Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Година след шумния скандал покрай заравнената с багер 100-годишна пясъчна дюна в къмпинг "Смокиня" историята е позабравена, а на 20 февруари делото в Бургаския окръжен съд бе прекратено. Разследването бе върнато на прокуратурата заради установени нови фактически положения, различни от посочените в обвинението.

До този обрат се стигна след две нови експертизи - съдебно-геодезическа и повторна екологична. Първата трябваше да отговори на шест въпроса, сред които да се определи цялата площ на защитената територия - природна забележителност "Пясъчни дюни в местността Каваците", има ли увредена или унищожена площ от тази забележителност, в коя част точно и с каква площ е заравненият участък, ако има такъв.

Както и има ли заравнена част от пясъчно възвишение, каква площ е и влиза ли в имота на подсъдимия Иван Нончев, станал по-известен като баровецът с луксозната каравана. Изводът на вещото лице инж. Димитрина Стоянова е, че целият имот на Нончев е заравнен и в него... няма възвишение. Такова имало, но в съседен имот и започвало от границите на парцела на подсъдимия Нончев.

Главният експерт "Биологично разнообразие" към ПП "Странджа" инж. Иван Камбуров, който изработва повторната екологична експертиза, също потвърждава, че пясъчното възвишение, представляващо защитена територия "Дюни", се намира по границата на източната и югоизточната част на имота, собственост на Иван Н., а не вътре в него.

И най-важното - според Камбуров дюните не са унищожени, както твърди държавното обвинение, а само увредени. Повторната екологична експертиза сочи, че видът на увредените дюни категорично е само "сиви стабилизирани дюни", докато в обвинителния акт е посочено, че унищожените дюни включват 821 кв.м "бели дюни", 337 кв.м "сиви дюни" и 47 кв.м "зараждащи се дюни", и то повечето в имота на Нончев.

Държавното обвинение се позовава на първоначалната екологична експертиза, която обаче съдебният състав не кредитира с доверие, тъй като била изготвена от лице, което няма съответната компетентност и я определя като непълна и необоснована. "Повторната екологична експертиза категорично посочва, че увреденият участък, включително целият регион около инкриминирания участък, представлява комплекс от дюнно местообитание, без да има някаква прилежаща площ, която няма характеристики на дюни", пише в мотивите си съдия Катя Господинова.

Но допълва: "В хода на делото е установено по безспорен начин, че дюнните местообитания, конкретно участъкът, за който сочи обвинението, не е унищожен, а е само увреден".

Пред репортер на "168 часа" инж. Камбуров отказа да разкрие как е стигнал до тези нови заключения. Предадената му в съда експертиза е цели 26 страници, в които се съдържа огромен научен материал за това що е то дюна, както и препратки към историята "Дюни гейт" в Несебър през 2012 г., заради която година по-късно се налага забрана за строителство върху дюни.

Нещо повече, при изготвянето на експертизата инж. Камбуров се позовава в голяма степен на заключенията на международно признатите в областта на проучванията на дюнните местообитания, както самият той уточнява, доц. д-р Росен Цонев и гл. ас. Чавдар Гусов, автори на комплексната експертиза за поземления имот в южната част на м. Кокала край Несебър в делото "Дюни гейт".

Накрая екоекспертът излиза със становище, че "качествените характеристики на увредени участъци в процесния (на подсъдимия Нончев - б.а.) имот съответстват не на унищожени, а на значително увредени природни местообитания на "стабилизираните сиви дюни". И че "степента на увреждане не е с такава значимост, която да предполага невъзможно възстановяване".

На противоположно мнение обаче е РИОСВ Бургас, която след инвазията на багериста Манол Пазвантов в къмпинг "Смокиня" на 11 януари м.г. категорично заявява, че дюната е напълно и безвъзвратно унищожена. Още с първите проверки от РИОСВ заявяват, че унищожените пясъчни образувания са картографирани като дюни и се водят в специализиран регистър по Закона за кадастъра и имотния регистър.

