Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Избата представи и уникални резерви от серията Kabile

Вината ни от реколта 2019 са с превъзходно качество, а годината беше една от най-добрите в последно време. Природата беше на наша страна, а екипът ни от агрономи и технолози дадоха всичко от себе си, за да може да пуснем на пазара нашата най-новата висококачествена селекция Kabile Reserve, която включва три пленителни едносортови вина – мерло, сира и каберне совиньон и представя в пълнота богатството на нашите земи и уникалната комбинация от климат и почви. Това споделиха от най-старата изба в Южна България "Вила Ямбол". В неделя те организираха за пета поредна година специален "Празник на виното" в родния си град. Производителят е познат на пазара с вината под марките Villa Yambol и Kabile, както и с ракиите "Стралджанска" и "Ямболска".

Официалният старт на събитието дадоха изпълнителният директор на избата Красимир Аврамов и кметът на Ямбол Валентин Ревански, който призова ямболии да пазят и предават обичаите на града за поколенията напред.

"Нашият край е известен с ревностно пазените традиции в лозаро-винарството. Тук всяко семейство е свързано по някакъв начин с грижата за лозята и създаването на вино и ракия. Затова посвещаваме това събитие на Ямбол и на неговата богата история във винопроизводството, която регионът съхранява и предава от поколения насам", сподели изпълнителният директор на избата Красимир Аврамов.

Над 5000 литра вино се изпиха по време на тържеството и бяха отворени над 500 бутилки вино от ключовите марки на "Вила Ямбол", които са носители на десетки международни медали. Ансамбъл "Тунджа" представи традиционни танци от региона, кукерската група при Младежки дом "Георги Братанов" – Ямбол сложи край на зимата с маскарадните си ритуали, любимата певица на поколения българи Илка Александрова зарадва жителите и гостите на града с емблематични народни песни, а любимката на поколения българи Катерина Евро допълни отличното настроение на гостите не само като водеща на празника, но и като вдигна всички на дълго и цветно хоро. Кулинарният екип на Ути Бъчваров също бе край сцената на надиграването с гигантските си кюфтета, които приготви на място за всички гости на празника.

Доказателство за качеството на вината на "Вила Ямбол" са многобройните медали от най-престижните международни конкурси, като само за миналата година най-награждаваното вино е именно Kabile, което донесе на България над 20 отличия от изложения като Mondial de Bruxelles, Vinalies International, Los Angeles International Wine Awards и International Wine Challengе.

Особеностите на тероара, традициите и богатото наследство на региона в правенето на вино са вдъхновение за екипа на родния производител, който е сред най-големите на национално ниво. Неслучайно едноименната марка на "Вила Ямбол" Kabile носи името на античния тракийски град в знак на почит към традициите на региона като винопроизводител. Затова на етикета на бутилките е изобразена именно богинята-майка Кибела - закрилница на земите и лозята, първородна сила зад всяко вино и където легендата разказва, че още траките са правели вино.

Избата управлява над 10 000 дка лозя – около района на Ямбол и Айтос. Разполага и със собствена работилница за рециклиране и производство на бъчви, където най-възрастният бъчвар у нас бай Вълчо предава умения и опит на по-младите. Друго голямото предимство за "Вила Ямбол" е, че 90% от вината се правят със собствено грозде, което обезпечава производството. Работи с най-популярните и обичани сортове в България, сред които Шардоне, Совиньон Блан, Мускат, Сира, Мерло, Каберне Совиньон и Мавруд.