Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мараджиев показа оферти на агенции за недвижими имоти за това, колко струват апартаментите в Слънчев бряг.
Мараджиев показа оферти на агенции за недвижими имоти за това, колко струват апартаментите в Слънчев бряг.

Не съм приватизатор - направих фабрика на гола поляна, после реших да я продам на сина, обясни градоначалникът на Стамболийски на извънредна пресконференция след тв разследване

Георги Мараджиев е обвинен от общински съветник и бизнесмен, че направил фиктивна сделка в семейството си, за да “превърти пари”, с което не платил половин милион лева данъци

Война между кмет и двама жители на община Стамболийски с морски апартаменти, прехвърлен имот за милиони, неплатени данъци, уволнени съпруги стигна до bTV, а оттам до оставката на областния лидер на ГЕРБ в Пловдив Георги Мараджиев.

Той няма да подаде оставка като кмет след обвиненията на общинския съветник от партия МИР в Стамболийски Атанас Мавродиев и на бившия собственик на лятното кино в града Илия Иванов.

В какво го обвиниха те?

Георги Мараджиев, който е

втори мандат

кмет, имал 4

апартамента в

Слънчев бряг,

а синът му -

Рангел, 5 броя

Бащата продал на своя наследник поземлен имот с площ около 5,8 дка за 2,5 млн. лева. Според Мавродиев сделката е фиктивна, а държавата била ощетена с 500 хил. лева дължими данъци.

Тези и други грехове на кмета Мараджиев са описани в сигнал до спецпрокуратурата, антикорупционната комисия, парламента, Сметната палата, финансовия контрол и НАП.

Рано сутринта във вторник bTV излъчи репортажа, а часове по-късно Мараджиев се оттегли като областен лидер на ГЕРБ в Пловдив - пост, на който е от миналата есен.

“Никой не ми

е поискал

оставката. Моят

морал го изисква

В ГЕРБ постъпваме така - когато партиен член на ръководна длъжност има проблем, се оттегля, докато се изчисти името му”, мотивира своя ход Мараджиев на пресконференция в Пловдив.

Кметът вижда БСП в атаките срещу себе си заради големия успех на ГЕРБ на местния вот в Пловдивско - 10 от общо 17 кметове.

Според него по-важната причина обаче е, че бил богат управник. Той обаче обясни, че влязъл във властта с парите си, които не били от приватизация, а от бизнес, започнат на “гола поляна”. Мараджиев показа документ от 1990 г., когато е създал фирмата си “Полипласт”. Две години по-късно теглил кредит от 100 хил. лева с 58% лихва и стартирал.

“Бизнесът ми е честен. Построих фабрика за полиетилен на входа на Стамболийски. Развих успешен бизнес и постигнах американската мечта.

Какво лошо

има да си богат,

не съм се

облагодетелствал

от властта”,

пита Мараджиев. Три от четирите си апартамента в Слънчев бряг придобил със съпругата си Росица преди 5 години - преди да стане кмет. Били с площ 50-60 кв. метра и са отразени в декларацията на Мараджиев пред Сметната палата, която подал през 2015-а.

“Купил съм ги със спестявания не на данъчна основа, каквато е фалшивата информация на Мавродиев, а на пазарна цена. Стойността им е между 30 и 31 хил. евро - колкото вървят в Слънчев бряг и сега”, показа Мараджиев оферти на агенции за имоти.  

Съветникът Атанас Мавродиев се появи на пресконференцията изненадващо.
Съветникът Атанас Мавродиев се появи на пресконференцията изненадващо.

Кметът извади и документ за спестяванията си, от който се вижда, че по онова време е разполагал с 665 хил. лева, а съпругата му Росица - с 40 хил. Парите са от разпределени дивиденти от фамилната фирма “Полипласт”.

Преди да бъде избран за кмет през 2015-а, Мараджиев е държал 80% от акциите, останалите са разпределени между жена му и сина му.

Четвъртото жилище в Слънчев бряг кметът купил през 2019 г. и това щял да отрази в декларацията пред Сметната палата, която ще подаде тази година.

Синът му Рангел Мараджиев, за когото се твърди, че има 5 апартамента в Слънчев бряг, бил семеен с 2 деца.

“Какви апартаменти притежава той в Слънчев бряг, си е негова работа”, убеден е бащата.

За сделката помежду им през 2016 г., когато продал фирмата на Рангел, цената била 2,5 млн. лева на фабриката заедно с терена под нея.

“Идва момент, когато решавам да продам производството си. Мое право е на кого. Ако беше на друг инвеститор, щях да взема 5-6 млн. евро за фабриката”, каза управникът.

Воюващият с кмета съветник Атанас Мавродиев се появи внезапно на пресконференцията, за да опровергае твърденията на Мараджиев. Той пък

показа копие на

нотариален акт,

взет от Агенцията

по вписванията

“Рангел Мараджиев е купил от баща си и майка си поземлен имот без сградите, тъй като те са ипотекирани в банка”, убеден е Мавродиев.

Кметът Мараджиев отрича - някои сгради били продадени, други - не.

За Мавродиев сделката е фиктивна, тъй като фирмата на Рангел не разполагала с капитал, за да плати 2,5 млн. лева.

Тук кметът обясни защо не бива да се вярва на Мавродиев - първо бил осъден на 2 инстанции на 2 години лишаване от свобода условно заради неправомерно усвояване на евросредства. Имал и личен мотив, тъй като градоначалникът назначил съпругата му юрист в общината със заплата 1200 лв., но после я освободили “заради некадърност”.

Другият враг на Мараджиев - Илия Иванов, пък дължал 13 500 лева данъци на общината и частен съдебен изпълнител продал неговия дял от лятното кино в града на търг. Сега киното е на общината, след като администрацията го откупила.