Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

УВЕРЕНОСТ: Управникът очаква нов мандат.
УВЕРЕНОСТ: Управникът очаква нов мандат.

 

 

За разхищаване на 100 милиона лева европейски средства, както и на държавни и общински средства в големи размери да бъде разследван кметът на Попово Людмил Веселинов, поискаха в сигнал до Министерството на вътрешните работи от Гражданското движение "За Попово".
В момента прокуратурата разследва градоначалника за длъжностно присвояване на общински средства, изплатени за адвокатски хонорари за водене на съдебни дела срещу него.
"19-годишното лошо управление на община Попово в лицето на кмета е белязано от съмнителна приватизация на държавни и общински предприятия, опорочени обществени поръчки, злоупотреби със служебното положение и неспазване на съдебни актове" - пише в протестното писмо от името на членовете на движението съпредседателят на гражданската структура Мирослав Георгиев. "На фона на осигурените от ЕС милиони градът е с разбита и амортизирана пътна структура, няма
никакво икономическо развитие
заради което сме в дъното на таблицата", е записано в изложението до вицепремиера Цветанов. Визирани са конкретни случаи за незаконна приватизация на апетитни имоти от фирми, приближени до кмета, както и злоупотреби с общинско имущество. "За тази внушителна цифра 100 милиона лева евросубсидии трябваше да бъдем като Дубай, а днес заради този кмет сме по-зле и от Египет"- ядосва се пред "168 часа" лидерът на движението " За Попово". "Разполагаме с писмени сведения от бивш отговорен служител от община Попово, в които се посочват
конкретни данни
за закононарушения и злоупотреби от общинската администрация, съставяне на документи с невярно съдържание с цел облагодетелстване на висши общински началници", се казва още в сигнала до министър Цветанов. Авторите се възмущават, че са предоставили "скандалните данни за безобразия в общината" и на комисията по корупция в Народното събрание, когато председател е бил депутатът Яне Янев, без да бъде обърнато някакво внимание на обемистата преписка с далавери. Те са описани в две папки. "168 часа" разполага с тези документи.
Да проверяват изнесените
данни за закононарушения
в община Попово били командировани и двама служители от ДАНС Търговище, но разследването им не завършило с удовлетворителен резултат за жалбоподателите. Според тях уличените в престъпления общински шефове били предупредени и така нещата били потулени. Ето защо авторите на новия сигнал до вътрешния министър искат спешно съдействие от ДАНС в София за прахосаните не по предназначение милиони. Те
нямат доверие на полицията
в Търговище и Попово, тъй като и двете институции нямало да проявят никаква активност при разследването, защото били под "силното властово влияние на кмета на Попово". Спешна намеса на Министерството на вътрешните работи искат от Гражданското движение "За Попово" заради злоупотреби в общината със средства от европейските фондове. Общинският служител, на чието проучване се базира сигналът до министъра, подробно описва схемата, по която ставало източването на еврофондовете - най-често чрез т.нар.
надписване на СМР
- строително-монтажни работи. Изпълнителите на обектите - фирми, близки до кмета, фактурирали много по-високи стойности на ремонтите от действителните, само и само да получат европейските пари по съответния проект. Друг път пестели материали. В резултат на икономии преди две години паднал таванът на съвсем ново отремонтираното училище "Любен Каравелов". Вътрешноведомствена проверка установила, че липсва цялата необходима техническа документация по ремонтните дейности. И до днес от
виновните длъжностни лица
в общината, които трябвало да контролират усвояването на средствата, не е потърсена никаква отговорност за нарушенията. От документацията е видно, че две са постоянните фирми, получавали обществените поръчки - "Стройкомерс-ТТ" ЕООД, Търговище и "Стройко -СС" ЕООД, Попово. От документите не става ясно дали 68 милиона лева за последните две години европейски средства са потънали по сметките на тези фирми, за които експерти казват, че са приближени до кмета Веселинов. Съдействие от специализиран държавен орган от сдружението търсят и относно "незаконната приватизация на апетитен имот в центъра на града". С общинския имот - шестия етаж от сграда срещу общината - 620 кв. м застроена площ, са се уредили не случайни купувачи, а сдружението "Антола" 2006. В него влизат
членове на Коалиция "Заедно"
която издига Веселинов за кмет. Сега те са общински съветници и от името на сдружението участват в сделки с недвижими общински имоти - е записано в тревожния сигнал.

