Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руснакът нашумя с протестите си срещу Путин, в които заши устата и отряза ухото си

Художникът акционист Пьотър Павленски, известен в миналото с протестите си срещу Путин, предизвика политически скандал във Франция, довел до оттеглянето от политиката на ключова фигура от партията на президента Еманюел Макрон.

Руснакът, който от 2017 г. е със статут на политически бежанец във Франция, пое отговорността за публикуването на порнографски "селфита", изпратени от бившия вече кандидат за кмет на Париж Бенжамен Гриво на сегашната спътница на Павленски – студентката Александра дьо Тадео. Въпреки че кадрите са от май 2018 г., те бяха разпространени на 12 февруари, месец преди местните избори, на специално създаден уебсайт Pornopolitika.

Според "Журнал дьо диманш" френското министерство на вътрешните работи разглежда версията за

добре подготвена атака срещу политика

Гриво е изпращал тези видеоклипове на момичето чрез специална функция за съобщения, която позволява изтриването им почти веднага, но въпреки това те са били запазени от отстрещната страна. "Разследващите не изключват момичето да е било използвано за капан", казва източник пред "Журнал дьо диманш".

На Пьотър Павленски са му помогнали за организирането на публикацията, заяви пред тв канала LCI говорителят на френското правителство Сибет Ндиай. "Не искам да разпространявам теории на заговор, но за да се осъществи всичко това, е необходимо техническо умение".

Ндиай изрази съмнение, че художникът би могъл да създаде сам сайт и да напише текст на френски език, който не владее добре. "Не съм убедена, че именно той е централна фигура в това дело", допълни говорителят по повод на започналото разследване.

Скандалният художник и Александра дьо Тадео бяха задържани заради посегателство над личния живот и разпространение на интимни изображения без позволение на заинтересованото лице. Според руския художник, който живее в Париж, той искал да изобличи лицемерието.

Моралният облик на кандидата за кмет е важен и затова той нямал друг избор, освен да прибегне до разкрития. Двамата са пуснати от ареста, но са им предявени обвинения в рамките на досъдебното производство. Те са под съдебен контрол и на Александра е забранено да се вижда с Павленски.

Видеозапис, показващ

интимните части

на кандидат-кмета,

едва ли би имал сериозен отзвук в Петата република, но Гриво е баща на три деца и поддръжник на семейните ценности. Затова скандалът предизвика политическо земетресение. Бивш активист в умереното крило на социалистите и бивш сътрудник на френския политик Доминик Строс-Кан, отишъл си от сцената също след сексафера, Гриво е един от първите, които се включиха в кампанията на младия кандидат за президент Макрон през 2016 г. Той беше в щаба му и постоянно участваше в дебати по телевизията.

След победата на Макрон Гриво влиза в правителството и две години е секретар с ранг на министър. Свързан е с един от най-ярките епизоди по време на демонстрациите на "жълтите жилетки". След като откраднаха товарач от строителна площадка, протестиращите нахлуха през вратата на сградата на министерството, където в този момент беше Гриво.

Още тогава Гриво стана една от най-омразните фигури в правителството за крайните французи и антиглобалистки настроените "жълти жилетки" и номинирането му за кмет на Париж едва ли е било най-доброто решение за партията на Макрон, смятат мнозина.

"Когато реших да се кандидатирам за кмет на Париж, знаех, че политическият живот е изключително труден. През тази година аз и моето семейство бяхме подложени на клеветнически изявления и анонимни атаки. Бяха публикувани наши лични разговори и получихме заплахи за смърт", каза пред в. "Либерасион" Бенжамен Гриво в коментар за оставката си и допълни, че иска да защити семейството си. Предишната вечер Гриво се консултирал с президента Еманюел Макрон.

Сега президентската партия избира нов кандидат, който да го замени в битката за кметското място в Париж. А медиите продължават да изясняват детайлите от новото политическо земетресение, свързано с близкия съратник на Макрон.

Скандалното трио

Според в. "Монд" Гриво е станал жертва на заговор между Павленски, неговата приятелка Александра и крайнолевия адвокат Хуан Бранко, бивш защитник на Джулиан Асандж и близък до ултралевия политик Жан-Люк Меланшон.

