Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Животът не е само долари, а дните в матрица са сиви и скучни - лишени от изненада и чар

Повече от 350 години са трябвали на човечеството, за да преминат всички страни към Григорианския календар. Той е въведен с вула от папа Григорий ХIII на 24 февруари 1582 г. и реално започнало да се брои по него на 4 октомври същата година. В България това станало едва на 14 април 1916 г. (1 април по стария юлиански стил).

И въпреки че от въпросната 1916 година са минали повече от сто години, и до днес често в България уж вървим по сметките на папа Григорий, пък някои дати все се връщат към юлианското летоброене на римляните. От тази каша например страдат и повечето светли дати като Трети март или деня на Априлското въстание. Защото първото честване на сключването на Санстефанския мирен договор е през 1880 г. на 19 февруари. Левски е обесен на 6 февруари 1873 г., доскоро го почитахме на 19 февруари, а всъщност датата по Григорианския календар е 18 февруари, но някой някога е объркал сметките.

Примерите са много, но няма смисъл да ги изреждаме. Работата е там, че

едва сме се

измъкнали от

едната каша с

римляни и

григорианци

и сега едни умни глави се опитват да ни натресат в нова бъркотия. Каквато несъмнено ще настане, ако светът дотолкова се пощури, та реши да приложи идеята на двама американски професори.

Единият е добре познатият на българите Стив Ханке (на когото едни свалят шапка като баща на валутния борд у нас, а други му оспорват авторските права). Другият е неговият другар от университета “Джон Хопкинс” в САЩ. Дойде ли високосна година, и дуото Стив Ханке - Ричард Хенри или техни последователи се опитват да пробутат идеята си за т.нар. опростен, или Вечен календар на Ханке и Хенри.

В него няма високосни години, а

1 януари завинаги

е понеделник

И няма да има никога петък, 13-и (тук американците много ги стяга обувката, но да не се връщаме пак назад в историята и географията).

От 2004 г. Ханке и Хенри все се пробват - и тази година не пропуснаха да напомнят за календара. Може би си мислят, че покрай световната суматоха с коронавируса най-после ще успеят с идеята си. Защото човечеството си умира

да го лашкат

от една истерия

в друга

И само си помислете каква дандания ще започне, какви дискусии, международни конференции ще се завихрят и какво ли още не. Нищо чудно и Ватиканът да се намеси - ще си брани авторските права, наследени от папа Григорий ХIII. На мен тази работа с вечния календар ми прилича на опит целият ни живот да се вкара в една (поредната) матрица - калъп, от който да няма мърдане, всичко да е по конец, нещо като “строй се, преброй се”. Ще се приближим към безсъниците на Оруел - всичко ще ни е еднакво и общо под строгия поглед на онзи горе.

Сякаш хората и сега не живеят по календара, без той да им създава каквито и да било неудобства. Ама Нова година или Коледа били насред седмицата, а отгоре на всичко се появява и някакъв там

29 февруари,

дето стърчи

насред

календара

на всеки 4 години. Неудобно било някак си...

Че какво му е неудобното - неудобството е за онези, които не могат да запомнят колко месеца има годината...

Да не говорим, че календарът не е само система за измерване на времето по периодично повтарящи се явления в природата и разпределението му на дни, седмици, месеци и сезони за една определена година. Календарът отброява нашите празници - за всеки народ те са дълга и изстрадана традиция, дълбока връзка с обичаите на предците му. И сега Ханке и Хенри искат да им сложат чертата.

С малко неудобство към уважаемите професори от “Джон Хопкинс”, но

Ханке и Хенри

малко си падат

плагиати по

неволя (или

по незнание)

- защото например древният български календар е слънчев и в него годината има 364 дни - 4 сезона по 91 дни. Всеки сезон има 3 месеца: първият е “голям отсечен”, Голям Сечко – от 31 дни, останалите два месеца по 30 дни. Годината и всеки сезон започват с неделя и завършват със събота. Всеки сезон следователно е повторение на останалите сезони и копие на годината – това го прави удобен за помнене от целия народ, казва писателят Йордан Вълчев в неговата книга “Древният български календар”. Българската седмица започва от неделя и това личи по названието “понеделник” – ден, който идва след неделята.

Та така, уважаеми Ханке! Пазете си борда (не само валутния) и оставете календара на мира, не му слагайте вериги, нито го закотвяйте в матрицата, защото животът не е само и единствено пари, а и много други неща. Ама щяло да се печели по 575 долара на човек, ако се въведе въпросният опростен календар. Хайде няма нужда! Животът не е само долари, оставете ни солта и пипера и дайте други, по-смислени идеи!