Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тома Биков прочете декларацията от името на ПГ на ГЕРБ. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Тома Биков прочете декларацията от името на ПГ на ГЕРБ. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

След грозните сцени пред паметника на Апостола

С хаштаг #НеНаЛевскиЗаПартийнаУпотреба фейсбук ври втори ден, в парламента искат официално извинение от държавния глава

Президентът Румен Радев да се извини след безпрецедентното освиркване пред Паметника на Васил Левски на церемонията за 147 г. от гибелта му, настояха депутати вчера. В сряда вечерта агитка от шествието, което бе поведено от Радев, крещеше по време на словото на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Пленарното заседание вчера бе открито под знака на скандала от предишната вечер, а сред първите, изригнали във фейсбук, бе председателката на Народното събрание Цвета Караянчева. Десетките възмутени коментари в мрежата носеха хаштаг #НеНаЛевскиЗаПартийнаУпотреба.

“Настояваме президентът да се извини за безпрецедентния гаф, в който въвлече президентската институция, и по този начин подрони авторитета ѝ и я принизи до нивото на маргинална партийна агитка”, заяви от името на групата депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Да се извини не на тях - депутатите, а на хората, които пазят спомена за националните ни герои, поясни той.

“Вместо да изпълнява задължението да е президент на всички българи, той прие да бъде тартор на партийна агитка. За ГЕРБ ще остане такъв до края на мандата си”, отсече депутатът. Така ГЕРБ всъщност обяви, че на свой ред също сваля доверието си от държавния глава. Вместо обединител на нацията е неин разединител, който “паратизира върху най-светите и сакрални реликви на българската национална памет”, продължи Биков.

Заради дребнаво озлобление и политически амбиции доведената тълпа оскверни последните останали нишки патриотизъм, които ни обединяват, написа по-рано във фейсбук Караянчева. “Поход срещу душата на нацията” нарече тя шествието. “Така, както сме тръгнали, повече трябва да се боим за утрешния ден”, предупреждава мрачно парламентарната шефка.

Биков пък призова и останалите партии да се разграничат от случилото се.

Реагира обаче само БСП, която защити президента. Нито той, нито БСП са виновни, че ви освиркаха. Трябва да се запитате защо хората го направиха, отвърна Драгомир Стойнев.

“Никой не може да забрани на българския президент да участва в дадено шествие. Той е избран от българския народ. Не приемаме такива критики, особено от политическа партия, която дори не присъства на шествието”, допълни соцдепутатът. Припомни, че именно президентът е призовал да не се освиркват политици, но въпреки това се случило. Проблема търсете у вас, призова управляващите Стойнев. Заподозря, че реакцията им била от злоба към високия рейтинг на президента. И като говорите за разделение, спомнете си президента Плевнелиев - той много по-рано свали доверието от едно правителство, посъветва социалистът. Тезата за врага е наследство от прехода, заключи той.

С декларация срещу “присвояването” на Апостола за партийни цели излезе и групата на ГЕРБ и СДС на вчерашната сесия на Столичния общински съвет.

Бойко Борисов
Бойко Борисов
Борисов: Съвети не давам, но аз, като сгреша, се извинявам по няколко пъти

Обединителят на нацията трябва да преценява с кои хора се сдружава и прави поход. Аз, като сгреша, се извинявам по няколко пъти.

Така коментира скандала премиерът Бойко Борисов от Брюксел, където е за заседанието на Европейския съвет.

“Съвети на никого не давам, но не прави чест на никого да освирква такова събитие. Какво им пречи законно избраният кмет на София? Обединителят на нацията трябва да преценява с кого се сдружава и прави поход. Много ясно е как ще реагират”, каза Борисов и допълни, че една голяма паритя лесно ще изкара 200 души да освиркват.

“Преди дни на рождения ден на КНСБ дадох пример как институциите трябва да се държат добре. Видяхте - подадох му ръка”, каза още той, визирайки как тогава отиде при Румен Радев да го поздрави след поредната словесна престрелка.

Радев: Ако на управляващите не им харесва, да се замислят

Президентът посрещнат с освирквания и викове “Предател!” в Русе

Президентът Румен Радев на тържеството в Русе

СНИМКА: ПРЕССЕКРЕТАРИАТ НА ПРЕЗИДЕНТА
Президентът Румен Радев на тържеството в Русе СНИМКА: ПРЕССЕКРЕТАРИАТ НА ПРЕЗИДЕНТА

“Ако на управляващите не им харесва отношението на хората, трябва да се замислят за целите и начина на тяхното управление.”

Така президентът Румен Радев коментира вчера искането на ГЕРБ да се извини за освиркванията пред Паметника на Васил Левски в София на 19 февруари вечерта. В организираното като непартийно шествие в памет на Апостола, чийто патрон стана Радев, се включиха депутати от БСП начело с лидерката им Корнелия Нинова, червени симпатизанти, активисти на организацията БОЕЦ, националистическата партия “Възраждане” на Костадин Костадинов. Те освиркаха Йорданка Фандъкова и крещяха към нея “Мафия”, а след това приветстваха Радев при словата на двамата, посветени на Апостола. Наложи се Радев да спре и да помоли присъстващите да замълчат.

В четвъртък президентът бе в Русе за честванията на 142-годишнината от освобождаването на града. Там обаче самият държавен глава бе посрещнат с освирквания. “Предател!”, “Оставка!” и дюдюкания се чуха на централния площад “Свобода”, докато Радев крачеше към стълбите на Паметника на свободата. Оттам той произнесе словото си за историческата дата. В Русе бе и Корнелия Нинова, но не се появи на честването за разлика от включването ѝ в шествието редом до Радев в столицата предишната вечер.

“Имаме нужда и от вашата младежка непримиримост, тъй като в обществото ни има дефицит на нетърпимост към ниското качество на управление и злоупотреби”, обърна се Радев към младежи, с които разговаря в общината. Демократичните промени получиха тласък през 1987 г. от младите хора в Русе, припомни им той. “Сега също сме изправени пред проблемите за чистия въздух, за екологията, за политическото безвремие, а Европа се развива с бързи стъпки и ние не можем да си позволим да изоставаме в качеството на живот”, заяви той. Държавата днес била длъжник на младите.

Президентът и председателката на НС рамо до рамо по време на церемонията пред паметника на Апостола. Часове по-късно Караянчева изригна с пост срещу Радев заради освиркванията. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Президентът и председателката на НС рамо до рамо по време на церемонията пред паметника на Апостола. Часове по-късно Караянчева изригна с пост срещу Радев заради освиркванията. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