Пьотър Павленски и Тадео се срещат с Бранко през декември 2019 г., когато политическият емигрант изнася лекция в парижкия университет "Пантеон-Асас".

Павленски поканил Бранко на лекцията в отговор на поканата на адвоката към него за участие в конференция в Лисабон под надслов "Съпротива срещу властта". Павленски не успява да отиде и изпраща там бившата си адвокатка Доминик Бейройтер-Минков, която го защитава при предишното дело срещу него за палеж на Банката на Франция. Самият Бранко казва пред "Монд", че не е познавал Александра дьо Тадео до лекцията в университета "Пантеон-Асас".

Според руската преса по време на публичната лекция на Павленски в Сорбоната

Александра изграла ролята на цензор

и изгонила неудобни журналисти. 29-годишната студентка по международно право в Париж преди това е завършила училище за комуникации. Родом е от френския град Мец и произхожда от заможно семейство, което живее в престижния 16-и район на Париж.

Павленски я нарича своя противоположност - "икона на буржоазното благоразумие". Владее няколко езика, в това число руски, и се интересува от темата "Русия". Дипломната й работа е "Външната политика на Руската федерация в Арктика", а миналия март е била зад Полярния кръг.

Едновременно с това момичето води програмата на студентското радио Frequence protestante. Френските медии, които разследват възможна руска връзка в скандала, подчертават, че през май 2017 г. Дъо Тадео кани в предаването си Александър Макогонов, служител на руското посолство във Франция.

Според в. "Паризиен" Александра дьо Тадео се е срещнала с Бенжамен Гриво през пролетта на 2018 г. - първоначално са обсъждали политиката, а след това кореспонденцията им става интимна. По време на разпита тя казва на разследващите, че публикуването на интимните видеоклипове, които й изпратил Гриво, не е политически, а личен жест.

Твърди, че не харесвала как как политикът се държи с нея. Момичето е "страшно уплашено и объркано", не разбира мащаба на случващото се, пише в. "Паризиен". Изданието подчертава, че не е изключено всичко това да е

капан,

насочен срещу Еманюел Макрон

Гриво е един от основателите на президентското движение "Напред!", на чиято основа е създадена партията "Република, напред!". Като представител на правителството Бенжамен Гриво отказа да акредитира руските медии RT и Sputnik в Елисейския дворец и ги обяви за пропагандни.

След задържането на Александра дьо Тадео баща й заяви пред радиостанция franceinfo, че дъщеря му е "сериозно момиче" и "не е анархистка". Според него тя или не разбира какво прави, или е станала жертва на манипулация. "Случилото се е огромен шок за нас. Това изобщо не е нейният стил", каза и майката на момичето в интервю за "Паризиен". Убедена е, че дъщеря й е силно влюбена в Павленски.

“Мисля, че този

мъж я манипулира”

Адвокатът на Александра - Ноеми Саиди-Котие, твърди, че по време на задържането си младата жена е сътрудничила на разследването и няма да постави капан за никого, нито допринася за разпространението на видеоклипове, които тя съхранява на телефона си.

Пьотър Павленски e роден през 1984 г. в Русия и нашумява с противоречивото си политическо изкуство, което нарича "Действия", както и с изданието си "Политическа пропаганда".

Сред пълните му с политически послания и противопоставяне на държавната машина пърформанси често са и упражнения по самонараняване. Той заши устата си ("Шев", 2012 г.) и се обви в пашкул от бодлива тел ("Труп", 2013 г.), отряза ухото си ("Отделяне", 2014 г.) и прикова скротума си към паважа на Червения площад ("Фиксация", 2013 г.).

В Русия многократно е бил арестуван и принуждаван да преминава през психиатрични експертизи. Художникът напуска родината си през януари 2017 г., след като е обвинен в изнасилване от актрисата на Theatre.doc Анастасия Слонина. Той отрича всички обвинения срещу него и твърди, че е принуден да напусне страната. През май 2017 г. заедно с бившата му съратница Оксана Шалигина и двете им деца получават

политическо убежище във Франция

Действията му в Русия, включително известният палеж на входната врата на сградата на ФСБ на "Лубянка", са възприети като смела конфронтация с режима на Путин.

