Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: Велислав Николов
СНИМКИ: Велислав Николов

Множеството протестиращи пред Народното събрание решиха да потеглят към Министерски съвет. По пътя броят на протестиращите се увеличи и в момента в шествието участват около 2500 човека. 

Политическата партия „Възраждане“, гражданската платформа „Изправи се. БГ“ и БСП яхнаха протеста на малкия и средния бизнес. След като вотът на недоверие на БСП към правителството на Бойко Борисов не мина в пленарна зала, социалистите отидоха при протестиращите пред парламента. Част от депутатите на БСП вървят редом с недоволните и скандират против управлението на премиера Бойко Борисов, въпреки че след консултации с бизнеса правителството реши Наредба 18 да бъде отложена.

Сред протестиращите са забелязани симпатизанти, които развяват знамена на „Възраждане“ и подтикват присъстващите граждани да скандират за оставка на правителството. Сред тях обаче не беше лидерът на партията Костадин Костадинов.

Вчера след среща с финансовия министър Владислав Горанов представителите на хотелиерите, ресторантьорите и Сдружението на заведенията в България отмениха планирания за днес протест, като излязоха с декларация, че се съгласяват Наредба 18, която трябваше да влезе в сила от 31 януари тази година, да бъде отложена за 6 месеца, както и да бъдат обсъдени спорните текстове в нея.

Въпреки това протестът, който бе отложен след разговор с финансовия министър, той бе превърнат в политически и употребен със скандирания срещу правителството.

Група от протестиращи пък започнаха да чупят касови апарати, които носеха със себе си, на паважа пред Министерския съвет в знак на протест срещу Наредба 18 на финансовото министерство.

Протестната акция започна в 12 часа, а полиция беше мобилизирана в района още в 9 ч сутринта.

В уречения час бяха едва стотина души, но към момента броят им нарасна няколкократно.

Още миналата събота протестиращи се събраха пред Министерски съвет с искане за оставка на правителството заради водната криза в Перник. Тогава те се зарекоха да протестират тази сряда пред парламента.

Исканията днес обаче варират от оставката на правителството заради водната криза до искания за по-високи заплати. Група от протестиращи са с плакати с надписи: "Не убивайте средния бизнес!" Към 13 часа протестиращите се отправиха към Министерския съвет. Столичният булевард “Цар Освободител” е затворен заради протеста.

Към 14.15 часа множеството се отправи обратно към парламента. Полицията и жандармерията се движат с тях. Мая Манолова също бе забелязала сред протестиращите. Протестиращите се отправиха към Орлов мост, където полицията спря движението през кръстовището преди минути. 

 

Знамена на ПП "Възраждане" се развяха сред протестиращите СНИМКИ: Министерството на туризма
Знамена на ПП "Възраждане" се развяха сред протестиращите СНИМКИ: Министерството на туризма
Александър Симов
Александър Симов
СНИМКИ: Юлиан Савчев, "България днес"
СНИМКИ: Юлиан Савчев, "България днес"

СНИМКИ: Велислав Николов
СНИМКИ: Велислав Николов