Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

При обиколката му в Пловдив премиерът Бойко Борисов бе придружаван от кмета Здравко Димитров
При обиколката му в Пловдив премиерът Бойко Борисов бе придружаван от кмета Здравко Димитров

Премиерът подготвя среща в България за бежанците

Гражданите да са спокойни, нямаме никакъв миграционен натиск

Огромни парични средства в момента се пренасочват към червения полумесец в Турция за справяне с хуманитарната криза, обяви в Пловдив премиерът Бойко Борисов. Той обясни, че вчера до 22, 30 ч. е провел телефонни разговори с председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис, с шефовете на службите на южната ни съседка. Говорил е два пъти с президента на Турция Реджеб Ердоган и външния министър Мевлют Чавушоглу.

„Много е тежко положението. Изключително тежко“, призна Борисов, но добави, че се предприемат действия за справяне с кризата.

„Взехме решение в НАТО да подкрепим Турция. България бе една от най-настоятелните страни и затова нямаме никакъв миграционен натиск. Но ние обичаме нашите съседи гърци и искаме всячески да им помогнем.“, подчерта премиерът. И повтори, че българските граждани трябва да са спокойни. Според него моряците и граничарите ни са си на поста, но не това е решението на проблема и не може в такава ситуация някой да се прави на „голям бабаит и да казва – ние имаме армия, артилерия, автомати“

„Няма нормален човек, който да разреши със сила да се действа срещу жени и деца. Още повече и хуманитарната криза е жестока в тази част на Сирия. Близо 1 млн. души, живи хора като нас нямат вода, нямат храна, времето е студено. И затова те бягат от зор“, каза Борисов. Той съобщи, че подготвя голяма среща в България. В понеделник ще разговаря с президента Ердоган за неговите условия. Идеята е на тази среща да бъдат трайно разрешени въпросите с връщането на мигрантите в Турция, с военните действия в Сирия и с намесата на НАТО. Борисов посочи, че в разговора с турския президент му е изказал съболезнования за загиналите войници.

„Не може да не ти е криво и мъчно, не може да не създава злоба и всичко останало, когато имаш толкова убити войници“, заяви премиерът. Борисов се надява до сряда-четвъртък най-късно Турция да бъде захранена с необходимите средства, за да приеме обратно мигрантите и да се грижи за тях.

„Аз не съм посредник в тези разговори, а заинтересована страна, защото българският народ очаква да бъде защитен и да не се стигне до хуманитарна криза“, посочи министър-председателят. По думите му при една такава бежанска вълна и заплахата от короновируса целият ни регион може да изпадне в такава ситуация, че да няма оправяне.

„ Затова съм толкова активен. И всички го оценяват. И пак казвам, за разлика от много бабаити герои аз съм си запазил с всеки един от колегите отношенията. Преди три дни имахме съвместно заседание с гръцкия колега. Президентът Ердоган вчера го обяви - говорил е 4 души – Доналд Тръмп, Ангела Меркел, Еманюел Макрон и с Бойко Борисов“, посочи премиерът.

Премиерът бе радушно посрещнат на стадион "Ботев", за довършването на който кабинетът отпусна 25 милиона лева
Премиерът бе радушно посрещнат на стадион "Ботев", за довършването на който кабинетът отпусна 25 милиона лева

В Пловдив и Асеновград той посети обекти, за които кабинетът отпусна средства. Първата му спирка бе стадион „Локомотив“. За него Министерският съвет даде 12 милиона лева. Близо 500 фенове на черно-белите посрещнаха премиера на терена и му благодариха. Министрите на финансите и на спорта Владислав Горанов и Красен Кралев придружаваха Борисов.

С ръкопляскания и възгласи „Браво“ Борисов бе приветстван и на стадион „Ботев“, за който са насочени 25 милиона лева.

Петър Зехтински върза жълто-черен шал на премиера
Петър Зехтински върза жълто-черен шал на премиера

„Вас ви назначавам за строителния надзор, не след 7-8 месеца, като дойдем, да кажете – взеха парите и нищо не направиха. Имате сред вас инженери, конструктори, архитекти“, обърна се премиерът към привържениците на жълто-черните. Борисов обясни, че парите вече са преведени и оттам нататък вече всичко е към пловдивския кмет Здравко Димитров и областния управител Дани Каназирева. Премиерът отиде и в училище „Найден Геров“, където с пари от държавата ще се строи нов физкултурен салон. Още четири учебни заведения под тепетата

Подариха жълто-черен шал и на финансовия министър Владислав Горанов
Подариха жълто-черен шал и на финансовия министър Владислав Горанов
получиха средства от кабинета за спортни зали. Борисов инспектира и новото кръгово на Асеновградско шосе и констатира, че до седмица ще е готово. Той поръча на финансовия министър Владислав Горанов да се направят необходимите стъпки и да се отпуснат 15 милиона лева за новия лъч на околовръстното.

На кръговото работеха с пълна пара
На кръговото работеха с пълна пара
Така целият транзитен трафик ще бъде изкаран от Пловдив. Последната спирка от визитата на Борисов в региона бе асеновградско училище, което също ще се благоустрои със средства, одобрени от правителството.

Премиерът обеща 15 млн. лева за Южната тангента, за да бъде облекчен трафикът
Премиерът обеща 15 млн. лева за Южната тангента, за да бъде облекчен трафикът