Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Социалистическата сексбиблия "Мъжът и жената интимно" на Зигфрид Шнабл с илюстрация на Филип Малеев
Социалистическата сексбиблия "Мъжът и жената интимно" на Зигфрид Шнабл с илюстрация на Филип Малеев

Там, където училището дава добра здравна и сексуална култура, младите започват полов живот по-късно. У нас това става рано

Отис Милбрън е непохватен тийнейджър, който има предпазливо отношение към секса. Което е малко изненадващо, тъй като майка му Джий е секстерапевт и няма проблем да говори откровено за всички аспекти на сексуалността. Освен това след развода с баща му доста често сменя партньорите си, тъй като не търси романтични отношения. Така че Отис

знае много, но не

бърза да опитва

Когато обаче помага на училищния хулиган да се справи със страха си от секса, темата изведнъж става ключова в живота му. Заедно със съученичката си Мейв - бунтарка със слава на лошо момиче, подхващат доста странен бизнес. Обучават други тийнейджъри как да се справят със сексуалните си проблеми.

Отис е главният герой на английския сериал “Сексуално образование”, който миналата година тръгна по “Нетфликс”. Първият му сезон достигна 40 млн. гледания и това само потвърди очакванията на създателите му, че тийнейджърите имат нужда някой да говори за секс на техния език. Втората му част бе пусната през януари и също се радва на успех. В нея Отис се бори със собствената си любовна връзка и с епидемията от хламидия в училището си. Затова зрителитеса нетърпеливи да разберат какво ще има в третата.

Но докато в социалните мрежи по света трескаво се разисква продължението на “Сексуално образование”, у нас пак се вихри

скандал, че някой е

дръзнал да обучава

по полови въпроси

Тъжно и смешно, издава, че нашето общество сякаш е проспало редица големи промени през последния век, като например сексуалната революция и появата на интернет. Два много сериозни фактора, които накараха редица държави по света да въведат ранно сексуално обучение, за да предпазят подрастващите от бума на неподходяща информация.

У нас по въпроса също се говори над 20 г., но не се предприема нищо. Малка група неправителствени организации опитват да извършват апостолска дейност за сексуалната грамотност на подрастващите, но обикновено това е свързано с кратки беседи, раздаване на брошури и презервативи. И макар проектите, които изпълняват, да са заимствани и финансирани от чужбина, никога не се смятат за достатъчно добри за българските деца.

Последният случай в Перник не прави изключение. Там една майка успя да вдигне такава олелия, че за малко да провали обучението - сякаш се извършва нещо опасно и граничещо с престъпление. Наложи се други родители да направят подписка с искане семинарите да продължат.

Така беше и през миналия февруари, когато брошура за сексуално ограмотяване, финансирана от Глобалния фонд на ООН, стигна до гимназисти в Ямбол и предизвика възмущение, защото в нея имало гей снимки. През 2012 г. пък

на прицел бе

презервативът Кънчо,

който трябваше да научи децата как да го използват. Той бе създаден по немски проект и казваше следното стихче: “Кънчо се събуди, готов да се труди. Известен щурмовак съм аз. Изпълнен съм с енергия и страст.”

Вероятно това ще продължи да се случва, докато ранното сексуално обучение не стане задължителна част от учебната програма, както е в много европейски страни. И то такава, по която работят не само учители, а и родители и всички имащи отношение обществени организации.

Защото последиците от дългото отлагане вече са налице.

По данни на Евростат българките и румънките раждат най-млади в ЕС, като 14 на сто от тях го правят дори в тийнейджърска възраст или до 20 г. Което не е изненадващо, тъй като изследване на Световната здравна организация (СЗО) нареди

България на първо място

сред 43 държави, в които

15-годишните са с

най-голяма сексуална

активност

На тази възраст 40% от момчетата и 21% от момичетата у нас вече са имали полов контакт, като за една трета от тях това се е случило на 13 г. или по-рано.

Според експертите на организацията, след които е и доктор Михаил Околийски, основната причина за снижаване на възрастта у нас е ниската сексуална култура и по-ранното съзряване на българчетата. По думите му празнините в познанията за интимния контакт у нас са сериозни и през последните 20 г. почти нищо не се е променило по въпроса. Свидетели сме на продължаващо невежество, което само привидно е покрито от уж голямо количество полезна информация в интернет, обяснява Околийски. Експертите на СЗО са установили, че

в страните със сексуално

и здравно обучение в

училищата възрастта на

първия интимент контакт

се повишава

В Ирландия например вече е твърдо над 17 г.

Няма обаче еднозначен отговор на въпроса кой е най-добре да говори с децата за секс. Общо взето всяка държава сама достига до това решение и почти никъде не става лесно. В Германия, където сексуално образование има още от 1970 г., а от 1992 г. официално е обявено за задължение на държавата, баптисти стигнаха чак до Европейския съд по правата на човека през 2011 г., след като отказаха децата им да посещават такива часове, защото ги развращават. Жалбата им обаче бе отхвърлена. Имаше и множество протести срещу книга с рисунка на еректирал пенис, използвана в предучилищна група, но германските власти не я забраниха.

Нидерландия също прави сексуалното обучение задължителна част от учебната програма през 2012 г., след като още в края на 80-те години на миналия век са включени уроци за сексуалността и личното здраве.

През последните години на холандските деца вече се преподава, че мастурбация, хомосексуалност и сексуално удоволствие са естествени неща. И това се приема от родителите за нормално и не се притесняват да обсъждат подобни въпроси с тях. Освен това личните лекари им предоставят информация какво е добре да се говори на всяка възраст. Така родителите се научават кога да поощрят децата да изучават телата си, да ги приемат за неприкосновени и да разпознават сексуална принуда.

