Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МЕЧТА: Бисер Томов е горд от стадион “Герена” в Гълъбник, на който играе местният тим на “Свраките”.
МЕЧТА: Бисер Томов е горд от стадион “Герена” в Гълъбник, на който играе местният тим на “Свраките”.

 

 

Тече 80-ата минута от поредния мач в селската група на Радомир. Единият отбор се е събрал в последния момент.
Няколко минути преди първия съдийски сигнал до терена спира луксозна кола. От нея изскача кумът на Стилиан Петров - Юлиан Димитров, познат като Юли Угото.
Собственикът на веригата пицарии е докарал свежи попълнения, които не са много редовни. Фланелката облича тогавашният
защитник на ЦСКА
- Александър Томаш. Готов за влизане е и резервният вратар на "армейците" Ненад Тадич. Сърбинът има желание, но не си е взел бутонки. Никой от отбора няма неговия номер и той остава сред зрителите.
В 80-ата минута става поредното сбутване. Псувните прерастват в бой. Томаш сваля фланелката и се прибира в колата, изоставяйки култовия тим на "Свраките" от село Гълъбник.

"Тогава дойде нелегално за един мач, но се уплаши - разказва с усмивка главният организатор на "Свраките" Бисер Томов. - Нямаше право да играе, защото беше футболист от "А" група."
"Свраките" са един от отборите с най-ексцентрични имена. В региона внимание привличат още
емблематичните тимове
на "Върба 1917", "Титан" (Лесново), "Скала", "Китка" от село Витановци и "Чорни 1920". Из страната има още десетки емблематични тимове. Шуменски регион също не отстъпва на пернишката околия. "Рапид" (Шумен), "ЦеСеКа" (Лесичери), "Земеделец-елит" (Козловец), "Стерла-Ореш" (Ореш) и "Скала" (Зверино) всяка седмица мерят сили. В Североизточна България смях предизвикват тимовете на "Заря" (Крушари), "Стара сила", "Скрита сила" (Мъдрево), "Галактика" (Черник) и "Камчийски сокол" от Дъбравино.

"Прекръстихме се преди 5-6 години - спомня си играещият организатор на "Свраките" Бисер Томов. - Идеята дойде от нашия капитан и треньор Ангел Янев. Той е фен на английския "Нюкасъл"."
Стадионът в село Гълъбник носи звучното име "Герена". Работещи съблекални на терена няма. Личи си само скелето на проект за строеж и един запуснат вагон.
"Всеки се съблича в колата - добавя Бисер Томов. - Носим "сини" екипи, също като "Левски". В тима сме се събрали момчета, които са играли едно време при юношите или в професионалния футбол."
Настоящият голмайстор на "Славия" Николай Божов дълго време е звездата на тима. Той има вила в селото. "Събрахме се веднъж на по бира и уж на майтап
реши да поиграе с нас
- спомня си Бисер Томов. - Беше прекъснал за няколко години заради контузия. Помагаше финансово на клуба. Вкарваше доста голове. Освен него играеше и Филип Филипов от рекламата на "Каменица"."
Божов се опитва да помогне на тима да се класира за "В" група. Участва в кървави плейофи срещу тима на "Рударци" от пернишката селска група. Вкарва два гола, но те не са достатъчни.
"Нямаме възможност да се борим за влизане във "В" група - казва Бисер Томов. - Един от нашите играчи - Иван Димитров, ни помага финансово за организационните разходи. Плащаме на съдиите, лекар и охрана. Дълги години бяхме лидери в нашата група."
"Свраките" (Гълъбник)
може да прекрати
съществуване след няколко години. Много други селски тимове с емблематични имена вече ги няма. Сред тях са "Шехеразада" от Згориград, Врачанско, "Остър нож" от Раданово, Великотърновско, и "Боздуган" от Боздуганово, Старозагорско.
"Средната възраст на тима е 32-33 години - сеща се Бисер Томов. - След нас няма кой да поеме щафетата. Грижа се за картотеки, окосяване на тревата и събиране на охраната и доктора, защото живея в Перник и съм най-близко. Помня първия ми мач за отбора. Точно се бях уволнил от казармата. Имаше страшно много хора публика. Победихме, а кметът даде банкет."