Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Аферата „Барселона“ няма да урони престижа на Борисов

Така наречената Барселонска афера – т.е. твърденията, че Бойко Борисов има къща в Барселона и заради това е разследван за пране на пари, по-скоро нямат потенциал да уронят престижа на премиера и управляващите, заяви пред БНР социалният антрополог Харалан Александров.

„Темата се появява в изследванията, които правим с моите сътрудници за нагласите и настроенията. Проблемът е, че тя не е предмет на разумен дебат и анализ. Хората, които подкрепят правителството и премиера автоматично я дисквалифицират като хибридна атака, злонамерен компромат, а хората, които не харесват премиера и критикуват правителството, се хващат за нея и я възвеличават и се опитват да я представят като характеристика на цялото управление“, каза той в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“.

Според него има много предубедена, отвъд фактите и обстоятелствата, нагласа, което е индикация за доста разделено и политизирано обществено мнение.

Той смята, че този тип „вести“, като това твърдение, представено като сериозно разследване, постигат влошаване на общото психично здраве на нацията и дават повод на вече разделената общност да препотвърди своите позиции

„Това, което ще стане, е че ще имаме една допълнителна поляризация, която така или иначе върви. И в зависимост от това коя страна е по-голяма и убедителна, по-консолидирана, вероятно тя ще надделее. Като че л за момента по-консолидирана е тази част от обществото, който подкрепя правителството и иска до да продължи да управлява до следващите парламентарни избори“, каза Харалан Александров.