Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Турция се превърна в ключ за мира

Международната конференция за Либия на високо равнище в Берлин вчера е водеща тема на турския печат тази сутрин.

Под заглавие "Вятър на мира в Либия" в. "Тюркие" пише, че от срещата на върха с участието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган е било изпратено послание: "сбогом на оръжията". Вестникът визира поетия от страните участнички на конференцията за Либия ангажимент да спазват оръжейното ембарго и да не се намесват във вътрешните работи на страната, с цел да се стигне до мир, предава БТА.

Срещата се състоя с участието на представители на 12 държави и четири международни организации и продължи около четири часа, отбелязва "Тюркие".

"Усилие за траен мир", гласи заглавието по темата на в. "Ортадогу". Изданието посочва, че конференцията в Берлин е била опит да бъде осигурено продължаване на примирието в Либия, чиито инициатори бяха Турция и Русия, и траен политически процес. Сред участниците в конференцията в Берлин бяха германският канцлер Ангела Меркел, президентите на Турция - Тайип Ердоган, Русия - Владимир Путин, Франция - Еманюел Макрон, британският премиер Борис Джонсън. Вестникът обръща внимание, че представителите на двете враждуващи страни в Либия - премиерът на либийското правителство на националното съгласие Файез Сарадж и лидерът на Либийската национална армия маршал Халифа Хафтар - са отказали да се срещнат на конференцията, провеждаща се под егидата на ООН, и са останали в различни стаи.

"Турция се превърна в ключ за мира", цитира вестникът думите на турския президент Ердоган.

"Надеждите, които покълнаха отново с прекратяването на огъня и срещата на високо равнище в Берлин, не бива да стават жертва на амбициите на търговците на кръв и хаос", призова Ердоган. Той предупреди Европа, че ако международно признатото правителство в Либия падне, континентът ще се изправи пред заплаха от тероризъм.

"С борбата, която води както на място, така и на масата, Турция се превърна в ключ за мира в Либия", заяви още Ердоган.

Вестник "Йени Ася" помества коментар на турски експерт, който казва, че Либия е най-важната страна за САЩ в Северна Африка и Източното Средиземноморие за проекта Голям Близък изток - противоречива американска инициатива от 2004 г., предлагаща реформи в региона.

"Като се започне от процеса за сваляне на Кадафи от власт, сме свидетели на усилия Либия да бъде проектирана съобразно картата на проекта Голям Близък изток. В този контекст днес в Либия действат две динамики или две сили", казва ръководителят на Центъра за евразийски стратегически проучвания (АСАМ) проф. Мехмет Сейфеттин Ерол. По думите му "най-голямата пречка пред плана на САЩ за глобален хаос" е ООН, която изпълнява полагащата й се конструктивна роля в името на стабилността.