Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Крадец–рецидивист, отнел 7 лв. от 15-годишен, остава в ареста. Окръжен съд – Русе взе мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на 28-годишния крадец П. Б.

Апашът-рецидивист е привлечен като обвиняем за това, че на 25 февруари в Русе, в условията на опасен рецидив, е отнел 7.70 лв. от петнадесетгодишно момче без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила. За такова престъпление в Наказателния кодекс е предвидено наказание лишаване от свобода от пет до петнадесет години, съобщи Темида.

Приложените по делото доказателства дават основание да се направи обосновано предположение относно авторството и съставомерността на деянието, за което П. Б. е обвинен. Съдът приел, че е налице реална опасност от укриване и извършване на престъпление от страна на крадеца П. Б., ако не бъде задържан, която опасност се извежда от справката му за съдимост. Там са отразени девет осъждания, а настоящото деяние е извършено 5 месеца след изтърпяването на предходното наказание лишаване от свобода и в срока на пробационни мерки. Според магистратите, начинът на извършване на престъплението, упражняването на насилие върху непълнолетно лице и то посред бял ден, с цел придобиването по престъпен начин на парични средства водят до извода за завишена степен на обществена опасност на обвиняемия.

В случая, размерът на придобитото имущество- паричната сума от 7,70 лв. не може да бъде определящ, предвид начина на извършване на деянието и липсата на каквото и да е предварително знание у обвиняемия каква е паричната сума, която ще придобие по престъпен начин, смятат магистратите. Определението на Окръжен съд – Русе, с което е взета по отношение на П. Б. мярка за неотклонение задържане под стража подлежи на незабавно изпълнение и може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.