Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: Авторът
СНИМКИ: Авторът

В деня, когато България отбелязва 147-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата, беше направена символична първа копка и беше положен основен камък на мястото, където ще се издига новият паметник на Васил Левски в Русе.

Капсула с послание и бял камък, надписан от Русенския митрополит Наум, го отбелязаха.

Монументът, който ще бъде изработен по проект на русенския скулптор Даниел Кънчев и архитект Силвия Славова, ще бъде почти 4.2 метра висок, като самата фигура на Дякона ще бъде с височина 3 метра, а постаментът - 1.10 метра, а до него ще водят три стъпала от по 15 см. Очакванията са паметникът да бъде завършен до 18-ти юли тази година, когато ще се навършат 183 години от рождението на Левски.

„За всички нас това е една многогодишна мечта – в Русе, Левски да има свой паметник, достатъчно величествен и достатъчно интегриран с русенския дух, така че да предава онзи завет, който всъщност ние научихме от учебниците по история! Левски е онзи морален императив още за съвременниците си, който ги кара да тръгнат в името на свободата, пренебрегвайки личното си благо, интересите на семействата си и дори жертвайки живота си, в името на дело по-голямо от всички нас – делото за национално единение, свобода и държавност!“ заяви в словото си председателят на Сдружението за изграждането на паметник на Васил Левски в Русе и народен представител Искрен Веселинов. ю

Веднага след това беше извършен и водосвет лично от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум и свещеници от Русенската Света митрополия. Точното място, където ще се намира бъдещият монумент, е първата алея вляво от Пантеона на възрожденците в посока към храма „Всех Святих“.

В сряда от 17:20 ч., в Русе ще се проведе превърналото се вече в традиция факелно шествие, посветено на паметта на Дякона. То ще тръгне от площад „Хан Кубрат“ и ще премине по улица „Александровска“, в посока Съдебната палата, като ще завърши пред Паметника на свободата.