Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ана Димитрова с адвоката си на първия ред в съдебната зала. Зад нея е Александър Манолев с адвоката си Менко Менков.
Ана Димитрова с адвоката си на първия ред в съдебната зала. Зад нея е Александър Манолев с адвоката си Менко Менков.

Делото срещу мен е политическа поръчка, опитаха се да ме изкарат хем най-големия мошеник, хем най-големия наивник, каза бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев преди делото срещу него за къща за гости в Окръжен съд - Благоевград.

Той застана на подсъдимата скамейка заедно с дъщерята на детегледачката си Ана Димитрова, чиято фирма ЕТ "Агротрейд-Ана Димитрова", е получила 380 хил. лв. от европейските фондове за изграждане на къща за гости край Сандански. Димитрова е обвинена за подадени неверни сведения в ДФ "Земеделие", за да получи финансирането.

Манолев пък - като подбудител и съучастник,

който я склонил да извърши престъплението. Според прокуратурата къщата за гости е ползвана лично от семейството на Манолев.

За първи път публично се появи и Ана Димитрова, но отказа коментар, като потвърди само, че къщата за гости е нейна.

"Вярвам в безпристрастния съд, който ще се съобрази с фактите, а не с публичните внушения. Обвиняват ме, че съм действал чрез подставено лице. Задайте си въпроса - ако искате да вземете подставено лице, бихте ли взели човек, с когото да ви свържат в рамките на няколко часа", коментира още Манолев. Скандалът с къщата за гости, която по документи се води на фирмата на Димитрова, избухна през пролетта на миналата година. Тогава Манолев е зам.-министър, но се наложи да подаде оставка. Казва, че

една година преди скандала разбрал за “папката с доноси”

срещу него. Категоричен е, че това е добре организирана кампания. "Разбрах как само с внушения един човек може да бъде унищожен. Тенденциозно се изнасят и преиначават факти и целта на обвинението е осъдителна присъда", смята Манолев. Подозира, че атаката срещу него била политическа, преди местните избори, защото накой се страхувал да не би той да се кандидатира за кмет на Сандански.

Манолев се радвал, че най-после ще има дело, защото в съдебна зала ще се гледат фактите и доказателствата. "Надявам се на безпристрастен съд, който ще се съобрази с фактите, а не с публичните внушения, които бяха направени", каза още той. Адвокатът му Менко Менков пък допълни: "Дали на г-н Манолев ще бъде осигурен безпристрастен съд, така както изисква Конституцията и Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи? До настоящия момент трибуна за изява имаше едната страна, която с огромни внушения, различаващи се от фактите по делото, се опита да осъди предварително г-н Манолев".

Десет наказателни съдии си направиха самоотвод и отказаха да гледат делото срещу бившия зам.-министър, защото сестра му Рая Манолева е съдия в Сандански. Последната съдийка Татяна Андонова обаче пое делото. Още на първото заседание адвокат Менко Менков поиска и нейния отвод, за да се гледа делото безпристрастно и обективно, но съдия Андонова отказа и насрочи ново заседание за март.

Окръжна прокуратура - Благоевград повдигна обвинение през май м. г. срещу 44-годишния Манолев и 26-годишната Димитрова за представяне на неверни сведения, с цел получаване на средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз.

Доказателствата са събрани в 44 тома

Само за 5 месеца разследването приключи и обвинителният акт влезе в съда.

Обвинението е за периода от 13 май 2013 г. до 14 октомври 2015 г.

На 13 май 2013 г. Димитрова като собственик на ЕТ кандидатствала по програмата за развитие на селските райони и подала заявление за подпомагане за изграждане на жилищна сграда за гости в местността "Чинар куши", край Сандански. Представила документи, сред които регистрационна карта като земеделски производител, годишна данъчна декларация за 2012 г. и декларация за приходите от продажби. Посочила, че са налице основания за регистрацията й като земеделски производител, защото имала договор за отдаване под наем на земеделска земя от 1 октомври 2011 г. и стопанисвала

лозе с площ 9,7 дка

в местност в района

на родното село на Манолев - с. Кулата

Към тази дата Димитрова е била на 10 дни от навършване на пълнолетие и е била ученичка в София. В действителност обаче през стопанската 2011/2012 г. имотът не бил стопанисван от нея, установила прокуратурата.

Въпреки че нямала финансови средства за инвестиция в къщата за гости, тя представила неверни сведения, като подписала декларация, че е осигурила 576 668,55 лв., без ДДС. Наред с това посочила, че през 2012 г. имала приход минимум 50% от земеделска дейност, реализиран от продажба на грозде за 6790 лв. Това обстоятелство също не отговаряло на действителността, категорични са от държавното обвинение.

На 30 април 2014 г., с писмо пред Държавен фонд "Земеделие" Димитрова представила сведения, удостоверяващи извършване на разходи от нейна страна и получаване на приходи, свързани с отглеждане на лозе през 2012 г. Приложила договор за отдаване под наем на земеделска земя, в който като наемодател и собственик бил посочен Александър Манолев - другият обвиняем по делото. В същото време обаче въпросният имот бил собственост на съвсем друга фирма. Освен това

Димитрова приложила фактури за обработка на лозе

и продажба на грозде сорт "Мелник", въпреки че посочените в тях дейности не били извършени.

По-късно, в заявка за плащане, младата столичанка декларирала, че всички представени от нея официални документи са истински и носят нейния подпис. Приложила констативен акт 15 за строежа на къщата за гости, който обаче не бил подписан от нея.

Представила и фактури за 350 000 лв. с ДДС и

331 357,79 лева

с ДДС, с приложени към тях платежни нареждания, за да докаже действително направените разходи по инвестиционния проект, въпреки че разходите са били за изграждане на къща за лични нужди на Александър Манолев, твърди прокуратурата.

Бившият зам.-министър подбудил и умишлено склонил Димитрова за извършване на престъплението, е обвинението на прокурорите Весела Стоилова и Биляна Гълъбова. Манолев давал съвети и разяснения за процедурата за кандидатстване за безвъзмездна финансова помощ, както и необходимите документи. Осигурил счетоводна и строителна фирми, недвижим имот, върху който да се изгради къщата за гости, учредил правото на строеж в поземления имот, както и по силата на договор за паричен заем предоставил 700 000 лв. Освен това осигурил земя за регистрацията на Димитрова като земеделски производител. Към датата на подписване на договора за отдаване под наем на лозе Манолев не е бил собственик. Установено е също, че ной е осигурил материалите за изграждането на къщата, като ги е предоставил на строителя.

При повдигане на обвинението на подалия оставка зам.-министър бе наложена парична гаранция от 100 хил. лв., а на Димитрова - 2000 лв.