Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ангел Везнев бил по-велик и от Милчо Левиев, но депресията го изкарва от строя

Тежко приема развода си с Лиана Антонова и по телевизията обявява, че тя е умряла

На сцената бил ненадминат, правел дори стриптийз, за да вдигне градусите на купона

Саксофонистът също като Леа Иванова и Лили Иванова се сърдел, когато не му ръкопляскат

Ангел Везнев-Ачо беше гений в музиката. Той бе по-велик и от Милчо Левиев. България не е раждала друго такова чудо.

С тези думи легендарната певица от 60-те Лиана Антонова описа култовия джаз саксофонист и бивш неин съпруг, който почина на 23 февруари на 83-годишна възраст.

“Моите уважения към Милчо и към Теодосий Спасов, но Ачо беше истински гений за разлика от тях - обяснява тя. - Те бяха уравновесени и кротки. Докато от Ачо не знаеш какво да очакваш, защото не е ясно докъде ще стигне неговото вдъхновение. Той беше необикновен и дори смятам, че

нямаше да бъда толкова успешна

и известна певица, ако не беше нашият тандем.”

Самият Милчо Левиев неведъж е казвал, че талантът на Ангел Везнев е велик. Двамата били близки приятели и често черпели опит един от друг.

“В старанието си да постигне нещо специално Ачо по цели дни и нощи пишеше писма на Милчо Левиев, за да го пита какво ще каже за новия му репертоар например - спомня си певицата. - А Милчо му казваше: “Абе, идиот! Отивай веднага и го представяй, какво ме питаш мен, като ти разбираш нещата по-добре”. Наистина Ангел беше удивително талантлив. Той можеше да смае всяка публика, но ако те не му ръкопляскаха, Ачо се мусеше и сърдеше. Такава беше и Леа Иванова, такава е и Лили Иванова. Беше комлексар,

искаше да вижда, че хората му се радват.”

Ангел Везнев бил изключително човек на хумора и благодарение на това успявал умело да имитира различни певци. Тези качества заедно с музиката често му отваряли вратите на скъпи хотели и ресторанти в чужбина, откъдето са и най-хубавите спомени на Лиана с него. Така, докато обикалят, на косъм се разминават от уволнение и благодарение на Антонова съпругът й не довършва стриптийза си в луксозно заведение.

“При нас винаги беше празник

- разказва певицата. - Бяхме оркестър, за който се биеше цяла Европа. Свирехме в богати хотели и ресторанти, но винаги преди да се кача на сцена, Ачо успяваше да забавлява публиката. Когато бяхме във Финландия и се грижехме за настроението на бизнесмените, от 20 до 21 часа се свиреше салонна музика, след което започвах да пея аз и се танцуваше. Така една вечер те си свирят, Ачо изпадна в неговото си вдъхновение и направи такива неща с флейтата, че целият салон избухна в аплодисменти. Той, когато види подобно вълнение, още повече се въодушевява и прави наистина невероятни неща.

Беше велик

А управителят на заведението бе свикнал да е тихо, докато започнат танците, и му беше казал да спре, но той му отвърнал: “Млъкни и виж как се радват хората”. Тогава управителят ме извика по телефона и ми заяви, че заради нашия саксофонист ще ни изгонят и повече няма да свирим там. Слязох аз и му казах да бъде по-снизходителен, защото това е съпругът ми и че не е този, който може да ни уволни. Разминахме се и Ачо дойде при мен притеснен. Предупредих го това повече да не се повтаря.”

Забележката обаче остава някъде във въздуха, защото, когато забавлявал публиката си, Ангел Везнев ставал неукротим.

“Бяхме в Германия и трябваше да ходя на матине - спомня си Лиана Антонова. - Приближавам се към мястото и чувам отдалече викове, крясъци, аплаузи, смях. Влизам и какво да видя? Ачо в процес на стриптийз. От Леа Иванова беше взел идеята да си слага на главата една шапка с кошница, пълна с плодове, красиво наредени, и пееше “Хуанита банана”.

Показвам се на вратата, той се съблякъл до кръста

- шапката и ризата, и вече си разкопчаваше панталона. Когато ме видя, замръзна и каза: “Еее, ето я тая, дойде и развали всичко!” Забрави бързо, че е артист, и заряза всичко. Започна да се облича и аз му отвърнах: "Не съм просто тая, а тази, която трябва да започне да пее." Беше разстроен, че съм му развалила изявата, въпреки че хората много му се радваха.”

При подобни представления Ангел често импровизирал, разказвал вицове и забавлявал истински публиката.

“Неговото чувство за хумор нямаше граници и понякога надминаваше допустимото - споделя Лиана. - Но аз не познавам друг толкова добър имитатор на великия джаз музикант Луис Армстронг. Именно затова имаме няколко записани плочи заедно. Проблемът беше, че

ако не съм с Ачо на сцена, той изпада в истинска паника

Не беше сигурен в себе си, което бе напълно необяснимо предвид таланта, който притежаваше.”

Тандемът бил изключително популярен в средата на 60-те години. Тогава буквално се биели за тяхно участие, но въпреки това легендарната певица не вярвала, че ще стигнат и до Лас Вегас.

“Тогава бяхме чудото на Европа и бяхме в конкуренция с други 3 оркестъра - спомня си тя. - Една нощ дойде някакъв дядо и ни каза: “Вие не знаете какво представлявате и затова искам да ви предложа договор за Лас Вегас". Аз не му повярвах, защото тогава всички ни хвалеха. Направихме му едно матине с много богат репортоар и договорът наистина се появи. Аз бях подписала друг за 7 месеца напред, защото

това не влизаше в плановете ми

Опитах да се извиня на мениджъра ни Франк Сенес, но той каза, че контрактът е отворен - тоест ще се възползваме от него, когато можем. Благодарение на тази възможност бяхме 4 месеца на кораба “Холанд Америка Лайн” и след това в Лас Вегас.”

