Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БЕЗ ЕКВИВАЛЕНТ: Човекът-гущер се създава след операция за разделяне на езика, имплантиран тефлон над веждите, подостряне и разместване на предните зъби и стотици часове татуировки.
БЕЗ ЕКВИВАЛЕНТ: Човекът-гущер се създава след операция за разделяне на езика, имплантиран тефлон над веждите, подостряне и разместване на предните зъби и стотици часове татуировки.

 

УСТАТА ми беше пълна с кръв. Болката беше нечовешка. Езикът ми се поду, стана огромен.


Уж беше само разцепен, а изобщо не го усещах. Не можех да дишам през устата. Вдигнах температура. Не можех да говоря, да пия, да ям.

Три дни бях между живота и смъртта. Нямах никаква представа ще мога ли нормално да говоря, как ще се храня, как ще целувам. Проклинах се. Това беше единственият момент в живота ми, в който съжалявах за решението да се превърна в човека-гущер", споделя ексклузивно пред "168 часа" Ерик Спраг.

Мъжът от малкото градче Остин в щата Тексас би могъл да послужи за оборване теорията на Дарвин, че хората са произлезли от маймуните. Езикът на Ерик е раздвоен. Зъбите му са изпилени. Цялото му лице и кожа са на

ярки люспи на влечуго

Между ноздрите в носа му зее празна кухина.
Външният вид на Ерик не е резултат на еволюционен феномен. За да се превърне в човека-гущер, американецът прекарва 750 часа в студио за татуировки. Имплантира по пет тефлонови рогца под кожата на всяка от веждите си. Изпилва всичките си зъби. Уголемява дупките на ушите си. Татуира устните си в зелено. Подлага се на една от първите в света операции за сцепване на езика, за да наподобява змийски. Продупчва преградата между ноздрите си.

"Влечугите наистина са най-любимите ми животни, но това не е причината да искам да заприличам на тях. Всъщност конкретен повод няма. Не се събудих една сутрин с готов план. Ако преди 10 години някой ми беше показал снимка от днес, никога нямаше да му повярвам", казва пред "168 часа" човекът-гущер. През 1990 година завърших магистърската си степен по философия. Беше ми отнело много години усърден труд и учене, но в крайна сметка имах в ръцете си диплома. Тогава осъзнах, че


искам нещо по-различно


за живота си. Упорито отказвах да си намеря работа за ужас на родителите ми. Подкрепяха ме и не ми казаха и една дума, макар да знам колко тежко им е било през тези четири години. Не съм работил и ден. Все обмислях някакви безумни проекти, които се разпадаха в последния момент", обяснява Ерик Спраг.

Към 1994 г. той решава да подготви собствено шоу с магьоснически номера и

акробатични каскади

Започва да ходи редовно на цирк. Наблюдава с интерес триковете и се опитва да ги приспособи към своите умения. Купува си книги с указания, чете непрекъснато, тренира. Хрумва му, че ще има повече успех, ако заедно с промяната в професионален план преобрази коренно и външния си вид.

"Нямах и една татуировка по тялото си. Седнах сам и си се представих как искам да изглеждам. Люспите, езикът, тефлоновите плочки във веждите, всичко е моя идея. Исках да изглеждам тотално различен от всички други човешки същества по земята. Мислих много, колебах се. В крайна сметка набрах сили и отидох в студио за татуировки. Коленете ми омекнаха. Влязох, и само си мислех как ще си плюя на петите. Посрещна ме уникален пич, изслуша ме и полудя от радост. Името му е Адам Уолш, до ден днешен той прави всяка татуировка по мен", обяснява човекът-гущер.

Преобразяването му все още продължава. "Няма да се спра, докато всяко милиметърче от тялото ми не стане в люспи", категоричен е Ерик Спраг.


Драстичното преобразяване


си има цена. Освен стотиците часове, прекарани в татуиране, и нечовешките болки от нетрадиционните интервенции, промяната си има парична стойност. И тя не е никак малка. "Не съм правил точна сметка, все пак става дума за доста години. По груби изчисления съм дал над $250 000, за да се превърна в човека-гущер", обяснява Ерик Спраг.


