Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Процесът на хуманизация на обществата е световен и неудържим. Всички излизаме от проблемни времена. Натоварени сме с неизрядно минало. Заедно обаче сме стигнали до общочовешките ценности. Заедно сме стигнали и до решимостта за защита на свободата и демокрацията. Днес тези ценности и решимост са в основата на съюзите, в които членуваме.

Западните държави не са наши учители, на които трябва да подражаваме и да им се подчиняваме. Те са наши партньори, които имат своите интереси, а ние пък нашите. Естествено е да използваме за своя изгода техния опит и постижения. Както е естествено да сме внимателни по отношение на техните интереси.

Въпреки Студената война и от двете страни сме имали, до голяма степен, синхронно развитие на някои най-общи представи за човешките права и демокрацията. Иначе не бихме могли да постигнем, каквато и да е интеграция...

До 1970 година колко държави са наистина демократични в целия Свят? Можете да ги преброите.

Не по-различен е въпроса и с човешките права. Последните политически концлагери у нас и в Гърция се закриват по едно и също време. Най-големият политически концлагер в Европа е бил в Гърция- Макронисос. През него са преминали около 100 хиляди души, а броя на избитите никой не знае. Той е закрит през 1960 г. Има британски лагери в Кения по време на въстанието на Мау Мау (1952-1960 г.) за държане и изтезания на кенийци... Не съм правил справка как е ставало в другите страни. Безспорно Съветския съюз с Гулаг е особената "водеща сила"... Натъкваме се на странни истории - в Швеция от тридесетте години до 1975 г. е извършена стерилизация на около 63 хиляди души в преследване на генетична чистота на населението (...thelocal.se/20070109/6041). Борбата срещу расизма в САЩ бележи голяма законодателна победа през 1965 година, но с това не се слага край. Къде преследването на гейовете, например, е било по-систематично и категорично. У нас или при тях? Трудно е да се каже... Виж рокенрола по-лесно се преборва на Запад за своето признание.

Западът е далеч напред с отворените граници, трудът, защитата на частната собственост и договорите, господството на закона и процедурите...Със всичките следствия.

Западът има няколко язви, с които трудно привикваме - безмерната роля на парите, властта на корпорациите, дълбоките държави...Със всичките следствия.

*От фейсбук