Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руи няма пари за къща в предградията и затова наема тясно апартаментче в центъра на града. Шумно е, прашно е и мебелите се нуждаят от ремонт, но на младия наемател дребните проблеми не му правят впечатление. Най-важното в неговото жилище е лаптопът, а той отговаря на всички възможни изисквания.

Машината е бърза, мощна и в ръцете на своя собственик се превръща в опасно оръжие. От него обаче ще пострадат само най-богатите и безпардонните. Под обстрел са тези, които си пият 30-годишния коняк с министри, прокурори и ченгета. Те са свикнали да не се съобразяват със закона, така както го правят всички останали хора по планетата. Возят се в най-луксозните коли, спят в неприлично скъпите хотели и вечерят с ненадминати деликатеси. Ако някога нещо стъпят накриво, вадят портфейла,

разлистват

чековата книжка

и оправят всяка неприятност с бездънните си банкови сметки.

Номерата им минаваха поне докато 28-годишният Руи Пинто не отвори лаптопа и по неведоми интернет пътища достигна до ревниво пазени тайни. Никому неизвестният португалец като трудолюбива пчеличка в продължение на две години трупа уличаваща информация за хора от политиката и спорта. Модерните защитни системи на компютрите в офисите на големи корпорации не успяват да спрат жадния за знания хакер. Той влиза тихо, прехвърля в торбата необходимото и също толкова незабелязано се измъква.

И ето че един прекрасен ден германското списание "Дер Шпигел" излиза с огромен материал за корупция в европейския футбол. В центъра на скандала се оказва "Манчестър Сити", който е обвинен в потъпкването на правилото за финансов феърплей. То повелява всеки клуб да не харчи повече от това, което изкарва. Точно този закон връзва ръцете на собствениците на петролни кладенци, които имат желание по най-бързия начин да привлекат всички актуални звезди в световния футбол. С подобна разточителност харчовете съвсем естествено многократно надхвърлят приходите.

Собственикът на "гражданите" обаче му намира цаката и през кръг от приближени фирми започва

да финансира клуба си по втория начин

Големи компании настояват да наливат стотици милиони в гранда от Манчестър и това му развързва ръцете да прави скъпи трансфери. Само дето въпросните спонсори до един се оказват свързани с боса Мансур. Той вади от единия си джоб и налива в другия. Опитът му да се изгаври с институциите, които управляват световния футбол, явно ще му излезе скъпо.

Иначе сговорчивите дисциплинарни комисии на УЕФА този път наточват гилотината. "Сити" е глобен с 30 млн. и му е забранено да участва в Шампионската лига през следващите два сезона. В Англия пък сериозно обмислят възможността да изхвърлят клуба от английската Висша лига. Подобни мерки

ще са пагубни за настоящия шампион

Звездите моментално ще се разбягат, феновете ще вдигат стачки, а на отбора ще му трябват няколко години, за да се възстанови от финансовия крах. И за всички тези неприятности е виновен един младок, който съвсем доскоро беше известен единствено на родителите си и неколцина приятели.

Руи Пинто отива в редакцията на "Дер Шпигел" и предава харддиск с информацията от няколко милиона конфиденциални имейла, разменяни между хора на високи постове в европейския футбол. По-голямата част от тях не представляват интерес, но има и такива, които

уличават в престъпни деяния

белите якички в най-популярния спорт. В измама са уличени ръководители и футболисти в Англия, Франция и Холандия. Най-много са документите, уличаващи в измама собствениците на "Манчестър Сити".

След поредицата от материали на немското издание и други медии подхващат случая, а скандалът се разраства лавинообразно. УЕФА не може да стои със скръстени ръце и започва свое разследване. Шефовете на "Сити" също не стоят със скръстени ръце и изграждат мащабна защитна кампания с основен слоган "Опитват се да ни изнудват!". Поне засега номерът им не минава.

Наказанията летят едно след друго. Изглежда, че смелите действия на хакера ще помогнат да бъдат наказани порочните практики в световния футбол. "Сити" ще го отнесе, а другите виновни добре ще си помислят, преди да нарушат законите.

Героят Пинто би трябвало да получи медал от властите и да обикаля от сутрин до вечер телевизионните студиа, за да разказва за своите смели действия срещу октопода. Вместо това обаче той търка затворническия нар в очакване на дълга присъда без право на обжалване. След раздухването на случая той наистина е търсен под дърво и камък, но не получава орден за заслуги, а метални гривни около китките.

Властите активизират своите хакери на щат, които бързо откриват IP адреса на компютъра, откъдето са били шпионирани личните мейли на куп важни футболни функционери. Следата отвежда ченгетата до скромното жилище в Будапеща и те спипват Руи по бели гащи. Няколко месеца по-късно португалците пращат всички необходими документи за екстрадиция на обвиняемия и искането им е удовлетворено.

Руи Пинто е върнат в родината си и от летището в Лисабон заминава право за ареста. До един се провалят опитите на адвокатите му да го измъкнат с мотива, че в действията си той се е водил единствено от желанието правдата да възтържествува. Прокуратурата повдига над 100 различни обвинения, сред които са тези за изнудване, саботаж и измама.

“Никого не

съм изнудвал

Единствената ми цел беше истината да излезе наяве. Футболът се сдоби с твърде много пари и влияние. Искате доказателства ли? Обърнете внимание на най-популярния клуб в родината ми - "Бенфика". Той е истински октопод във футбола ни. Кани на мачовете политици, раздава ВИП покани на висши полицаи и прокурори. После същите тези хора трябва да разследват, ако има нещо нередно. Само аз ли виждам огромния конфликт на интереси? Не можех да стоя със скръстени ръце и нагазих в тинята, въпреки че знаех какво ме очаква. Сега ще направят всичко възможно да ме пратят задълго зад решетките, за да дадат добър урок на всички други, тръгнали по следите на истината", влиза в образа на жертва Руи Пинто, който лежи в ареста от миналия март.

По-голямата част от португалското общество е на негова страна. Стартирани бяха инициативи, които да доведат до оправдателна присъда и освобождаването му. Подобен развой на събитията изглежда малко вероятен.

"Политици и бизнесмени се страхуват от мен

и ще опитат да ме унищожат. Третират ме като най-големия престъпник в държавата. Ограничават всички мои права, дори ми отнеха бележника, в който си водех записки. Сега най-важната ми задача е да запазя разсъдъка си. Чака ме тежка битка срещу много по-силни противници", проплаква хакерът Пинто.