Все пак ефект има - външният вид му носи хиляди фенове. Ерик Спраг изнася свои представления и печели от тях добре. Прави причудливи фокуси, забива огромни пирони и дрелки в носа си, гълта стъкла, издишва огън. Увива около тялото си


гигантски неупоени питони


Ерик Спраг обяснява, че не съжалява изобщо за изборите, които е направил в живота си. Щастлив е, че е намерил работа, която обича, интересна му е и не е еднообразна. Той се ужасява от монотонния живот, който водят всички около него. Категоричен е, че Щатите са особено нещастно място за живеене.


"В Америка всички са като увързани с дебели и тежки въжета и не могат да се измъкнат. Имаш една пътека в живота, един коловоз. Трябва да го следваш без отклонения, да караш винаги в ограничението на километрите, да си ведър, концентриран, работлив, да си плащаш данъците, да не боледуваш.


Работиш като луд


ядеш на крак, прибираш се и гледаш боза по телевизията. Това е животът. За големите компании си никой. Най-лицемерното е, че настояват да си винаги усмихнат. Прецакват ти живота и ти слагат всякакви ограничения, и отгоре на всичко ти отнемат и възможността да се оплакваш", разбива мита на американската мечта Ерик Спраг.
За 15 години всяко милиметърче от тялото му е било трансформирано. Безбройните интервенции си казват думата. Тялото му има нужда от все повече време и все повече обезболяващи, за да се възстанови от поредната операция.


"Постоянно ме питат не ме ли е страх как ще остарея и на какво ще приличам. Просто ще бъда един сбръчкан накуцващ гущер. Дано само жена ми не се срамува да излиза по улиците с мен", разказва Ерик.


Жена ми мрази вречуги


Ерик среща червенокосата Меган Скот на 19 ноември 1999 година. Ноември месец 2001 двамата се събират да живеят заедно. На същата дата през 2003 г. сключват брак.
"С жена ми се запознахме на едно мое участие, правихме любов и се разделихме. Върнах се в Ню Йорк, а тя в Остин. Не беше любов от пръв поглед. Не вярвах да я видя отново. Никога не съм си се представял със съпруга до себе си. А и с моя външен вид нямах много шансове да си намеря симпатична земна жена. Все пак си разменихме телефони. Всеки ден следващите две години се чувахме. Една вечер набирах номера є и нещо ме удари в главата. Казах си: "Пич, защо не опиташ." Тя вдигна, а аз є


предложих да заживеем заедно


Беше еднакво неочаквано както за нея, така и за мен. Оттогава минаха 10 години, все още сме неразделни", обяснява Ерик Спраг. Меган е рамо до рамо с него във всяка трансформация.


"Много е странно, но жена ми ненавижда влечуги. Отвращават я. Което си е ирония. Благодаря є, че ме понася въпреки всичките ми недостатъци", разказва Ерик Спраг.

 

 

Сънищата се сбъдват


КАЛИФОРНИЕЦЪТ Денис Смит по произход е индианец, по професия - програмист.
Един ден му се присънва, че всъщност е тигър. Оттогава Смит официално сменя името си на Човека-котарак (Catman). Татуира цялото си тяло, пуска си огромни нокти, присажда си дълги изкуствени тигърски зъби и подостря останалите, имплантира си силикон в лицето, за да получи муцуна, и си монтира пластмасови мустачки като на тигър.
Всичко това му струва 100 000 долара. В близките месеци Денис планира да инвестира още толкова, за да си присади и истинска тигърска кожа.

 

Зеленчуци който не яде

 

ФРАНЦУЗИНЪТ Мишел Лотито е известен като "Мосю Манжту", което в превод означава господин Всичкоед.


Приживе той наистина яде абсолютно всичко, което му попадне пред погледа. Вписва името си завинаги в Книгата на рекордите "Гинес", след като поглъща велосипед. После в продължение на две години се занимава с това да изяде цял самолет "Чесна". Лекарите трудно намират обяснение за уникалния талант на Лотито. Освен уникално здрави зъби французинът притежавал невероятно силни стомашни сокове и стомашна стена. Преди да подхване нетрадиционното си меню, Мишел имал навика да хапва на гладно чаша олио за смазка, а "храната" прокарвал с много вода.