Обществените медии също съдействат с образователни програми. Дори природонаучният музей на Амстердам разполага със специална секция, в която може да се разбере
как се произвежда семенна
течност, какво е оргазъм,
акне и хормони
Затова не е изненадващо, че холандците правят първия си полов контакт над 18 г.
Макар във Франция сексуалното образование да е част от училищната програма още от 1973 г. и на него в гимназиалния курс да се отделят 30-40 часа годишно и да се раздават презервативи, френското правителство периодично прави шумни кампании по въпроса с пускане на милиони листовки и образователи клипове в медиите. В тях освен безопасен секс се рекламира и ранно взаимно уважение между момичетата и момчетата.

Великобритания, която подобно на България има сериозни проблеми с ранната бременност, се принуди да въведе здравно възпитание още в началното училище.
     

Така от следващата учебна година децата от 5 до 11 г. ще бъдат обучавани как да се грижат за собственото си психично здраве, как да разпознават кога съучениците им имат проблем и колко важно е да уважаваш другите, дори когато пишеш анонимно в интернет.
Учениците от 11- до 16-годишна възраст пък ще получават съвети как да поддържат сексуални отношения и защо интернет може да насърчи нездравословни възгледи за секса и човешките взаимоотношения. Ще им бъде обяснявано, че някои хора имат различна сексуална ориентация, техните взаимоотношения са законодателно признати и защитени и трябва да се уважават в британското общество, пише в указанията за новите часове. Точно тази разпоредба впрочем предизвика протести на родители – мюсюлмани, които обявиха, че религията им не позволява признаване на едполови връзки.

Това накара британското просветно министерство да възложи на директорите на училища да преценяват как да провеждат въпросните часове според възрастта, социалната зрялост и религиозните убеждения на учениците. Освен това родителите ще имат право да оттеглят децата си от такива уроци, докато навършат 15 г., но след като бъдат консултирани от учителите какви са рисковете от такова решение. Училищните съвети ще избират и кой да преподава сексуално обучение.

Различни анкети са показали, че децата говорят много по-спокойно по такива проблеми с непознати, а не с човек, когото срещат всеки ден и от когото зависят оценките им по други предмети.
Установено е също, че по-открити беседи се получават, ако момичетата и момчетата са разделени по време на някои лекции.
Подобна свобода обаче създаде доста проблеми в Канада. През 1998 г. там е решено да има сексуално образование, но всяка провинция да определи каква форма. В резултат някои го въвеждат като факултативен предмет и заради скандали го спират след няколко години. След като това съвпадна с рязко увеличение на някои полово предавани болести, бе върнато вече като задължителен предмет от учебната 2017/2018 г.


      На другия полюс е Полша. Заради силното влияние на католическата църква в полските училища няма сексуално обучение, а “подготовка за семеен живот”. В края на миналата година даже започна обсъждане на проектозакон, който предвижда до 3 г.
затвор за лица, които си
позволят да образоват
сексуално деца
под някаква форма. Наложи се Европарламентът да излезе с резолюция, в която призова Варшава да не приема такова законодателство, тъй като то ще блокира работата на психолози, лекари и неправителствени организации, работещи с уязвими групи. Освен това е доказано, че липсата на сексуално възпитание прави подрастващите много по-уязвими към експлоатация и насилие.
       Така че за масово въвеждане на сексуалното образование трябват яки гърбини. Трябват и политици, които не се срамуват да говорят в детайли по проблема и са готови да спорят дори с църквата. Защото сексуалното обучение не е само как да си слагаш презерватив, за да се предпазиш от нежелана бременност или болест, а и как да зачиташ чувствата на другите, да търсиш взаимност в любовта. А не да я получаваш чрез насилие или пари - случаи, с които обществото ни определено има проблем през последните години, ако съдим от криминалните хроники.
       Затова трябва много системна и последователна програма през целия образователен курс, а не еднократна здравна беседа в часа на класния, както е в момента.
       Нужни са запомнящи се национални кампании и образователни предавания в медиите.
       Само така обществото може да постигне резултатпо този толкова наболял проблем.

ДЕЦАТА СА ПОД СЕРИОЗЕН НАТИСК ДА ИМАТ РАНО ПОЛОВ КОНТАКТ

Лесният достъп до сексуално съдържание в интернет и различните шоу програми, които внушават колко приятно нещо е сексът, подтикват подрастващите все по-рано да пристъпват към него. Отделно социалните медии ги насърчават да пускат все по-предизвикателни снимки, които ги превръщат в обект на сексуално желание, без въобще да са готови емоционално за интимни отношения. Изводите са от британско проучване за сексуалното съзряване на подрастващите. Според данните от него младите жени са под по-голям натиск да станат сексуално активни по- рано, отколкото младите мъже. Но, от друга страна, ако си момиче и правиш секс без стабилна връзка, обикновено те сочат с пръст като неморална. За същото поведение на момчетата обаче обикновено се казва браво.

Според същото проучване 9 от всеки 10 младежи използват надежни предпазни средства по време на първия си секс, но не знаят как да се справят с натиска на връстниците си да станат сексуално активни, колкото може по-рано.

Изследването установява ръст на случаите при младежи от богати семейства, в които те получават некотролиран достъп до сексуално съдържание, което влияе върху техните желания, без да са достатъчно емоционално подготвени да ги реализират по подходящ начин.