Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ВЕЖДИ РАШИДОВ
ВЕЖДИ РАШИДОВ

Никой друг политик досега не е водил такъв. Но изцяло добронамерен

ОЩЕ АКЦЕНТИ:

 И България има нужда от европейска помощ за опазване на границата си 

Това не са престъпници, а бягащи хора. Става дума за човешки съдби и трябва да си даваме сметка за това

Борисов ще се пребори отново българските граждани да спят спокойно

По-младите политици да се вслушат в по-старите и ще се намери решение на бежанския проблем

- Г-н Рашидов, Европейската комисия обеща на Гърция 700 млн. евро, за да пази границата си. Като участник в разговорите, които премиерът ни имаше в Анкара, няма ли и България небходимост също от финансова помощ от Евросъюза?

- Да. Но мисля, че и България има нужда от средства.

Смятам, че точно на човек като Бойко Борисов трябва Брюксел да даде пари - той доказа как се пазят границите на Европа, а все повече трябват средства за тези граници.

- Добронамерен ли беше диалогът от страна на турския президент, или видяхте Реджеп Ердоган по-скоро раздразнен?

- Нямаше нито злоба, нито недоброжелание. В диалога Ердоган проведе един добронамерен разговор. Никой от политиците досега не е водил по проблема разговор от четири часа и половина. Тежък разговор беше. Все пак касае човешки съдби и спокойствието на Европа.

Той каза, че ако не можем всички заедно да вършим тази работа - да държим хората да не тръгват към Европа, то всеки да си поеме своя дял да ги отглежда. Прав е. Не е изцяло негово задължението да ги държи на своя територия.

Европейските лидери ще се разберат, надявам се. Сериозни хора са, големи политици. Ердоган е отдавна в политиката. Надявам се и по-младите да се вслушат в по-старите и ще се намери решение, а то се крие в приятелския разговор, в диалога.

- Проява на твърдоглавие ли е отказът му да участва в срещата, която се опита да организира премиерът Борисов в София?

- Смятам, че в България трябва и журналистите, и гражданите да оправим малко начина на говорене. Това не е улична политика - един да е твърдоглав, а друг не. Трябва да приемем, че Ердоган е глава на близо 90-милионна държава. Турция е много голяма страна. Този човек вече 20 години е в политиката. Той е с много опит и в никакъв случай не е за подценяване, ако искаме да говорим на сериозен език и да сме добри политици, какъвто смятам, че е премиерът Борисов.

Трябва медиите и гражданите да бъдем сериозни, когато става дума за тези много чувствителни теми.

- Какво точно каза Ердоган на срещата с Борисов, на която присъствахте - какви доводи посочи за пускането на бежанците към Европа?

- От 9 г. Ердоган много ясно и точно казва едно изречение, което повтори и на нашата среща. А то е, че от 9 г. той на своя територия се грижи за над 3,5 млн.,

даже вече са

4 млн. мигранти

Това е близо половината от българското население и той полага грижи за тези хора. Те ядат три пъти на ден, имат ток, вода, чистота, одеала, дрехи, здравеопазване, лекари, медикаменти, училища, тетрадки и каквото още се сетите за съществуването на човека. Много къщи построиха за това време. Всичко това вече 9 години се плаща със средства на турската държава. За това са изразходвани 40 млрд. долара на гърба на турския данъкоплатец.

И Ердоган казва: “Ако в Европа искате да живеете спокойно и мирно и аз да държа тези хора на моята територия, докато свърши войната, за да могат после по най-късия път да се върнат по домовете и земите си, аз моля Европа да ми помогне да извърша това. Защото се вземат вече прекалено много средства от турския народ.” Преди 4 г. е подписано споразумение за 6 млрд. евро, от които е изпратен само първият транш и не е спазено изискването на Турция.

Излиза, че вече 4-а година ЕС не си изпълнява споразумението.

- Изостри се езикът на лидерите на южните ни съседки. До какво ще доведе това?

- В никакъв случай

не е полезно

острото говорене,

дори бях казал

репченето

То не е в полза на никого.

Смятам, че единственият политик в Европа, който на този етап е най-адекватен в ситуацията, е нашият премиер. Колкото и ласкателно да звучи това, но аз с очите си виждам как нашият министър-председател се бори за интересите на българската държава и това не бива да се отрича.

- Какво би се случило, ако България също бъде засегната от бежанската вълна от Турция?

- Помните само преди 5 години как като за малко тръгнаха бежанците, какво брожение имаше. Не ги искаха от училищата, казармите и селата. Хората негодуваха и държавата стана на крака, защото трябваше да се плащат по 60 лв. на ден за бежанците. Това се вземаше от бедния български данъкоплатец. Надявам се, си даваме сметка, че дори само 10 хил. да влязат у нас, не 100 хил., това ще дестабилизира цялата страна, ще се възбудят страсти, които на нас не са ни необходими.

