Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доц. д-р Лъчезар Иванов
Доц. д-р Лъчезар Иванов

С колеги от 4 парламентарни формации внесохме предложение през 2015 г. частните болници да не правят обществени поръчки, защото това ни задължи ЕС

- Доц. Иванов, шефът на здравната каса д-р Дечо Дечев съзря лобизъм в закон, внесен от вас, който дал възможност на частните болници да ощетяват НЗОК със 7 пъти по-скъпи лекарства. Какво е вашето обяснение по случая?

- Д-р Дечев е специалист, доказал се в областта на лекарствената политика. Дълги години е бил шеф на надзора на здравната каса, сега е шеф на НЗОК, дълги години е управлявал и лечебни заведения. Затова съм доста учуден, че, първо, противопоставя частни лечебни заведения на държавни. По конституция всички са равни. Второ, що се отнася до лекарствената политика, той добре знае, че в България има т.нар. Позитивен лекарствен списък. В него има

пределни

максимални

цени, по които

работят и

частникът,

и държавните

болници

Тази пределна цена се определя от държавата. Ако това лекарство, за което д-р Дечев говори, се включва към пределната цена, то няма нарушение.

- Какво наложи приемането на закон, който освобождава частните болници от обществени поръчки?

- Всеки, който говори за този закон, трябва да се запознае с евродирективата от 2014 г. №24. Тя задължава всички членове на ЕС от 2014 до 2016 г. да хармонизират своето законодателство.

Този проект е внесен от мен през 2015 г. между първо и второ четене на Закона за обществените поръчки. Беше подкрепен от Данаил Кирилов, Менда Стоянова, Хамид Хамид от ДПС, от Реформаторския блок, от АБВ. С него се пренасят тези директиви, приети от всички страни в ЕС. Вътре е вписано защо частните болници не трябва да провеждат обществени поръчки.

- И защо?

- Тъй като според евродирективата от 2014 г. №24 те не са публично-правни организации. Ще го кажа разбираемо - когато частникът инвестира в своето лечебно заведение и хипотетично фалира, всички средства, които е вложил, са за негова сметка. А когато една държавна болница например трупа дългове за закупуване на апаратура или за ремонти, в края на годината държавата намира средства, за да погаси задълженията. Ако една частна болница натрупа дългове, тя фалира и проблемът е на собственика.

Кой частник ще направи обществена поръчка и ще избере най-високата цена за лекарства или за апаратура? Никой. Всеки се стреми да купи на най-ниска цена. Никой няма да иска да купи апарат еднодневка, който утре ще се развали.

- Въпреки че законът е по евродиректива, смятате ли, че е възможно да се случват злоупотреби с цените на онкологично лекарство, както д-р Дечев съобщи?

- Специално за онкомедикаментите се провеждат търгове. Сега има внесен законопроект, с който държавата да осъществява тези процедури и да може лекарствата да бъдат с най-ниска себестойност. Т.е. не всяко лечебно заведение да си провежда търг за лекарства, а да има централизиран и по този начин да имаме най-ниските цени за всички лечебни заведения. Това първо трябва да бъде съгласувано с Министерството на здравеопазването.

Но аз искам да попитам, ако д-р Дечо Дечев е забелязал, че има такива случаи на злоупотреба, защо не е сигнализирал по-рано. Беше в надзора, директор на болница, сега е начело на касата. Защо чак сега изтъква този проблем - 20 дни преди да изтече мандатът му? Защо той не го е поставил на разискване в надзорния съвет на НЗОК? Защо не е разговарял с ръководството на здравното министерство? Този проблем сега ли го е видял? Ако го е знаел, защо не го е казал по-рано, за да бъде разрешен?

- Вие как си обяснявате - защо не е сигнализирал по-рано?

- Смятам, че това е намигване от негова страна към производителите на лекарства.

- Вносител сте и на проектозакон, който предвижда по-строг контрол на шофьорите за наркотици. Какво ви провокира?

- На 18 декември м. г. внесох законопроекта. Подписаха се от всички парламентарни групи без БСП. Имам личното уверение на г-жа Корнелия Нинова, че ще го подкрепят в зала, но не искала да слага своя подпис в законопроект на ГЕРБ.

Проблемът с наркотиците става изключително голям, а има законодателни празноти. Вече отмина времето на хероина и кокаина, навлязоха синтетичните наркотици. Такива хора са с пъти по-опасни на пътя от употребилите алкохол.

- Защо смятате, че са по-опасни и от пияните?

- При алкохола и при 2 промила в кръвта все пак виждаш реални обекти, макар размазано. Докато при синтетичните наркотици може изобщо да не виждаш реалността. Идеята на законопроекта ми е да няма никаква толерантност. Заловен, такъв шофьор ще е длъжен да даде кръвна проба.

Ако откаже, да

се смята, че

е употребил

наркотик и

следва да бъде

санкциониран

- Сред критиките към вас бе, че тестовете биха отчели положителни резултати дори от сироп за кашлица?

- Направил съм проверка. В сиропите за кашлица вещества, които да позитивират полевите тестове на служителите от КАТ, няма. Има два теста - четирикомпонентни и шесткомпонентни. Именно шесткомпонентните са тези, които хващат синтетичните наркотици.

- Разполагате ли със статистика колко души, употребили наркотици, годишно са хващани зад волана?

- Отправил съм запитване до представляващия ВСС г-н Магдалинчев с молба да предостави данни колко шофьори са заловени с наркотични средства, колко от тях са били осъдени и колко от тях са били освободени. Когато законът влезе за обсъждане, ще покажа тази информация. Доколкото знам, в различните съдилища са вземани различни становища, а би трябвало всички български граждани, когато се изправят пред съда, той да отсъди еднакво във всеки град.

- При алкохола е 1,2 промила, каква ще е допустимата доза на наркотични вещества в кръвта на заловен шофьор?

- Нулево наличие на наркотици. Има ли в кръвта, значи човекът употребява или е употребил наркотици. Не искам в нашето общество да толерираме наркотиците по никакъв начин. Всеки ден излизат нови синтетични наркотици и влиянието от тях не могат да кажат нито биохимиците, нито лекарите. Как ще преценим въздействието и невъздействието на един все още непознат наркотик? Употребяваш ли, не трябва да се качваш зад волана.

- Какви санкции залагате?

- Като за шофьорите, употребили алкохол над допустимото. Много внимателно ще разгледаме обезболяващите средства. Някои биха могли да позитивират този тест, но с кръвния тест в специализирана лаборатория можем да кажем дали даденият шофьор е взел наркотик, или не е. Право да вземат кръв за наркотици ще имат всички лечебни заведения, оторизирани да вземат кръв за алкохол.

- Какво очаква ГЕРБ от вота на недоверие, който БСП ще внесе?

- Това е поредният, четвърти опит. И той няма да мине. Прави се само за пиар на БСП.

С този вот

язовирът в

Перник няма

да се напълни

На хората няма да им стане по-добре от това, че Корнелия Нинова го е внесла. Правителството взе мигновени мерки и както се казва, “Лозето не ще молитва, иска мотика”. Правителството към днешна дата действа адекватно.

Поднасям на всички перничани своята съпричастност за това, че в този момент нямат вода.