Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доктор Христо Еленски смята, че домашните аутопсии улесняват и болниците, и близките на починалите.
Доктор Христо Еленски смята, че домашните аутопсии улесняват и болниците, и близките на починалите.

 

БЕЗПАРИЧИЕТО и дългогодишният батак в здравеопазването ни са на път да придобият чудовищен вид. Буквално!
Гледки като във филм на ужасите се разигравали напоследък в Хасковска област, разказаха пред "168 часа" очевидци. По думите им част от аутопсиите на починали хора в областта се правели в къщата им, пред очите на роднините и съседите! Заради паметта на близките си хората в региона не желаят да говорят с имената си за тези неща, но признават, че случващото се е известно в цялата област, включително и на служителите на МВР.
Свидетелите разказаха, че стряскащите нагледни домашни аутопсии извършвал патоанатомът д-р Христо Еленски, завеждащ от десетина години отделението по съдебна медицина към болницата в Хасково. Еленски е единственият патоанатом, обслужващ цялата Хасковска област.
"При смъртен случай труповете по принцип трябва да се карат за аутопсия в моргата на Хасковската болница. Там да се установи от какво са починали хората и след това те да бъдат върнати по домовете им. Заради безпаричието понякога и докторът, и роднините решават да си спестят тези разходи и разкарването. Така се стига да ужасяващи неща и гледки", обясниха пред "168 часа" свидетели.

Като нагледен пример

те дадоха случилото се с жител на Ивайловградска област преди време. Разказват как човекът починал в дома си и - както е редно в такива случаи, близките му повикали патоанатом да установи причините. Вместо починалия да бъде закаран до болницата в Хасково за аутопсия, пристигналият на мястото д-р Еленски съкратил процедурата по разкарването.
"Еленски сложи трупа на маса в двора на къщата и започна да прави аутопсията там. Пред очите на съпругата на починалия, а и на надничащи през оградите безмозъчно любопитни съседи, разряза човека  и започна да му вади червата и вътрешностите. Беше кошмарно", разказаха пред "168 часа" очевидци на всяващата ужас картина на

импровизираната домашна аутопсия.

Според някои от тях това било "нечовешко, скандално и опасно".
"Аутопсиите не случайно се правят в специални помещения, които после лесно се почистват и дезинфекцират. На двора кръвта шурна. А ако се беше оказало, че човекът е болен от нещо заразно?" - възмущават се критиците на тази практика и обобщават: - Да не говорим какво щеше да стане, ако по това време се беше появило отнякъде дете на двора. Как щеше да му се отрази такава гледка!"
"168 часа" потърси за коментар патоанатома д-р Христо Еленски.
"Ей, колко са лоши и коравосърдечни тия доктори! Направо злодеи! Какви страшни работи правят", коментира с тъжен сарказъм той. "Нека този, който се възмущава, да дойде първо да види какъв е животът на хората от моя регион. После да види и в какви допотопни условия работим ние - посъветва д-р Еленски и обобщи: - Правя аутопсии на място от чисто човешка гледна точка! Държавата не плаща нищо - нито за превоз за аутопсия на починалите до болниците в Хасково, нито след това за връщането им по домовете. Затова се опитвам да подпомогна близките, да им спестя от разходите.

Хората са ми благодарни,

но не знам колко още време ще мога да издържа така."
Въпреки че от хигиенна гледна точка не оправдават случващото се в Хасковска област, други патоанатоми, към които "168 часа" се обърна за коментар, заявиха, че наистина в гилдията работели в много тежки условия и при "мизерно заплащане".
"В XXI век аутопсия на двора не трябва да се прави! Но е факт, че и днес в България правим аутопсията така, както са я превели преди 100 години! Режем труповете с допотопни инструменти, няма никакви условия", разказа доктор от голяма Софийска болница. По думите му работата на патоанатомите постоянно се усложнявала заради безпаричието.  "В една от най-големите болници в София хладилниците за съхранение на труповете отдавна не стигат.

Има тела на хора с неустановена самоличност,

които никой не търси. Те стоят на съхранение в моргата. Но знаете ли какво се случва, когато броят им стане двойно по-голям от броя на хладилниците? Настава нещо като нощта на зомбитата. Замразяват се една порция трупове, след което се вадят от камерите и се слагат останалите. Докато те се замразят, първите започват да се размразяват, потичат едни неща, замирисва.. После ги разменят. И така постоянно, за да се поддържат тези трупове в някаква що-годе адекватна температура и състояние - обясни подробно докторът и накрая допълни: - При това положение никой не трябва да се чуди защо работещите в моргите се пропиват..."

