Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

80-годишната Веселка играла ролята на муле в престъпна схема на ало измамници
80-годишната Веселка играла ролята на муле в престъпна схема на ало измамници

80-годишната жена, играла ролята на муле в престъпна схема на ало измамници се размина с една година условна присъда, съобщават от районната прокуратура.

Жената е с висше образование, тя е призната за виновна за измама на възрастна жена от варненско село в размер на 2000 лв. през февруари миналата година, както и в опит за телефонна измама на прокурор от Варненска районна прокуратура.

“Схемата, по която са действали измамниците, е класическа”, разказа преди година нарочената за жертва за измамата говорител на Районната прокуратура във Варна прокурор Вяра Алексиева.

Лекар поискал пари от майка на пострадало в катастрофа момиче, при животоспасяващата операция на което били поставени златни пирони. Мнимият медик звънял от румънски мобилен номер и заплашвал, че ако не получи 30 000 евро за златните пирони, ще прати на майката банда от 15 души.

Мним полицейски инспектор, представил се като Красимир Николов от общинска полиция е другият участник в схемата, чиято роля е на „доброто ченге“. Той обещал съдействие на заплашената, която по случайност е прокурор в Районната прокуратура.

В 10:05 ч. на 19 февруари миналата година телефонните измамници позвънили на стационарния телефон в Районната прокуратура във Варна, като го помислили за домашен.

Възрастната жена била изпратена да прибере парите, които жертвата на телефонната измама трябвало да изхвърли от терасата на жилищен блок, в който уж живеела.

След десетки уговорки, заплахи и искания да бъдат изтеглени всички налични пари от банковата сметка на „жертвата“, за които измамниците уж имали информация от банкова служителка, сумата за златните пирони била намалена до 6830 лева. В торбичка бил поставен плик с банкови брошури, имитиращ пачка с пари. На адреса се появила възрастната жена, която непрекъснато говорела по мобилен телефон с измамниците. Те я насочвали къде да търси торбичката с изхвърлената сума. Тогава 80-годишната Веселинка Р. била задържана от полицейски служители, които очаквали на място пристигането на човека на телефонните измамници.

След образуване на досъдебното производство по случая и последвалото претърсване на адреса на задържаната Веселинка Р. полицията намерила в дома й 500 лева и вещи от друга телефонна измама, извършена на територията на Районната прокуратура в Девня с нейно участие.

Сагата завършила около 18:30 ч. на 20 февруари с арестуването на 80-годишната Веселка.