Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шефовете на столичната и националната полиция Георги Хаджиев и Христо Терзийски (от ляво на дясно) разказаха за обира. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Шефовете на столичната и националната полиция Георги Хаджиев и Христо Терзийски (от ляво на дясно) разказаха за обира. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

* Откраднал 12 хил. лв. от гише без преграда

* Полицията се среща с Асоциацията

на банките заради нападенията

Бандит ограби банка в София по същия начин, както негов “колега”, който няколко пъти напада офиси на една и съща финансова институция и още не е арестуван. Маската на последователя обаче се свлякла и камерите го заснели. Обирът стана на столичния бул. “Цар Борис III” около 10 ч сутринта в сряда.

Мъжът влязъл в клона и заплашил служителката зад гишето. Между него и нея нямало никаква преграда. Маскираният грабнал от плота 12 000 лв. и избягал. Разследващите знаят маршрута, но който се е оттеглил. Те свалили записи от камерите, описанието на грабителя вече е разпратено до всички районни управления, обясни шефът на СДВР Георги Хаджиев.

“Огледът показа, че в клона на банката няма обособено касово помещение”, обясни Хаджиев защо бандитът е бил улеснен. “Имаме достатъчно данни, за да идентифицираме извършителя”, отговори на въпрос на “24 часа” полицай №1 на София, но отказа повече подробности.

Грабителят от сряда няма общо с този от понеделник, категоричен бе Хаджиев. Тогава от клон на друга финансова институция бяха задигнати 11 000 лв. В последните месеци това е пореден обир на клон на една и съща банка. За тях се подозира един и същи човек, различен от нападателя в сряда.

Мъжът, който влиза и взема пари от клонове на една и съща банка, е вилнял в кварталите “Сухата река”, “Гео Милев” и “Редута”, а в понеделник и на бул. “Мадрид”. Влиза целият облечен в черно и с маска, различна от тази на имитатора си. Носи пистолет, който обаче най-вероятно е играчка. Причината да се смята така е, че на камерите се вижда лепенка, която имитира устройството, от което истинско оръжие изхвърля гилзите след стрелба. Оттегля се по сходен начин след всеки обир.

Мъжът е висок около 180 см, с нормално телосложение, действа сам. Още не е заловен. Нападателят от сряда е друг човек.

Заради зачестилите грабежи посред бял ден в четвъртък полицията ще има среща с комитета по сигурността към Асоциацията на банките.

МВР не може да каже на банките как да се охраняват, обясни шефът на националната полиция. Причината е, че се контролират от “Банков надзор”. “Всяка има собствена политика - офисите могат да се категоризират първа, втора и трета в зависимост колко пари държат на каса”, поясни той. МВР може да проверява само ако имат договор с охранителна фирма или се пазят от собствено звено.

“Тези нападеня имат широк обществен отзувк и сме мотивирани да ги преустановим и да установим извршителите”, каза Терзийски и поясни, че банките съдействат. Призова всички, които са забелязали съмнителни хора в районите на обирите, да се обядят в полицията и да дадат показания.