Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Симптомите: висока температура, кашлица, затруднено дишане, понякога - пневмония

20% от заразените развиват тежки усложнения

Симптомите: висока температура, кашлица, затруднено дишане, понякога - пневмония

Възможно е глобално разпространение на смъртоносния коронавирус, алармират от Европейския център за контрол и профилактика на заболяванията (ECDC). В Китай броят на заразените достигна почти три хиляди, а смъртните случаи вече са над 80. Според световни здравни експерти над 100 хиляди души са били в контакт с носители и е възможно да се разболеят до дни.

Специалистите уточняват, че симптомите на новия коронавирус 2019-nCoV включват висока температура, кашлица, затруднено дишане. 20% от заразените развиват усложнения, най-често тежка пневмония, и

може да се стигне дори до органна недостатъчност

и смърт

Официално е потвърдено, че вирусът се предава от човек на човек, като най-застрашени са възрастните хора и тези с придружаващи заболявания, които отслабват имунната защита. Инкубационният период е от 2 дни до 2 седмици. Според лекари допълнителен риск представлява фактът, че носителят е заразен още преди да са се появили симптомите.

Здравни специалисти са категорични, че няма специфично лечение за вируса. Антибиотиците не са подходящи при усложненията, тъй като става дума за вирусна, а не за бактериална пневмония. А стандартните антивирусни лекарства не действат при този вирус.

Националната комисия по здравеопазването в Китай съобщи, че са отпуснати

9 милиарда

долара за борба

срещу разпространението на болестта. Вече се работи и за създаване на ваксина.

Вирусът вече е регистриран в различни азиатски страни, сред които Тайланд, Япония, Южна Корея, Сингапур, Малайзия, Виетнам и Непал. Но също така е установен и при пациенти в Канада и Австралия. В Съединените щати са потвърдени пет случая на заразяване. Франция е първата страна в Европа, в която са установени заболели. Френските власти съобщиха за три случая на коронавируса - два в Париж и един в Бордо. Става дума за хора, които скоро са се върнали от Китай.

Потвърден е случай и в Германия.

Съмнения за заразен има и в Румъния

– студент, който учи в Китай, завърнал се преди дни в страната си. Развил е грипоподобни симптоми и в момента е изолиран в инфекциозна болница.

Като причина за бързото разпространение на заразата са множеството пътувания заради Китайската нова година. Наричат периода "най-голямата човешка миграция на планетата", защото около 3 милиарда души се отправят към родните си места или на почивка за празниците, които продължават повече от месец.

Някои световни специалисти обаче са категорични, че

вина имат и китайските

здравни власти,

които не са съобщили навреме за реалните размери на проблема и със закъснение са изолирали град Ухан.

В момента вече 12 града са поставени под карантина в провинция Хубей. Над 35 милиона жители са с пълна забрана да пътуват. Летището на Ухан е затворено и всички полети са спрени. Забранена е и търговията с дивеч, тъй като се смята, че заразата е тръгнала именно от местен пазар за риба и живи животни.

Ограничения и строг контрол има и в Пекин и в Шанхай, където също има регистрирани случаи на болни. За първи път изцяло затвориха и паркове "Дисниленд" в Шанхай и Хонконг.

Предпазни мерки се вземат и в Европа. В Париж бе отменен тържественият парад за отбелязване на Китайската нова година. Градът винаги е домакин на великолепно шествие, но кметицата Ан Идалго обяви, че е необходимо тази година събитието да не се проведе. Подобни мерки са взети и в Бордо.

На летища в цял

свят е засилен

здравният контрол

На тези с директни полети от Китай слизащите минават термоскрининг за установяване на висока температура. Лекари следят и за всякакви симптоми като кашлица и затруднено дишане. Всеки съмнителен случай се изолира.

Вече и на летище София се осъществява

засилен контрол,

включително чрез инфрачервени термокамери, като особено внимание се обръща на пътниците, пристигащи от Москва, Истанбул и Лондон – градовете, в които има прекачване на пътуващи от Китай, подчертаха специалисти на специален брифинг в Министерството на здравеопазването.

Официално властите съобщиха, че в България има готовност за посрещане и справяне със заразата.

"Въпреки ниската вероятност за внос на вируса у нас, е създадена необходимата организация, за да бъдем в готовност – няколко пъти вече е проиграна процедурата за реакция при съмнение за лице, носител на коронавирус 2019-nCoV" - заяви директорът на столична РЗИ д-р Данчо Пенчев.

Вече са поръчани и специални тестове за установяване на вируса, които до дни ще са налични в страната.

Със заповед на здравния министър е сформирана оперативна работна група, която има за задача

да предприеме мерки за ограничаване

на възможността за пренос и разпространение на вируса у нас.

Членове на щаба са представители на Министерството на здравеопазването, Националния център по заразни и паразитни болести, Експертния съвет по инфекциозни болести към министъра на здравеопазването, Министерството на външните работи, Главна дирекция "Гранична полиция" и Държавна агенция "Национална сигурност".

От Националния център по заразни и паразитни болести уточняват: "Коронавирусите са голяма фамилия от вируси, които предизвикват заболявания сред хора, а други циркулират сред животни, включително камили, котки и прилепи. Рядко животинските коронавируси могат да предизвикат инфекции при хора и да се разпространяват сред тях, както беше случаят със SARS и MERS. В тези случаи предаването се извършва по въздушно-капков път по подобие на грипа, но като цяло, за да се реализира предаване, се изисква по-тесен контакт."

Най-тежкият коронавирус е Близкоизточният респираторен синдром MERS, чийто първоизточник са камили. По данни на СЗО от 2012 г. досега общият брой на лабораторно потвърдените случаи на MERS са 2249, от които 798 са завършили със смърт. Специалистите уточняват, че за момента

срещу вируса няма налична ваксина,

нито специфично лечение.

Най-много прояви на болестта са регистрирани в Близкия изток: Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Катар, Йордания, Оман, Кувейт, Египет, Йемен, Ливан и Иран. Всички случаи извън Близкия изток са свързани пряко или косвено с пътуване в този регион. Изолирани случаи е имало през годините и в САЩ, и в Европа.

Другият коронавирус, с който е достигал до хора, е Тежък остър респираторен синдром SARS. Първите случаи са регистрирани в Китай през 2002 г., като първоизточникът на заразата са прилепи. Вирусът се разпространява в над 30 страни, но смъртността му е значително по-ниска от тази на MERS.

За предпазване от новия коронавирус 2019-nCoV

най-важно е спазване на добра хигиена и изолация

От Министерството на здравеопазването дават съвети най-вече за хора, които ще пътуват до Китай или страни, в които вече има регистрирани случаи.

Най-важните са: да се избягва контакт с пациенти с клинични симптоми на респираторна инфекция, както и места със струпване на много хора и масови прояви; да се избягва консумация на сурова или недобре термично обработена храна от животински произход, както и контакт с живи или умрели домашни и диви животни или повърхности, били в контакт с животни; да се измиват редовно ръцете с вода и сапун или да се използва дезинфектант за ръце на алкохолна основа; да се използва предпазна маска, която да се сменя често; при поява на грипоподобни симптоми веднага да се търси медицинска помощ.

Повече по темата ще откриете тук.