- Но много наблюдатели и дори лидери като Меркел коментираха, че Ердоган се опитва да извива ръцете на ЕС. Вие какво мислите?

- Няма никакво извиване на ръце и съм напълно откровен. Когато има споразумение, а някой не си изпълнява това, което е подписал, за какви ръце говорим. На кого да се извиват ръцете?

Ердоган казва нещо просто: “Скъпи приятели, вие, ако не искате тук да ги държим, аз ще ги пусна. Те не искат да ходят другаде освен в Европа.” И по хартата за правата на човека те не са престъпници. Това са бежанци. Преди всичко обаче това са човешки съдби.

И не виждам извиване на ръце. Какво се оказва - Ердоган издържа мигрантите на гърба на народа си, а Европа си стои спокойно. Явно вече е мината границата, Ердоган е решил твърдо, че ЕС трябва да си изпълни поетия ангажимент. Не бих искал да съм му защитник, но думите, които чух на срещата, бяха тези.

Това накара премиера Борисов да види, че има две страни на проблема - интересите на Европа, но и интересите на турската страна. И двете трябва да бъдат чути.

- От срещата все пак пролича ли си Ердоган да е готов на някакви отстъпки?

- Беше готов, но на гръцката граница се случиха две убийства на бежанци. Това не е война в крайна сметка. Една власт е за това да има своите лостове да овладее ситуацията. Ердоган каза: “Ето, аз се опитвам да овладея бежанците. Те дори са под специална закрила в Турция, за да бъдат обслужвани и да им се помага.”

Ситуацията ескалира много бързо. Динамичен е процесът и може би затова Ердоган каза, че е готов да дойде за среща в София, но при ясни условия. Видя се, че при една такава среща във Варна резултатът беше нулев.

Ердоган като

президент очаква

да се седне на

масата. Готов е

на диалог,

но да се вземе някакво сериозно решение.

Това и премиерът Борисов го каза - добрата външна политика се прави с диалог. Именно такава политика води Бойко Борисов и аз му се радвам. Добър трябва да е диалогът с хората, с които цял живот си живеем като комшии, това е пътят. А настървяването води само до още по-голямо настървяване.

- Да седне на една маса с Мицотакис ли е най-голямата спънка за диалог с Ердоган и всички страни по бежанския проблем?

- Мицотакис е само една от причините Ердоган да откаже да дойде в София за среща. Като се съберат тези държавни глави в България, какво точно ще произведат от тази среща? Или просто ще дойдат, ще хапнат и ще си заминат?

Мицотакис е само част от цялата общност на европейските лидери. Изказванията му са малко остри, но явно е преляла чашата и това понякога се случва. Но по-важното е това, което премиерът Борисов прави - диалог и спокойствие. Това трябва да прави и Европа. Нужен е диалог. Все пак това са сериозни мъже, лидери на големи държави. Оказа се обаче, че най-малката държава е най-мъдра в цялата ситуация. И ще ви кажа защо. Защото Бойко Борисов ще се пребори отново българските граждани да спят спокойно. Успя да защити така нашата граница, че да е изцяло под контрол. Това не е само граница на България, това е външна граница на цяла Европа. Борисов е за пример как трябва да се води политика и всички страни, които са външни граници на ЕС, трябва да се учат от него.

- След огледа на южната ни граница получихме похвала от Урсула фон дер Лайен. Необходимо ли е ЕС да ни предостави ако не парични средства, то поне да ни помогне със специализирана охрана - хора и техника?

- Помните, когато Борисов казваше, че трябва заедно да пазим външните граници - елате и ни дайте не само пари, но и хора. Когато правихме оградата, го оплюха, а той беше първият, който обясни, че това е наша обща граница на ЕС. Не го чуха самите европейци.

Сега казват:

“Браво, Бойко,

как добре ни

пазиш!”

Същото е и сега. Нека послушат премиера Борисов. Той вече има много опит през годините.

На срещата в Анкара видях двама големи в политиката мъже, единият лидер на голяма държава, другият на много по-малка, но и двамата вече са много израснали в политиката. И лидерите на Европа да седнат като достолепни хора на масата и да се намерят решение и диалог, защото това е общ проблем. Бежанците са общ проблем както на Турция, така и на нас и на цяла Европа. Този проблем умните хора сядат и го решават като достойни мъже и жени.

CV

l Роден на 14 декември 1951 г. в Димитровград

l Завършва Художествената академия, специалност “Скулптура”

l Член на Московската и Парижката академия на изкуствата

l Избран за депутат в 41-ото народно събрание като водач на листата на ГЕРБ в Кърджали

l Два пъти министър на културата в кабинетът на Бойко Борисов

l В момента е председател на парламентарната Комисията по културата и медиите