Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От понеделник, 17 февруари, камерите на толсистемата започват да следят в реално време и за валидна е-винетка. Те ще снимат всички превозни средства, които нямат регистриран стикер, напомниха от Агенция “Пътна инфраструктура”.

Ако в същия ден, в който е установено нарушението, колата бъде спряна от мобилен екип на толконтрола, водачът ѝ може да плати компенсаторна такса. Тя 3 пъти по-ниска от глобата за това нарушение - 70 лв. за лека кола. Ако водачът откаже да плати, глобата с фиш, е вече 300 лв. за леките коли.

Камерите на толсистемата обхващат около 10 800 км магистрали, първокласни и второкласни пътища в страната. Такъв беше първоначално предвиденият обхват на толсистемата, но бе намален на малко над 3000 км. Въпреки това монтираните толкамери ще действат и ще снимат колите без винетки.

В България пътищата, за които се дължи винетка, са към 20 хиляди км, но по останалата част от тях, където няма толкамери, контролът е с мобилни екипи на Националното толуправление.

Нови знаци за задръстване и катастрофа

От понеделник, 17 февруари, влизат в действие нови пътни знаци - предупреждаващи задръствания или катастрофи, както и ще указват местата за зареждане на електрически коли или автомобили на водород. Това пише в “Държавен вестник”, който публикува поправки на наредбата за пътните знаци.

Има и нов знак, който ще указва, че мястото е предвидено за паркиране само на електрически коли. В знаците за пътища с винетка ще бъдат добавени символи, че за пътя се дължи толтакса от товарните коли над 3,5 т и от автобусите. Толсистемата се въвежда от 1 март т.г. и дотогава по пътищата, които са включени в обхвата на системата, в знаците ще бъде добавен и новият символ: надпис на български и английски и изображение на товарен камион и автобус.

(24часа)