По време на круиза тандемът така добре свирел циганска музика, че ги взели за роми.

“Бяхме страшна атракция - спомня си Лиана. - Ачо е израснал в софийския квартал "Иван Вазов" и там наоколо е имало фабрика, където работели цигани. От тях беше научил малко езика им. Но интересното е, че в скъпите градове и дори на кораба имаше богаташи от ромски произход. Ачо ме беше научил много правилно да пея песента “Чае шукарие” и аз не й се радвах, но заради тези хора на кораба я изпяхме. След това те идваха и ми казваха, че съм богиня и че няма как да не съм циганка. Аз им обяснявах, че не съм, но Ачо ги излъгъл, че сме роми. Дори ми заявиха, че ако не съм циганка, няма как да изпея така тази песен. Беше много забавно.”

Въпреки купона на сцената и в семейството

около двамата е пълно със завистници

“Ачо много ме обичаше и ме ревнуваше - казва Антонова. - Постоянно ме обсипваше със суперлативи като красавица, богиня и други, а балерините например все ми казваха: “Блазе ти, Лиано, за този мъж”. Много сме се смели заедно, но и доста съм плакала от него, защото той беше труден за съжителство. Гениите са сложни за разбиране и животът с него си имаше и лоша страна.”

Настроенията на Ангел Везнев вземали опасен връх и така през 1979 г. Лиана решава да се раздели с него.

“Пред съдията измислихме, че не можем да имаме деца и трябва да се разведем - спомня си легендарната певица. - Излязохме от съдебната зала хванати за ръка като братче и сестриче. Тогава бяхме в Швеция и аз реших да се прибера, но той остана. Имах големи неприятности в България, защото смятаха, че нещо незаконно сме замислили. Започнах да го моля да се прибере, за да не ме заключат, но той отсече: “Ти ще се хванеш с друг там и ще ми разбиеш сърцето. Няма да го понеса и затова няма да се прибера”. Много се обичахме и той страдаше без мен.”

Великият музикант преживява тежко раздялата с любимата си и се отдава на все по-комерсиална музика. Заедно с това страхът от излизането на сцената без Лиана се засилва. В този момент се появява Тодор Колев, който го кани за представление и той приема предложението напук на бившата си съпруга.

“Тогава ми беше много ядосан - спомня си певицата. - Беше дошъл вкъщи, а аз го бях предупредила изобщо да не идва, когато е пил. Не му отворих и той се подразни. Замина за Швеция и там се яви на участието. Пускам аз телевизия и го гледам облечен с един халат с цветя като циганите. Застава на върха на стълбите и казва:

“На 12 януари Лиана Антонова умря

Слезе и започна да свири. Хората изпаднаха в паника. Започнаха да ми звънят, но какво да им обяснявам? Този луд човек имаше предвид, че съм умряла за него. След кратка пауза започна с вица, че Марая Кери е велика певица, а Мадона не е никаква. Замълча за момент и довърши: “Ни в клин, ни в ръкав. И Лиана Антонова е велика певица.” Никой от публиката не разбра защо казва това, но то беше отправено към мен. Голяма любов бяхме.”

Две години по-късно Лиана Антонова отива при него в Швеция и дори заживява в апартамента му. С уточнението, че са заедно като брат и сестра.

“Мога смело да кажа, че тогава между нас беше истинската любов. Дори исках да напиша книга за това”, категорична е певицата.

След пенсионирането си геният се прибира в България, но след промените у нас някак не успява да се впише в пейзажа.

“Той не можеше да живее в това общество - споделя пред "168 часа" неговият близък приятел и известен музикант Генчо Въртовски. - Ачо беше велик музикант, но това го доведе до депресия и накрая отключи психическо разстройство. Първо живееше с баща си, но той почина и остана сам. А такъв човек, който е като вулкан, природно надарен, целунат от Бога, не можеше да бъде самотен.

Постепенно стана друг човек

Търсеше някаква ниша да се впише, но не успя. Ожени се повторно за Веска. Когато започна да изпада в депресивни състояния обаче, тя го напусна за известно време. Около него се навъртаха някакви хора, които му вземаха парите. Продаде всичките си инструменти, залагаше ги. Накрая му опразниха апартамента, но тогава се намеси Лиана. Тя му помогна да влезе в психиатрия и когато излезе, беше уплашен от това, което се е случило с него. Веска се върна при него и го гледа до края на живота му, но в последните 4 години той не приемаше никого.”

Геният успява да отбъсне всички и дори най-близките му приятели и бившата му съпруга не успяват да се срещнат с него.

"Накрая Ачо беше много болен - казва Лиана Антонова. - Когато разбраха за смъртта му, всички хора, които ни познават, ми поднесоха съболезнования. Той беше неповторим и жалко за България, че не успя да види таланта му през последните 10-20 години. Ачо беше свикнал на веселби и на шеги, музикантският ни живот беше неповторим. Такова чудо втори път у нас едва ли ще се роди."

Оркестърът на Лиана и Ачо бил изключително известен в Европа. Тя е в средата, а той зад нея.
Оркестърът на Лиана и Ачо бил изключително известен в Европа. Тя е в средата, а той зад нея.
Ангел Везнев (вдясно) свирел и с Леа Иванова.
Ангел Везнев (вдясно) свирел и с Леа Иванова.