Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Потискано от бедността и лишенията момче започва да дриблира с топката и за рекордно кратко време се изкачва до самия връх, където го чакат безгранична слава и богатство. Подобна подредба на събитията в живота лесно би тласнала младия човек към греха и глупостта. Пеле не прави изключение. В краката му е събрано твърде много съвършенство и съзнанието не може на навакса със стремглавото издигане към звездите. По пътя си нагоре той ще направи куп дребни и по-големи грешки, които оставят отпечатък върху житието и битието на великия футболист.

Колкото е добър в отбелязването на голове,

толкова е калпав в пестенето на пари

Както вече стана дума, от ръководството на "Сантос" дават заеми на най-добрия си футболист, тъй като заплатата му отлита още в началото на месеца. Трансферът му в "Ню Йорк Космос" е осъществен именно с идеята да натрупа бели пари за черни дни, но и тази операция се оказва неуспешна.

Тук е моментът да споменем за приноса на бразилеца към американския футбол. Първият му мач е на някакво селско теренче с прегоряла от безмилостното слънце трева. Домакините се шашкат, че ще се изложат пред света, и удрят една зелена боя на тревната настилка, за да

замажат собствената си немарливост

По-късно Пеле ще разкаже, че след края на мача е видял позеленелите си крака и сериозно се е притеснил, че е пипнал екзотична болест.

Но това е началото, а по-нататък домакините на най-великия футболист бързо доказват, че се учат от собствените си грешки. Благодарение на Пеле интересът към футбола сериозно нараства в САЩ, където по традиция са запалени по бейзбола, баскетбола, хокея и американския футбол. Двигателят на новата индустрия получава щедро възнаграждение от около 4 млн. долара, но и тези пари са пропилени заради лоши финансови съветници.

Когато наистина се отказва, Пеле

буквално се

е докарал до просешка тояга,

но добрите времена за него тепърва предстоят. Боговете не могат да изоставят на произвола на съдбата своя пратеник на Земята. Славата му започва да работи вместо него. Има години, в които бразилската футболна звезда прибира по 30-40 млн. долара за 12 месеца. Самият той не обича да говори за пари. Може би не ги и смята за нещо жизненоважно, защото много рядко се нуждае от тях. Навсякъде го приемат като бог и навсякъде всичко му е уредено предварително. Единствено у дома го гледат съсредоточено в портфейла.

Великият футболист е щедър на харчове и емоции човек.

През живота му минават куп красавици,

като "само" 3 от тях успяват да го закарат до венчилото. На 24-годишна възраст Пеле се жени за красивата Розмари, която му ражда син и две дъщери. Втората му жена го дарява с близнаци, а след това признава и незаконно дете. На 75-годишна възраст великият футболист се венча за трети път за дългогодишната си приятелка и бизнес дама Марсия Аоки, която е неотлъчно до него в тежките му битки със старостта през последните години.

Голямата му болка в личния живот са неприятностите на първородния му син Единьо, който лежа в затвора за пране на пари от наркотрафик. В началото синчето опитва да върви по звездните стъпки на баща и започва обещаваща вратарска кариера, но след това кулата от илюзии рухва. Лошото момче така и не успява да излезе от сянката на популярния си татко и се полакомява да изкара лесни пари покрай наркокартелите.

Очевидно дори и в това си начинание Единьо не е достатъчно добър и много скоро влиза в полезрението на властите.

Първо го осъждат

на 33 години затвор,

но след това намаляват почти тройно присъдата му. След излизането си от затвора синът на Пеле се кълне, че е тръгнал по нов и далеч по-безопасен път. Сегашните му признания за лошото психическо състояние на баща му го изкараха от анонимността.

Другият мрачен момент в личния живот на Пеле е свързан с незаконната му дъщеря Сандра Аранчис до Насименто. Тя е плод на кратка авантюра на Краля с прислужницата Анисия Мачадо, докато той още е във вихъра на футболния танц. Дълги години Пеле отказва да признае, че има кръвна връзка със Сандра, но назначеният от съда ДНК тест твърди друго.

Незаконната дъщеря

получава правото

да носи фамилията

на световноизвестния си баща и осребрява съдебната си победа, публикувайки книга със заглавие "Дъщерята, която Краля не иска". През 2001 г. Сандра заведе дело срещу татко си, с което настояваше да получи равна част от богатството на своя създател. 5 години по-късно щерката, която така и не получи бащина любов и разбиране, умря от рак на гърдата.