Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МЕРКИ: Една от версиите е, че матурата миналата година е изтекла при прехвърлянето й на дискове, затова сега ще има промени.
МЕРКИ: Една от версиите е, че матурата миналата година е изтекла при прехвърлянето й на дискове, затова сега ще има промени.

 

 

ПЪЛНА промяна в зрелостните изпити е подготвило за дванайсетокласниците Министерството на образованието.
В момента усилено се изготвят нови тестове по литература, математика, география и английски език.
Нова ще е и системата, по която ще се съставят изпитите. Изменения има и в скалата на оценяване на писмените работи.
Министерството е категорично, че целта на промените е да се постигне по-добро ниво на тестовете, което да покаже реалните знания на учениците.
Вариантите се обмислят от близо една година, но според преподаватели два месеца преди старта на матури 2011
няма яснота
какво точно ще съдържат новите зрелостни изпити. Най-голяма е мистерията с изпита по литература. Децата продължават да се готвят по старата система, но тази година изпитът ще е различен. За да няма изтичане на темите, експертите от министерството искат децата да пишат есе не върху конкретна тема, а да разсъждават по-общо върху цялото творчество на определен автор. Това силно ядоса ректорите на университетите.
"Отсъствието на конкретна задача е скандално от методическа гледна точка", коментира доц. Адриана Дамянова, ръководител на катедра "Методика" към Факултета по славянски филологии в СУ "Св. Климент Охридски".
"Кон­кретно формулираната задача е от полза за учениците, няма как децата да разсъждават безкрайно върху творчеството на даден автор", коментира Дамянова. Учителите недоволстват от измененията, тъй като не знаят
как да подготвят децата
"Есе се пише върху конкретен проблем, това изключва новата идея децата да пишат върху всички произведения от даден автор. Министърът каза, че така ще се спре наизустяването на теми, но според мен е точно обратното. Това позволява на учениците да наизустят основни неща за всеки автор и после свободно да го напишат. Теми като "Какво ми даде Вазов", каквито се обмислят, са пълен абсурд", убедени са родни професори.
Поредната
драма
с матурите се задава и от начина на оценяване на тазгодишните изпити. В момента се създава компютърна система за оценка на работите. Идеята е компютър да преброява колко думи са употребени и до каква степен се владеят
езикът и правописът
в есето по български език. Така субективната оценка на учителя щяла да се сведе до 20-30 процента.
"Няма как едно есе да се оценява от компютър. Смешно е. Това означава, че някой може да напише пълни глупости, но да е граматично правилно и да има висока оценка. Това е абсурдно. Матурите са вход и за университет, не може така примитивно да разсъждаваме", разгневени са литератори от СУ "Климент Охридски".
Най-строгата мярка срещу изтичането на темите за зрелостните изпити е пред провал. Министерството иска тестовете да се съставят минути преди изпита чрез компютър от предварителна банка с въпроси. Засега техническото реализиране на
този проект удря на камък
ря на и експерти са категорични, че няма как да се реализира за два месеца. Към момента липсва и подробната инструкция около новата организация на матурите, затова учители и ученици до последно ще се чудят какво точно могат да видят на изпитите.
Министерството се заканва, че ще вземе всички мерки изтичане на теми да няма. Една година след скандала с темите по български език случаят си остава потулен. Красимир Левтеров,
който беше обвинен
че е дал изпита на дъщеря си Ели, е на работа към министерството, а обвиненията към него така и не се потвърдиха. Ели Левтерова влезе с пълни шестици в Университета по архитектура и строителство, а успехът от първия є семестър е 5,30.
"Оценките на Ели говорят сами за себе си и са най-голямото доказателство за моята невинност. Едва ли съм знаел темите предварително и за висшите учебни заведения, едва ли и сега знам какво ще се падне на изпитите в университета. С обвиненията към мен се
замаза положението
Единственото, за което съжалявам, е, че никога няма да разбера защо точно аз бях нарочен и кой е виновен за случилото се", разказва днес Красимир Левтеров.
Единственият дисциплинарно уволнен служител по случая е експертът Асен Петров, който е прехвърлял тестовете на езика на Брайл.
"Очаквам и тази година да има изтичане на темите въпреки мерките. Тогава ще стане ясно, че нямам нищо общо", разказва Асен Петров. Според бившия експерт в просветното ведомство се сблъскват двете тези на проверяващите по случая. Според първоначалната версия Асен
Петров участва в канал
за разпространение и продажба на темите за матурата. По-късно на разпита в ГДБОП му съобщават, че той е дал темите на Красимир Левтеров и оттам стигат до дъщеря му.
"Познаваме се с Левтеров, но на същия принцип мога да предоставя темите и на всеки друг служител в министерството. Нямам никаква финансова изгода да продавам теми за матури. В министерството няма човек, който да не вярва в невинността ми. Самият министър също знае, че нямам връзка със случилото се. Просто все някой трябваше да е виновен", разказва Асен Петров.
Факт е, че година след изтичането на темите случаят е забравен. Двама чиновници са махнати набързо от ведомството и с това
проверката приключва
Без отговор остана въпросът имало ли е и предните години предварително изтичане на изпитен материал и кой стои зад това. Никой така и не изясни колко деца имали достъп предварително до матурите, както и защо се получава разминаване между двете версии на МОН. Едната, че става въпрос за престъпна мафия, която е направила бизнес с продажбата на темите на изпита. И другата - за бащата Красимир Левтеров, който от добри чувства дава верните отговори на дъщеря си.