Според екоекспертите общата площ на засегнатия участък е 1295 кв.м, повечето в имота на Иван Нончев. И че трябва да минат десетки, дори стотици години, за да може дюната да се съмовъзстанови.

Разораният фрагмент от бяла пясъчна дюна на къмпинг "Смокиня" е напълно и необратимо унищожен, той не може да бъде възстановен по естестевен път, заявява директорът на регионалната екоинспекция в Бургас инж.Тонка Атанасова.

"Дюните са унищожени и надали може да се възстановят в рамките на 10 живота" - казва пък наблюдаващият прокурор Ангел Георгиев на старта на процеса на 10 септември 2019 г. Подсъдими са бургазлията Иван Нончев и багеристът от село Равадиново Манол Пазвантов. Те дори са арестувани за кратко, но са пуснати под гаранция, която за поръчителя Нончев е 10 000 лв.

24-годишният багерист признава, че бил нает от Нончев срещу 1000 лв. да разоре дюната, която пречела на гледката на баровеца с луксозната каравана. Нончев е обвинен като поръчител за унищожаване на природна забележителност, за което законът предвижда до 3 г. затвор или пробация, както и глоба от 3000 до 10 000 лв.

Още на разпоредителното заседание обаче става ясно, че макар и с внесен от прокуратурата обвинителен акт, делото ще се гледа по реда на особените правила, при които подсъдимите ще бъдат освободени от наказателна отговорност и ще се разминат само с глоби.

"Съдът може само да се съгласи с искането на защитата делото да се гледа по чл. 78А от НК, тъй като са изпълнени трите условия за това - подсъдимите са обвинени за престъпление, за което се предвижда до 3 г. лишаване от свобода или пробация и глоба, имат чисто съдебно минало, както и няма нанесени имуществени вреди", коментира съдия Катя Господинова.

И уточни, че никъде в обвинителния акт не е посочен размерът на нанесените имуществени вреди от унищожаването на пясъчната дюна в защитената територия. Както и че нанесените имуществени вреди не са предмет на наказателното производство, което трябва да установи унищожена ли е дюната и кой е извършител, а предмет на гражданско дело, което евентуално МРРБ ще заведе срещу Нончев.

Министерството на регионалното развитие поиска 200 000 лв. обезщетение солидарно от двамата подсъдими, като част от нанесена щета в размер на 1 млн.лв. Бургаският окръжен съд обаче отказа да конституира регионалното министерство като граждански ищец в наказателното дело. Мотивът бе, че това само ще забави процеса, тъй като тепърва ще трябва да се правят редица сложни експертизи за нанесените вреди.

Според наблюдаващия прокурор Ангел Георгиев нанесените щети при унищожаването на дюната не могат да бъдат изчислени, защото вредите са неоценими и невъзстановими. Той възнамерява да внесе протест относно гледането на делото по реда на особеното производство.

Още от самото начало на процеса защитата на Нончев пледира за прекратяване на съдебното производство и връщане на обвинителния акт за ремонт в прокуратурата, тъй като от него не ставало ясно за какво точно е подведен под отговорност Иван Нончев, а така не можел да се защити адекватно.

"Стана ясно, че дюните не са унищожени, а увредени. Според новата експертиза няма дюнни образувания в имота на Нончев. По картата за защитените територии би трябвало да има дюни и там, където сега са изградени големи хотелски комплекси покрай пътя, точно срещу къмпинг "Смокиня". Доказа се, че е имало само сиви дюни, но не може да се установи с точност кога е настъпило физическото им увреждане.

Има данни за човешка дейност 30 г. назад във времето - отъпкване, складиране на боклуци, а още по-преди садене на лозя", коментира пред "168 часа" адвокатът на Нончев Станко Кралев. Самият Нончев пък бил доволен, че "медийният балон" с разораната дюна най-после се спукал. А странични наблюдатели се питат как заравнена със земята дюна може да бъде само увредена. И то не драстично?

Иван Нончев
Иван Нончев