Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тръгва си от корта с хронична болка в дясното рамо и предмишниците и милиони в банката

С високо вдигната глава - в живота и на корта, не само в триумфите, но и в пораженията. Много други тенисистки навярно имаха повече талант, бяха по-впечатляващи в играта, печелеха повече, но не можеха да се борят с нейната психическа издръжливост, не можеха да всяват такъв респект и нямаха нейното обаяние. Воин и принцеса. Такава е Мария Шарапова, която се отказа от тениса на 32 години - млада за извинителната възраст за “пенсиониране”, според експертите. Но рускинята отсече, че няма да се върне: “Обещавам на всички”.

Петкратната носителка на титли от Големия шлем се оттегли вследствие на множество контузии, но оставайки инстутиция в тениса. През своята кариера тя съумя да превърне името си в бранд, от които ще живее добре до края на живота си.

“Нейното въздействие върху спорта, не само женския, но и тениса като цяло, беше страхотно - коментира Новак Джокович. - Все още е. Тя има ума на шампион, на някой, който никога не се отказва. Показала е това, особено през последните пет години. Тя имаше много препятствия и трудности с нараняванията си и всичко, което трябваше да изтърпи, за да си даде поне още един шанс да играе състезателен тенис. Ще продължи да влияе, защото нейната марка според мен надминава нейните тенис постижения.”

Шарапова накара хората да се влюбят в нея и да бъде позната дори на тези, които не се интересуват от тенис. Тръгва си от корта с хронична болка в дясното рамо и предмишниците и милиони в банката.

В края на февруари “Форбс” я определи за най-високоплатения руски спортист на десетилетието със спечелени $197,8 милиона. 11 поредни години тя бе и най-печелещата спортистка изобщо. Нейното огромно богатство всъщност е отражение на това как обществото цени и насърчава определен еталон.

Тенисистката има и своя марка бонбони и аксесоари Sugarpova. Само през 2015 г. тя натрупва близо $30 милиона, което е много повече от $900, с които Мария и баща й пристигат в САЩ.

Едва на 6 години момичето се разделя с майка си Елена, като заминава от руското пристанище Сочи за Флорида с баща си Юрий. Там започва да тренира в академията на Ника Болетиери. Проблеми с визата задържат Елена далеч от тях. Родителите правят всякакви жертви тяхното дете да има шансове за светло бъдеще.

“Умът й беше просто невероятен - казва веднъж Болетиери за бившата си ученичка - Никога не мислеше, че нещо е провал.”

Невзрачното дете, родено в Сибир, се превръща в глобална звезда, защото блясъкът в очите му е уникален.

На 17 години играе в най-престижния турнир от Големия шлем “Уимбълдън”, където побеждава Серина Уилямс и откъдето тръгва тяхното епично съперничество.

Жертвите в името на успеха за Шарапова са големи - травми, болки, сълзи. През 2006 г. се налага операция на рамото, след която сервисът й просто не е същият.

Но нейната отдаденост и хъс са. Не много играчи биха могли да продължат да процъфтяват, след като е отнето най-голямото им оръжие. Шарапова обаче не се предава.

Сега тя е стигнала дотам, че дори след края оттук-нататък може да прави каквото пожелае в зависимост от това каква ще е следващата й страст.

Засега спортната администрация не е в нейните планове, а и също може да се окаже политически сложна предвид нейното допинг провинение от 2016 г. Това остави неизличимо петно върху реномето на рускинята, въпреки оневиняващите обстоятелства.

В продължение на 10 години тя взимала лекарството мелдоний, което от 1 януари 2016 г. влиза в забранения списък на Световната допинг агенция. Шарапова го е взимала по предписание заради недостиг на магнезий в организма и превенция срещу диабет.

Този скандал накара дългогодишният й спонсор “Найки” и още няколко мегакомпании да се откажат от нея като рекламно лице. Отстраняват я за 15 месеца от спорта, тя пък не бездейства и става студентка в Харвардската бизнес школа.

“Това беше ситуация, през която трябваше да премина, и го направих по най-честния и смирен начин" - признава Шарапова. - Да бъда толкова уязвима и да призная, че направих тази грешка, но да продължавам да тренирам, а след това да се върна и да се състезавам със същата доза любов към спорта, е невероятен пример. И се гордея с това.”

За съжаление, след като се завърна на корта през 2017 г., тя не успява да постигне големи победи, магията липсва, рускинята никога повече не пробива в топ 20.

Напрежението обаче не намалява и идва време за равносметка.

Сега Шарапова е свободна и съвсем спокойно вече може да се замисли и за деца, защото за нея е било невъзможно да бъде майка, докато е активна на корта.

Преди време тя заяви, че никога не е искала да съчетава майчинството със спорта. Подобно на своята съперница Серина Уилямс. Причината е, че не би могла да съчетава и двете по най-добрия начин.

“Искам да дам на децата си усещане за спокойствие и за дом.”

В личен план в момента Шарапова споделя живота си с бизнесмена и милионер Александър Гилкс, който е основател на една от най-популярните аукционни къщи във Великобритания. С Мария се запознават на изложба в Ню Йорк.

Гилкс се развежда през 2016 г. с модната дизайнерка Миша Нону, а предишната година стана официална раздялата на рускинята с първата ни ракета Григор Димитров. Двамата бяха заедно от 2012 г. и се превърнаха в една от най-коментираните двойки в света на спорта. Няма как да се отрече, че връзката им определено обърна прожекторите към българина. Той си открадна от блясъка на Шарапова и единствено спечели от тяхната любов. По онова време тенисистката у нас дори беше наричана “нашата Маша”.

“Мога да кажа толкова много. Мария е такава, каквато е. Нищо освен любов и уважение за този човек - каза Димитров по повод оттеглянето на бившата си любима. - Опознах я добре, прекрасен приятел. Каквото и да прави оттук нататък, знам, че ще го прави по най-добрия начин. Сигурен съм, че ще видим много от нея в бъдеще”.

Последният мач на Шарапова бе на 21 януари 2020 г. на първия турнир от Големия шлем, където претърпя загуба.

Нейното наследство е противоречиво, но тя със сигурност ще бъде запомнена като непоколебим герой, който никога не се отказа и постигна много в епоха на отлични играчи.

“Щe пpeдължавам да cе изкaчвам. Ще пpодължавам да pаcта. Тениc, казвам ти cбогом.”