 Пламен Трифонов - прокурор в Районна прокуратура Попово:
 Общината е плащала за съдебните дела

- Господин прокурор, има ли образувано наказателно производство срещу кмета на Попово Людмил Веселинов за присвояване на общински средства?
- Да, образувах дознание срещу господин Веселинов по чл. 201 от НК за длъжностно присвояване във връзка с изплащане на адвокатски възнаграждения около 4000 лева. Законовият повод за образуване на това производство са материали, изпратени до нас от Окръжна прокуратура Търговище. Ставаше дума за възлагане от общината на обществени поръчки на едни и същи фирми, със съмнения, че са близки до кмета. Към тази преписка, по която ще бъде извършена проверка, е приложен и сигнал на Гражданското движение "За Попово". Авторите на сигнала искат да се установи защо за личните съдебни дела на Веселинов плаща общината, а не той от заплатата си.
- На този етап от проверката доказано ли е, че договорите за правна помощ са изплащани с общински средства или с парите на данъкоплатците?
- Видно от справките, които общината ни представи, се оказа, че договорите наистина са плащани с общински средства. Не само по дела, по които страна е била общината и общинският съвет, но и такива със страна -лично кметът на Попово - Людмил Веселинов. Това са дела срещу него от наказателен общ характер, наказателно-административни.
- В конкретния случай какво нарушение е извършил кметът?
- Наказателната отговорност е лична. Когато обвиняем е кметът, общината, много естествено, няма основание да плаща хонорарите на защитниците му. Би следвало той да си ги плати лично.
В хода на проверката ще стане ясно защо главният счетоводител на общината, който е длъжен да упражнява контрол върху изразходването на общински средства, е допуснал това. Дали кметът не го е задължил?
- Казахте, че проверката за адвокатските хонорари ще бъде възложена на следовател от друг съдебен район - Търговище. Защо ?
- При предишно досъдебно производство, водено срещу Веселинов, всички разследващи полицаи в Попово до един си направиха отвод. Не искам да коментирам причините. И все пак - може би за да се избегне влиянието на ръководители на общината.
- Колко дела се водят срещу кмета на Попово?
- Две. Това за адвокатските хонорари и друго по чл. 296 от НК - т.нар. престъпления срещу правосъдието за длъжностни лица, които попречат или осуетят изпълнението на съдебни решения.

д-р Людмил Веселинов: Атакуват ме политически опоненти

- Д-р Веселинов, защо пътната инфраструктура на Попово е в окаяно състояние, след като от европейските фондове за общината са били отпуснати около 100 млн. лева?
- Разбирам за какво ще говорим. За сигналите на едни хора от гражданското сдружение, които непрекъснато се оплакват от мен пред министерства. Пишат сигнали срещу мен. Това е напълно естествено. Аз съм им политически опонент. Колкото до инфраструктурата, не бих казал, че е в окаяно състояние.
- Лидери на движението "За Попово" и общински съветници искат разследване срещу вас от Министерството на вътрешните работи и ДАНС за изразходването на тази огромна сума и за възлагането на обществени поръчки на едни и същи фирми.
- Ако Цветанов е решил да ме разработва, нямам нищо против. Ще видим какво ще излезе.
- Прокуратурата ви разследва за длъжностно присвояване на общински средства, изплатени като адвокатски хонорари. Това притеснява ли ви?
- Не съм уведомен за това разследване. Но щом прокурорите са решили. Те си вършат работата. Нямам спомен да е изплащано за правни услуги с общински средства.

ОБЩИ ИНТЕРЕСИ: Ловът свързва държавния глава с градоначалника.
ОБЩИ ИНТЕРЕСИ: Ловът свързва държавния глава с градоначалника.
Пламен Трифонов
Пламен Трифонов