Уволненият Асен Петров обжалва в съда 

ЕКСПЕРТЪТ Асен Петров обжалва в съда дисциплинарното си уволнение, но не очаква скоро да има резултат по делото.
Асен Петров работи в просветното ведомство почти десет години. Като шеф на дирекция "Образователна среда и образователна интеграция" ръководи всички изпити в училищата за деца със специални образователни потребности. През миналата година дирекцията има нов шеф, но той остава като експерт в нея. Заради опита си в провеждането на изпити отговаря за матурите и тази година, макар това да е задължение на шефа на дирекцията. Матурата по литература се оказва фаталният му изпит.
Ели продължава живота си като нормална студентка, но за баща є е трудно да не се връща към случилото се. В Центъра за интеграция към министерството Левтеров е на временен договор. След изтичането му не е подновен.
"Той е освободен от работа, но не уволнен. От МОН му намериха друга работа. Очаквах този сценарий. Срещу него няма нито едно доказателство, няма как да е уволнен дисциплинарно. Доказахме, че е невинен, но няма как да посочим виновника, защото не го знаем. Това е жалкото", коментира адвокатът на Левтеров, проф. Марковски. Жертва на матурите падна и бившата зам.-министърка Милка Коджабашиева. Тя беше пряко ангажирана с организацията на изпити. Макар и формално да не беше махната заради изпита, тя пое отговорност за гафа.

И с двойки в университета


ПРЕЗ миналата година се оказа, че деца, които са изкарали двойки на зрелостните изпити, са приети в университети.
За да не изпускат студентските такси, няколко престижни висши учебни училища допуснаха до приемните си кампании двойкаджии. Едва месец след като са приети, те отиват на поправителна матура и после представят документ в университета за успешното им полагане. Прием на двойкаджии през миналата година обявиха Нов български университет, Бургаският свободен университет, Варненският свободен университет. Тъй като и Законът за народната просвета, и Законът за висше образование не позволяват на скъсани на матурата да продължават в по-горна образователна степен, вузовете наричат тези студенти "курсисти".

Красимир Левтеров
Красимир Левтеров
НЕИЗВЕСТНО: Децата още не знаят дали ще разсъждават върху конкретен проблем или върху цял автор на теста по литература.
НЕИЗВЕСТНО: Децата още не знаят дали ще разсъждават върху конкретен проблем или върху цял автор на теста по литература.