Няколко месеца след пристигането си във Франция Павленски организира нов протест. Той подпалва оградата на клон на Банката на Франция на Площада на Бастилията в представление, подобно на това пред вратата на ФСБ.

Артистът обяснява действията си с това, че площадът символизира революцията и освобождението, докато Банката на Франция била отговорна за тиранията на световните финанси и метафорично възпроизвеждала новата Бастилия. Очевидно сравнението на ФСБ с Банката на Франция (която всъщност не решава толкова много в световните финанси) едва ли може да се смята за успешно. Но за хората с крайнолеви възгледи, към които принадлежи Павленски, няма голяма разлика между Путин, Тръмп и Макрон - според тях всички те контролират глобалния капитализъм (или са в негова услуга).

Онези, които радостно аплодираха Павленски за протестите в Москва, не очакваха той да ги продължи и в Париж, като се насочи към Еманюел Макрон - политик, който в ерата на Брекзит и Тръмп символизира почти най-доброто в политиката. Според френски анализатори съществува значителна разлика между палежите на оградата на Банката на Франция, за което Павленски е осъден през 2019 г., и публикуването на видеоклип с участието на Гриво.

Ако първото действие може да се смята за художествен, то второто е политически акт.

Репутацията на

Гриво е срината,

а адвокатът на политика припомня, че клиентът му не е извършил нищо незаконно, дори и записът да е реален, докато разпространението на видеото нарушава закона за поверителност. Известно е, че Павленски е предложил видеото на онлайн изданието Mediapart, специализирано в журналистически разследвания, но оттам са отказали да го публикуват.

Павленски призна, че е разпространил интимния запис, но според всички анализатори той едва ли е действал сам. Един от близките му е крайнолевият адвокат Хуан Бранко, юридически съветник на Джулиан Асандж и автор на книга за него, гравитиращ около крайнолявата партия на Жан-Люк Меланшон "Непокорна Франция". Друг е бившият лидер на "жълтите жилетки" Максим Никол, който призова да не се спира насилието.

Преди да пусне видеото, Пьотър Павленски се е съветвал за възможните правни последствия с адвокат Хуан Бранко, става ясно от признанието на самия юрист в рамките на разследването. Художникът е бил гост на новогодишно парти, организирано от Бранко в апартамента на приятелката му Лола Х. в парижкия квартал "Сен Жермен де Пре", където е била поканена и Александра.

Там се

развихрила кавга,

при която артистът ранява двама души с нож, без да е ясно защо. Затова е разпитван в рамките на второ съдебно следствие, открито по обвинение за "насилие с употребата на оръжие, извършено в пияно състояние".

Публикуването на интимните видеоклипове беше осъдено от френски политици от всички флангове, включително от противниците на Бенжамен Гриво. Жан-Люк Меланшон го нарече "отвратително" и призова сътрудниците си да не участват в "разчистване на сметки", а Марин льо Пен предположи, че Гриво може да е жертва на "заговор", но нарече поведението на политика "безотговорно".

Френският министър на културата Франк Ристер изрази надежда, че правосъдната система ще наложи "строги санкции". Според него публикации от този вид представляват заплаха за демокрацията. Настоящият кмет на Париж Ан Идалго призова за уважение към личния живот.

Адвокатът на Бенжамен Гриво заяви, че ще съди всички, които участват в нарушаването на личния живот на клиента му: "псевдодепутати, псевдоартисти, псевдожълти жилетки".

Самият Павленски в интервю за LCI заяви, че няма да се спре само на един кандидат за кмет на Париж и смята да продължи да се бори.

Има и друга версия, която засега се изразява в намеци в някои медии –

възможна

“руска връзка”

На конференцията по сигурността в Мюнхен Макрон заяви, че "Русия ще продължи да се опитва да дестабилизира западните демокрации". Френските власти ще разследват внимателно инцидента, за да установят как малко известният във Франция руски политически активист успешно се внедри в избирателния процес на Франция, както и има ли намеса на чужда държава.