Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Към 22 ч. (23 ч. българско време) снощи нападателят първо влязъл в бар, където се предлагат наргилета. В него е работил българинът Калоян Велков СНИМКИ: РОЙТЕРС
Към 22 ч. (23 ч. българско време) снощи нападателят първо влязъл в бар, където се предлагат наргилета. В него е работил българинът Калоян Велков СНИМКИ: РОЙТЕРС

И деветте жертви на стрелеца в германския град Ханау са от чуждестранен произход, съобщиха източници от правоохранителните органи, цитирани от ДПА.

Петима от убитите са турски граждани, каза пред Анадолската агенция турският посланик в Берлин Али Кемал Айдън, предава БТА.

Нападението показа, че "расизмът и ислямофобията" са във във възход в Европа, се казва в изявление на турското министерство на външните работи. То призова властите да се борят срещу ксенофобията.

Към 22 ч. (23 ч. българско време) снощи нападателят първо влязъл в бар, където се предлагат наргилета, както и в близко кафене в центъра на Ханау, убивайки няколко души. След това той се придвижил на около 2,5 км на запад и извършил нови атаки - първо срещу кола, а след това и срещу спортен бар, застрелвайки още хора, предаде Асошиейтед прес.

По данни на в. "Билд" при второто нападение, срещу "Арена бар" в квартал Кеселщат, са били убити петима души, включително една жена. Те се намирали в зоната за пушачи, съобщи Франс прес.

Според германски медии извършителят на атаката е 43-годишният Тобиас Р., който е бил открит мъртъв тази сутрин в своя апартамент до тялото на 72-годишната си майка.

Източници, близки до разследването, съобщиха, че е открито писмо със самопризнания и видеозапис.

Според Питър Нойман, специалист по борба с тероризма от Кингс Колидж в Лондон, 24-страничният манифест показва "омраза към чужденците и към хората, които не са от бялата раса". "Той призовава за изтребването на (жителите на) няколко страни в Северна Африка, Близкия изток и Централна Азия", съобщи експертът в Туитър, като уточни, че извършителят е използвал термини от евгениката и е твърдял, че "науката доказва, че някои раси са по-висши".

Нападателят твърди още в манифеста, че е бил следен цял живот от тайните служби.

Основната организация на турската мюсюлманска общност в Германия "Дитиб" заяви, че това е "черен ден в историята на Германия", и поиска властите да осигурят по-добра защита на мюсюлманите, които "вече не се чувстват в безопасност".

Заради нападението бе отменено планираното за 22 февруари традиционно карнавално шествие в Ханау, предаде ТАСС, като цитира изявление на сайта на градската администрация.

Анулира се и планираният за днес следобед форум за развитието на града.

Последните часове "са най-тъжните и най-печалните, които градът е преживявал в мирно време", заяви кметът Клаус Камински.

Довечера на пазарния площад в Ханау ще се състои траурна церемония в памет на жертвите.