Д-р Христо Еленски:
От МВР знаят, но проявиха разбиране

- Д-р Еленски, защо се налага да правите аутопсии по домовете на починалите хора?
- Патоанатомите в България вече сме на изчезване, докарахме го почти до ситуация "Последният да затвори вратата". Работим в плачевни условия. Елате в болницата и вижте! Погледнете как живеят хората в Хасковска област - пълна мизерия, изоставени от всички. Някои семейства са толкова бедни, че когато почине техен роднина, нямат пари за нищо. Ако го докараме до моргата в Хасково за аутопсия, ще остане "вечно наш" - те изобщо няма да имат пари да си го приберат обратно! Държавата не плаща нито на болниците за превоз, нито на близките. Затова правя аутопсиите по домовете - да подпомогна малко хората. Да им спестя от парите, с които ще ги одерат после погребалните агенции.
- Как се възприема това в региона?
- Хората са ми благодарни, но да видим колко още ще издържа. Това пътуване ме съсипва.
- А законно ли е? Нямате ли проблеми с МВР?
- Разбрали сме се с МВР, проявиха разбиране. Виждат, че правя тези домашни аутопсии от социални подбуди. Виждат и в какви условия се налага да работим. Хладилната камера в болницата се развали преди време. Някои от труповете се разтекоха по плочките... А знаете ли в какъв казан варим разложените трупове, за да установим по костите какво се е случило? - Пълна мизерия! Случвало се е дървата да не стигат и за да може да запалим казана, да ходим и да просим оттук-оттам.
- Според статистика на Центъра за защита на правата в здравеопазването като патоанатоми днес работят и 80-годишни хора. Възможно ли е това?
- О, възможно е и още как! Никой млад доктор няма да дойде да се завре в това. Един да се появи в Хасково, аз лично ще го обуча, но няма. Направиха преди време тук Борса за изпращане на доктори в Германия и Австрия. Вземе си младия доктор една измислена диплома от някой измислен медицински колеж и после отиде на чисто, на добра заплата в чужбина. Защо да се погребва в българската мизерия!

Министерство на здравеопазването:
Това е незаконно!

"В Министерство на здравеопазването не са постъпвали сигнали за аутопсии в домашни условия. Подобни дейности са в разрез със законите и са от компетентността на разследващите органи. Мотивът, че се правят от "хуманна гледна точка", за да се спестяват разходи за транспортиране на починалите, не може да бъде извинение." Това заявиха от Министерството на здравеопазването в отговор на изпратените от "168 часа" въпроси по темата.

 

80-годишни разчленявали трупове

КРИЗАТА в професията на патоанатомите е достигнала такъв връх, че в момента действащи специалисти са хора на преклонна възраст.
Според данни на Центъра за защита правата в здравеопазването, някои от патоанатомите са на по 80 години! Статистиката сочи, че около стотина са действащите патоанатоми в страната, но с пенсионерите бройката им нараствала двойно.
Според закона във всяка болница трябва да има поне по един патоанатом, което изобщо не можело да се спази. Затова здравната каса е разрешила на патоанатомите да сключват договори с по две или три болници. Така в момента с подобни специалисти се водели около 300 болници в страната.



Заплати от 500 лв. гонели студентите от моргата

"ЗАПЛАТАТА на патоанатом започва от около 500 лв. и стига до малко над 700 лв. Затова на пръстите на едната ръка се броят младите хора, които записват специализация патоанатомия", обясняват от гилдията.
Вече се търсели на пожар решения, за да може да се запази професията на патоанатома. Едната от идеите предлага да се намали с два семестъра учебната програма по тази специалност, за да се привлекат към нея млади лекари.


Подозират комбина с адвокати при пътни произшествия

ЗАЩО патоанатомите работят като такива, щом толкова се оплакват от условията и заплащането?
Това е въпрос, които си задават доста граждани, претърпели пътно-транспортни произшествия. "Когато само един патоанатом отговаря за цяла област, той коли и беси. И горко и тежко на близките на пострадалия, ако този патоанатом работи в комбина с определени адвокати или застрахователни дружества. Имаше такъв случай, една баба беше прегазена от бус, който зарежда магазини. Бабата се въртяла около магазина, защото чакала новите стоки. Бусът тръгнал на заден и я помел. Но патоанатома написа такава експертиза, от която излезе, че бабата сама си е лежала на платното, зад буса. И понеже е само един, никой нищо не можеше да направи. В ръцете сме му..", разказват потърпевши. Някои от тях твърдят, че имало патоанатоми, които си докарвали доста добри приходи от подобни "експертизи" при пътно-транспортни произшествия.


Фалшиви аутопсии

ПРЕЗ лятото на 2010 г. от Центъра за защита правата в здравеопазването оповестиха стряскаща статистика.
От изнесените данни се разбра, че поне двайсетина болници у нас представят документи за несъществуващи аутопсии. "Тези фиктивни аутопсии никога не са били извършени, но се пишат като направени, да да може болниците да вземат пари от Здравната каса", съобщиха от споменатия център.
По думите им това затруднявало изключително много работата на прокуратурата при делата, заведени срещу лекари за вреди, причинени от "лекарска грешка". "С тези фиктивни аутопсии става невъзможно за прокуратурата да се произнесе навреме. Делата се точат с години, докато мине давност и случаят се забрави", обясни д-р Димитрина Динкова, управител на специализирана медико-диагностична лаборатория в Дупница.

Хладилните камери в моргите на стигали и труповете се разлагали.
Хладилните камери в моргите на стигали и труповете се разлагали.