надвишава 2,5% от средномесечните му разходи.

Притокът към язовир “Студена” в момента е около 4 пъти по-висок, отколкото беше през декември и януари, но това не е достатъчно водоемът да се напълни скоро.
Притокът към язовир “Студена” в момента е около 4 пъти по-висок, отколкото беше през декември и януари, но това не е достатъчно водоемът да се напълни скоро.