 

Леопардът

ЦЯЛОТО тяло на Том Лепард е покрито с татуировки, имитиращи петна от кожата на леопард.


В продължение на 20 години той живее в хижа на шотландския остров Скай без мебели и електричество. Ежедневно преплува с кану 3 мили, за да си купи храна. По думите на човека-леопард, той е бил напълно щастлив, живеейки в хижата, но вече е станал прекалено стар за този начин на живот. Изоставя отшелническия живот и се премества

да живее в старчески дом


Леопард е бивш боец от войските със специално предназначение, родом от Лондон. Той до неотдавна се смяташе за най-татуирания човек в света, докато не се появи Лъки Даймънд Рич от Нова Зеландия. Леопард е похарчил за своите татуировки 5500 стерлинги.

 

Нефертити е жива

 

СЛЕД 51 пластични операции Нилийн Намита сбъдва мечтата си и се превръща в древноегипетската кралица Нефертити. За целта Намита изхарчва половин милион долара. 20 години отнема трансформацията в красавицата от Нил. Нефертити изплува след три импланта в брадичката, две операции на устните, пет операции на очите и осем корекции на носа. Както и дребни доусъвършенствания.

Мамо, виж ме, аз съм мъртъв

Рик - момчето Зомби, инвестира всичките си средства в това да изглежда мъртъв. Той татуира лицето си, както и цялото си тяло. Похарчил е 4075 долара досега и е прекарал над 50 часа в татуиране.

 

Аз съм изкуство!

Етиен Дюмон е критик по изкуството и културата за вестник в Женева. Покрит е от главата до петите с татуировки. Има силиконови импланти под кожата на главата си, които му придават рогат вид. Не могат да не бъдат забелязани и огромните флешове на ушите му и пиърсингът от плексиглас на носа и брадичката му. Дюмон с гордост заявява, че самият той е изкуство.

 

Илюстрираната дама

 

Джулия Гнъс е родена с болест на кожата, характерна с изприщване, което след себе си оставя белези. В стремежа си да прикрие недостатъка се е превърнала в най-татуираната жена в света.


Рекорд на "Гинес"

 

ГЪЛТАЧЪТ на мечове Лъки Даймънд Рич от Австралия е прекарал повече от 1000 часа с повече от 100 майстори на татуси. По тялото си е събрал колекция от цветни дизайни от почти целия свят. На финала Лъки покрива цялата си кожа с черно мастило. Върху него иска да има бял дизайн, а върху белия - цветен. Австралиецът е човекът с цялостно татуировъчно покритие върху тялото си, заради което заслужено получава рекорд в книгата на "Гинес"

ВИХЪР: Човекът-гущер по време на свое представление
ВИХЪР: Човекът-гущер по време на свое представление
В НАЧАЛОТО: Единствено зъбите на Ерик Спраг са изпилени на тази снимка от средата на 90-те.
В НАЧАЛОТО: Единствено зъбите на Ерик Спраг са изпилени на тази снимка от средата на 90-те.
ПРЕЦИЗНО: Адам Уолш трансформира сантиметър по сантиметър човека-гущер.
ПРЕЦИЗНО: Адам Уолш трансформира сантиметър по сантиметър човека-гущер.
ТАНДЕМ: Денис Смит (вдясно) и Ерик Спраг не могат да бъдат сбъркани където и да се появят.
ТАНДЕМ: Денис Смит (вдясно) и Ерик Спраг не могат да бъдат сбъркани където и да се появят.
ВКУСНО: Мишел Лотито сред обичайната си вечеря.
ВКУСНО: Мишел Лотито сред обичайната си вечеря.
СТАРОСТ: Том Леопард в момента живее в старчески дом.
СТАРОСТ: Том Леопард в момента живее в старчески дом.
Нилийн Намита
Нилийн Намита
Рик - момчето Зомби
Рик - момчето Зомби
Етиен Дюмон
Етиен Дюмон
КРАСКИ: Джулия Гнъс не е изрисувала единствено скалпа си.
КРАСКИ: Джулия Гнъс не е изрисувала единствено скалпа си.
Лъки Даймънд Рич
Лъки Даймънд Рич